Preotul Dragomir Țicleanu despre sâmbăta morților: „La Țicleni, este momentul în care cimitirul și curtea bisericii devin neîncăpătoare!”
Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul orotodox în data de 9 martie. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024. Sâmbăta Morților se cinstește de trei ori pe an: vara, toamna și iarna. De fiecare dată, această zi este și un prilej de reîntâlnire a rudelor plecate din localitățile de origine.
Sâmbătă, 9 martie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Cunoscută în popor sub denumirea de "Moșii de iarnă", ziua este cinstită în mai toate localitățile din Gorj. Această zi coincide cu lăsatul secului de carne, pentru că duminică va fi ultima zi în care credincioșii ortodocși vor putea mânca, carne, urmând postul Paștelui (în prima săptămână se vor putea consuma lapte, ouă, brânză, fără carne), cea mai importantă sărbătoare creștină. Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul.
Preotul Dragomir Țicleanu, parohul Parohiei Țicleni, spune că Sâmbăta aceasta este numită „moşii de iarnă” „pentru că acum facem pomenire despre părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi”.
„Sâmbăta morților este o zi importantă pentru ortodocși, căci îi vor pomeni pe cei adormiți întru Domnul. Se merge la cimitire, la mormintele celor decedați, și se fac parastase. Este bine să fie cinstită această zi prin aducerea aminte de cei trecuți la viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să îi ajutăm să dea răspuns bun înaintea Lui Dumnezeu. La Țicleni sâmbăta morților este momentul în care cimitirul și curtea bisericii devin neîncăpătoare, marea majoritate a credincioșilor pomenindu-și pe cei adormiți. Este momentul în care cei care sunt stabiliți în alte localități, din alte județe sau chiar din străinătate, revin acasă, se întorc pentru a își arăta prețuirea pentru cei plecați la Domnul. Este o zi încărcată de semnificații, dar și de bucuria revederii”, a spus preotul Dragomir Țicleanu, parohul Parohiei Țicleni.