(închide)

Parcurile și Biserica, în UNESCO alături de operele lui Brâncuși

 

Statul român a inclus în dosarul de candidatură pentru UNESCO atât parcurile în care se află operele lui Constantin Brâncuși, dar și Biserica de pe axă, pe lângă Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Dosarul de candidatură va fi depus în februarie 2018. La acesta al doilea dosar, Institutul Național al Patrimoniului (INP) lucrează cu specialistul Barry Gamble. Acesta, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și ai INP.

Pentru includerea operelor lui Brâncuși în UNESCO este necesară demonstrarea valorii universale a lucrărilor, conform unui criteriu, însă consultantul pe acest dosar a decis demonstrarea a patru criterii. De asemenea, prima modificare față de primul dosar a fost cea de modificare a titlului, în sensul adăugării numelui Brâncuși. În plus, de această dată Calea Eroilor este prezentată ca un tot, ori în primul dosar operele erau prezentate separat. „După părearea mea și în acord cu ICOMOS (n.r- organizația care sfătuiește UNESCO cu privire la acceptarea sau nu a unor dosare) acest criteriu singur stă în picioare pentru această nominalizare”, a spus Barry Gamble.

Consultantul a mai spus că în 2018 candidează și alte țări cu monumente dedicate eroilor Primului Război Mondial, așa cum este și cel de la Târgu Jiu, însă capodoperele lui Constantin Brâncuși au în plus arhitectură și tehnici inginerești. “A plasat orașul în centrul monumentului”, a menționat Barry Gamble.

Pentru ca acest dosar să fie o reușită, INP susține că a achiziționat și un domeniu web, brancusi.world, care va fi funcțional la depunerea dosarului. De asemenea, au fost publicate articole despre opere în reviste de care UNESCO ține cont.

BANI

Costurile pentru revizuirea dosarului se ridică la 30 de mii de euro, a declarat directorul INP, Ștefan Bâlici.

PROIECT

Arhitectul Dorin Ștefan a fost nevoit să renunțe și să modifice unele elemente din proiectul său de restaurare a Căii Eroilor, a declarat Ștefan Bâlici, directorul Institutul Național al Patrimoniului (INP). Acesta a declarat că s-a renunțat la elemente care nu-și aveau locul pe axa Brâncuși.

OPERE

Coloana fără Sfârșit are însă nevoie, urgent, de lucrări de restaurare. Pe lângă scrijelirea operei, evenimente cunoscute deja, opera a fost afectată de timp, având multe zone în care s-a înnegrit. Bani au fost promiși încă de acum 4-5 ani, atunci fiind vorba de 300 de mii de lei, dar nu s-a întâmplat nimic. Opera se vede bine dintr-un unghi, însă din altele nu se vede deloc.  În parcul de la Coloană sunt și probleme de iluminare a operei. O altă problemă este cea legată de dosarul penal pentru spălarea operelor cu apă cu jet sub presiune, cercetarea fiind întoarsă la procuror. Pe de altă parte, autoritățile au obținut finanțare pentru demararea lucrărilor de modernizare a Căii Eroilor, conform unui plan realizat de arhitectul Dorin Ștefan.

DE REȚINUT

Un prim dosar a fost depus în 2015, dar a fost retras la sfatul ICOMOS, pentru a putea fi redepus. Un refuz al dosarului de către UNESCO ar fi dus la interzicerea redepunerii dosarului. În primul dosar a fost o problemă de abordare, susțin acum autoritățile, din dosar reținându-se că opera importantă este Coloana fără Sfârșit. Nu și celelalte. În plus, au fost inclusiv probleme de traducere.

Vizualizări: 304

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste