(închide)

Peste doar 10 zile începe ediția a XIII-a a Festivalului Dac Fest ”Sub Semnul Lupului”!

 

Unul dintre atelierele preferate de public dar şi de reenactori la Dac Fest, este cel de bucătărie antică. Asta pentru că aici pot fi degustate tot felul de preparate de origine dacică, romană sau sarmată, gătite după reţeţe antice bine conservate prin intermediul unor texte scrise (după traducerile lui Cato Maior, a lui Publius Vergilius Maro, dar mai ales din celebra De re coquinaria sau Ars Magirica a gastronomul Marcus Gavius Apicius, păstrată în limba latină şi considerată cea mai veche carte de bucate din Europa), picturi sau mozaicuri (unde des sunt redate scene din bucataria antică, cu diverse vase, ustentile sau ingrediente folosite la acea vreme).
Atelierul de gastronomie antică este mereu surprinzător cu preparatele lui gustoase, ingrediente inedit combinate (desert cu miere şi piper) şi chiar băuturi aromate. Câteva dintre felurile de mâncare gătite des de către Asociaţia Terra Dacica Aeterna și pe care le puteți degusta și voi la Dac Fest, sunt: MORETVM (pastă de brânză amestecată cu usturoi, ulei, ierburi aromate şi servită pe pâine prăjită), PVLLVS TRACTOGALATVS (pui cu salvie fiert în garum, ulei şi vin, condimentat cu coriandru, ierburi aromatice şi piper), GLOBI (desert prăjit cu miere și semințe de mac sau piper, din făină, brânză și ulei), TERCI DE OVĂZ (cu lapte, scorţişoară şi fructe), MIED (băutură fermentată din fructe sau cereale cu miere).
Decorul acestui atelier este de asemenea unul special. Aici puteți admira diverse obiecte de recuzita (din lut, lemn, metal, piatra sau os,) atent reconstituite de meşteşugarii Terra Dacica Aeterna după surse antice şi adulmeca mirosurile fructelor, legumelor, al condimentelor şi ingredientelor folosite.

Sursa: https://www.facebook.com/HunedoaraTurism

Galerie foto


Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste