(închide)

Prin Gorjul de sub munte, pe Transalpina și apoi la Mănăstirea Oașa! O minivacanță de vis!

 

Minivacanța de Rusalii-sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși-este un bun prilej de a pleca în drumeții, de a explora destinații din România minunată, localități pe care nu le-ați vizitat niciodată sau în care nu ați mai fost de ceva vreme și după care tânjiți! Județul Gorj ese binecuvântat din acest punct de vedere și puteți trece pe lista dumneavoastră de călătorii localitățile Polovragi, Baia de Fier și Novaci-cu nenumărate atracții-, apoi extraordinara Transalpina și mai apoi, spre finalul minivacanței Mănăstirea Oașa, o oază de liniște cu adevărat mirifică, poziționată într-un peisaj incredibil!

Sunt atât de multe de văzut în Gorjul de sub munte, încât cu siguranță veți mai veni pe la noi! Comuna Polovragi este un loc mirific, unde poți găsi pensiuni de vis, peisaje rupte din Rai și oameni primitori. Aici poți face drumeții, Cheile Oltețului te „cheamă” suav să le explorezi, iar Mănăstirea Polovragi nu o vei uita dacă îi vei trece pragul! Minunate opere de artă dacică, originale și inedite, sculptate în lemn de artiști talentați își așteaptă admiratorii pe platoul Mănăstirii Polovragi! Un motiv în plus să vii aici! Mănăstirea este situată la poalele muntelui Piatra Polovragilor, în vecinătatea cunoscutelor Chei ale Oltețului. A fost ctitorită la 1505 și a fost vizitat și de Regina Maria, care a rămas impresionată de frumusețea sa! În volumul „Țara pe care o iubesc. Memorii din exil” (reeditată în 2016 de Ed. Humanitas n.red.) scris de Regină în perioada Primului Război Mondial, un „sfâșietor poem în proză”, cea mai iubită reprezentantă a Casei Regale din toate timpurile descrie și Mănăstirea Polovragi din Gorj, unul dintre locurile sale dragi. La Polovragi și Baia de Fier sunt cele mai celebre Peșteri din Oltenia: Peștera Muierii și Peștera din Polovragi.

O altă destinație pe care trebuie să o „bifezi” este orașul Novaci. Și aici localnicii și-au construit pensiuni cochete, unde confortul și ospitalitatea sunt al ele acasă. Pagina Olteniei a prezentat acum puțin timp una dintre pensiunile de aici. La Novaci, vă puteți caza la Pensiunea Valea Măgurii, amplasată într-o frumoasă și retrasă zonă. Pensiunea este departe de „lumea dezlănțuită” și veți putea vizita cea mai înaltă șosea din Europa-Transalpina, Peșterile renumite din Gorj, orașul olarilor din Vâlcea-Horezu și multe alte obiective turistice. „La mică distanță de pensiune este cea mai înaltă șosea din Europa, Transalpina, la 5 km este Peștera Muierilor, la 9 km este Peștera Polovragi și Mănăstirea Polovragi, la 45 km este municipiul Târgu-Jiu unde puteți vizita operele lui Constantin Brâncuși”, spun proprietarii pensiunii. 

Cea mai spectaculoasă șosea din România-TRANSALPINA- este punctul de atracție al acestui traseu pe care vi-l propunem, căci este cu adevărat frumoasă! Mii de turiști vin an de an să se bucure de aerul curat și de minunatele peisaje de aici! Transalpina sau DN 67C este cea mai înaltă șosea din România și face legătura între localitatea gorjeană Novaci şi Sebeş de Alba. „Drumul sau Calea Regelui” traversează Munţii Parâng şi îi cucerește pe cei care îl parcurg prin frumuseţea şi sălbăticia peisajelor. Pe Transalpina se poate circula doar pe timpul zilei. Veți putea mânca unele dintre cele mai bune și gustoase preparate ciobănești la Stâna Ștefanu. Băcița Mărioara Băbu, cea mai cunoscută băciță din România, pregătește zilnic la Stâna Ștefanu bucate alese preferate de turiști. Dacă ajungeți în zonă, nu ratați oprirea la stână și veți putea mânca direct pe iarba verde, din caserole, celebrul tocan de oaie și telemeaua de la Stâna Ștefanu.

Între Cer și pământ, pe marginea lacului de acumulare Oașa, Mănăstirea cu același nume este oaza de liniște de pe Transalpina! Este probabil una dintre cele mai izolate mănăstiri din România, dar printre cele mai căutate de credincioșii tineri, adolescenți chiar. Grației obștii din mănăstire, anual au loc aici tabere de tineret, iar cei care participă spun că află răspunsuri la întrebări și frământări la care nu aveau soluții. În acest rai pămânesc se ajunge urmând traseul minunatei Transalpina-Drumul Regelui-până la Barajul Oașa și apoi pe un drum prin pădurea de brad, aproximativ 6 km până la sfântul lăcaș de cult. Nu veți regreta orele petrecute la volan…

Sperăm că v-am convins să urmați acest traseu magnific!

Galerie foto




Vizualizări: 2,838

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste