Pe urmele marilor gorjeni, la obiective ale Muzeului Județean Gorj
Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” le-a oferit, vineri, o nouă experiență participanților la Programul de Educație Muzeală. Pentru ei a fost organizată o excursie la mai multe obiective turistice din județul Gorj, fiindu-le oferită atât posibilitatea de a cunoaște munca muzeografilor, a oamenilor care au lăsat în urma lor edificii și obiecte ce au devenit piese de muzeu, precum și viața unor gorjeni celebri, ce i-ar putea inspira în alegerea viitoarei lor profesii.
Elevi ai Colegiului Național „Spiru Haret”, însoțiți de cadre didactice, precum și copii de la grupa cu participare individuală, au fost bucuroși să se înscrie la această nouă activitate propusă de muzeu. Ei au ascultat cu interes, mai întâi, povestea de viață a eroinei Ecaterina Teodoroiu, chiar la Casa Memorială din cartierul Vădeni al Municipiului Târgu Jiu. A doua oprire a fost la Casa Cartianu, din comuna Turcinești, unde au admirat atât construcția, unică în România, cât și expoziția de costum popular pe care o adăpostește. La Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, de la Curtișoara, copiii au văzut cum arăta satul gorjenesc de odinioară, cu case din lemn, acoperite cu șindrilă, au aflat despre îndeletnicirile oamenilor ce au trăit acum peste 1oo de ani, dar au experimentat și „săritul pârleazului”, cum făceau, cândva, strămoșii noștri. Casa Muzeu „Constantin Brâncuși” din satul Hobița al comunei Peștișani a fost următoarea oprire, unde copiii au aflat despre năzdrăvăniile din copilărie ale marelui sculptor, care au lăsta, însă, să se întrevadă sclipirea de geniu de mai târziu. De asemenea, au aflat cum a devenit celebru marele Brâncuși, în întreaga lume.
După vizitarea obiectivelor ce aparțin de muzeu, excursia educativă s-a încheiat la cel mai vechi așezământ monahal din regiunea Oltenia, Mănăstirea Tismana, aflată în apropiere, o altă dovadă a trăiniciei și recunoașterii muncii unor monahi, arhitecți și pictori renumiți.
Aceste activități educativ-recreative, fac parte din Programul de Educație Muzeală, organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, program ce va fi reluat după vacanța de Paște.
Sursa: Muzeul Județean Gorj