Povestea medicului decorat pentru fapte de vitejie
Cornel Adameşteanu a fost unul dintre medicii de marcă din România, fiind considerat părintele chirurgiei tuberculozei pulmonare din România. În ciuda meritelor deosebite, a fost închis în două rânduri de către regimul comunist, scrie Adevărul
Doctorul Corneliu Adameşteanu a luptat în cel de al Doilea Război Mondial, după care a fost repartizat la Spitalul de Boli de plămâni din Dobriţa și apoi a condus și Secția de Chirurgie a Spitalului Județean din Târgu-Jiu. La Sanatoriul din Dobrița, excepționalul medic pregătit în Franța a aplicat bolnavilor o tehnică operatorie proprie prin care plămânul bolnav intra în repaos.
Doctorul Corneliu Adamesteanu (1905-1960) a fost un chirurg „generalist“ care a profesat in etapa anatomo-tehnica si experimentala a chirurgiei românești, înainte de introducerea specialității de anestezie-terapie intensivă și la începutul utilizării transfuziilor și antibioterapiei în practica medicală curentă. Absolvent al Facultății de Medicină din București (1929), a sustinut doua concursuri de primariat atat in chirurgie, cat si in ortopedie (clasat pe locul I la primul concurs de primariat in ortopedie din anul 1936). A ales sa practice chirurgie generala in trei spitale de provincie, si anume Spitalul din Husi (1937-1945), Sanatoriul Dobrita, jud. Gorj (1946-1949) si Spitalul Tg. Jiu (1946-1959).
A abordat o gama larga de interventii chirurgicale cu accent pe chirurgia abdominala, chirurgia ortopedica si chirurgia tuberculozei pulmonare. Dupa Prof. Dr. C. Carpinisan, a fost unul dintre primii chirurgi de chirurgie toracica din tara. A avut, de asemenea, o vastă experiență în chirurgia de război. „Obținând o bursă de specializare în Franța, s-a perfecționat la Paris, sub îndrumarea profesorului Lenormand. Revenit în țară, a fost numit medic șef al Secției de Chirurgie a Spitalului Huși”, scria doctorul Constantin Lupescu în articolul publicat în „Almanahul Gorjului-1999”.
A pus piatra de temelie în chirurgia tuberculozei pulmonare în România
În anul 1935 s-a întors în ţară şi a lucrat în Clinica de Chirurgie a prof. dr. Iacobovici. efectuând prima operaţie „Iacobeus” la Sanatoriul Zerlendi din Bucureşti. A pus, astfel, piatra de temelie în chirurgia tuberculozei pulmonare în România.
Doi ani mai târziu, Cornel Adameşteanu a fost numit şef al secţiei de chirurgie din cadrul Spitalului Orăşenesc Huşi, funcţie pe care a ocupat-o timp de aproape şapte ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cornel Adameştean a asigurat asistenţa medicală atât civililor cât şi militarilor, după care a fost mobilizat şi a participat ca medic al unor spitale de campanie atât pe frontul de est, cât şi pe cel de vest. Pentru merite militare, medicul a fost decorat cu medalia „Crucea Meritul Sanitar” clasa I-a şi i s-a decernat Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler. În anul 1955, locotenentului în rezervă Corneliu Adameşteanu i se conferă Ordinul „Steaua Republicii Populare Române” clasa V-a pentru fapte de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste. În 2013, fiica cea mare a doctorului Adameșteanu, Carmen, publica volumul dedicat personalității tatălui său: „Dr. Corneliu Adameșteanu-Un chirurg în epocă”. Dr. Carmen (Adameșteanu) Ciofu poveștește în această minunată carte cum medicul, în timpul războiului, a primit toate decoraţiile posibile.
La Sanatoriul TBC Dobriţa, doctorul Corneliu Adameșteanu a înfiinţat secţia de chirurgie pulmonară, un laborator de medicină experimentală. „Cercetător asiduu, doctorul Adameșteanu a revigorat Societatea științelor medicale de la Târgu-Jiu. A organizat simpozioane, comunicări”, scria doctorul Lupescu.