(închide)

Prima reuniune transnațională a proiectului Erasmus+ „STEPS – Special Time for Each Pupil's Skills” a adus împreună elevi cu CES și profesori din patru țări europene

 

În perioada 7–11 aprilie 2025, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova a găzduit prima activitate de tip Learning, Teaching, Training din cadrul proiectului Erasmus+ „Special Time for Each Pupil’s Skills” (STEPS), nr. 2024-1-RO01-KA220-SCH-000253164, co-finanțat de Uniunea Europeană.

Această mobilitate internațională a reunit elevi, profesori, părinți și membri ai comunității educaționale din cele cinci organizații partenere implicate în proiect: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova – România (coordonator), Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy nr 4 – Polonia, Erdemli Özel Eğitim Uygulama Okulu – Turcia, E.E.E.EK Korinthou – Grecia, Asociația SELLification4EDUcation – România.

Reuniunea transnatională a debutat cu o primire tradițională românească plină de căldură, urmată de jocuri de socializare care au facilitat conexiunile dintre participanți. Elevii de la CSEI Sf. Vasile au ghidat oaspeții într-un tur al școlii, iar apoi, în cadrul unor echipe internaționale, participanții au lucrat la elaborarea unor planuri de valorificare a abilităților elevilor. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Consiliul Județean Dolj, unde s-au purtat discuții despre incluziune și cooperare europeană.

Pe parcursul celor cinci zile au fost realizate 4 ateliere ocupaționale (confectionare de bijuterii, creare aranjamente de flori naturale, dans popular, imprimaree album de fotografii) ce au oferit ocazia elevilor să își dezvolte creativitatea, simțul estetic și motricitatea fină. De asemenea, au fost organizate activități outdoor adaptate elevilor cu CES, competitii sportive între țări.

Activitățile au fost desfășurate cu implicarea tuturor partenerilor, într-o atmosferă plină de culoare, empatie și expresivitate artistică.

Participanții au explorat împreună  Cazanele Dunării, într-o excursie educativă în care elevii au jucat rolul de ghizi, prezentând informații despre fiecare obiectiv turistic. A fost o zi de învățare activă, în mijlocul naturii, în care prietenia și colaborarea au fost în centrul atenției.

Diversitatea culturală a fost celebrată prin dansuri tradiționale, activități dramatice dedicate exprimării de sine, un eveniment intercultural cu prezentări din toate țările participante, dar și un moment simbolic – plantarea Arborelui Prieteniei, simbol al creșterii și al legăturii dintre parteneri. Ziua s-a încheiat cu o cină tradițională românească, în spiritul ospitalității locale.

În ultima zi, elevii au participat la un atelier de imprimare și au realizat un album foto cu amintiri din această săptămână specială. Expoziția lucrărilor artistice ale elevilor a fost un moment emoționant, demonstrând valoarea incluziunii prin artă. În paralel, partenerii au luat parte la o întâlnire de management și o sesiune de evaluare, concluzionând activitatea cu acordarea certificatelor de participare. După-amiaza a fost dedicată unei plimbări în Parcul „Nicolae Romanescu”, încheind astfel această mobilitate într-un cadru natural de poveste.

„Această primă reuniune transnațională a evidențiat importanța educației incluzive și a colaborării internaționale în sprijinirea dezvoltării abilităților elevilor cu cerințe educaționale speciale. Activitățile desfășurate au urmărit nu doar schimbul de bune practici între parteneri, ci mai ales oferirea de contexte reale de învățare prin care elevii să-și descopere potențialul, să-și exerseze competențele și să se pregătească pentru o viitoare integrare activă pe piața muncii. Prin ateliere practice, colaborare interculturală și sprijin personalizat, proiectul STEPS contribuie la crearea unui mediu educațional în care fiecare elev este valorizat și sprijinit să-și atingă obiectivele personale și profesionale” a declarat prof. Budihală Ramona, coordonatorul proiectului.

Echipa de proiect a CSEI Sf. Vasile cuprinde cadrele didactice: Filip Ionela-Alina, Filimon Mihaiela, Budihală Ramona, Cornea Florentina, Budenacă-Babolea Oana, Dobre Raluca Monica, Iordache Gabriela, Mateescu Marinela, Bucur Laurențiu, Prunaru Constantina, Ciu Manuela, Cărășel Nicolița, Postelnicu, Ana-Codruța, Nuță Dănuț-Alexandru.

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste