Nicoleta Soilică, în slujba persoanelor cu dizabilități: „Trebuie să fim mereu pro egalitate de șanse!”
Mereu a fost o luptătoare, pentru năzuințele sale, dar mai ales pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Nicoleta Soilică are 37 de ani și suferă de tetrapareză spastică. Mereu spune că dizabilitatea a ajutat-o să pună preț pe lucrurile cu adevărat importante. „Diagnosticul meu a făcut din mine un om puternic, hotărât și mai ales încărcat cu o supradoză de vise! (…) Haideți să fim pro accesibilizare sub toate aspectele vieții comunitare, să luăm atitudine față de tot ceea ce nu este în ordine și să fim activi pentru comunitate, pentru toți cei care sunt în nevoie! Să fim mereu pro egalitate de șanse!”, a declarat Nicoleta Soilică pentru Pagina Olteniei.
Nicoleta Soilică este la conducerea unui ONG- Asociația „High Hopes“- care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și se implică activ în viața gorjenilor cu probleme de sănătate. De curând, a decis să facă pasul și spre viața politică și s-a înscris în PRO România. Este pe lista candidaților pentru un post în Consiliul Județean Gorj. „Ceea ce mi-aș dori să știe lumea este faptul că sunt o persoană determinată, perseverentă și cu credință în Dumnezeu. Militez în domeniul dizabilității de aproape 10 ani și pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. nu am făcut niciodată politică, inițiativa a venit în urma invitației echipei PRO România Gorj, fapt care m-a bucurat nespus. Este șansa, dacă vreți, să duc implicarea mea la următorul nivel. În ultimii ani m-am axat pe ceea ce am considerat la momentul respectiv ca fiind extrem de important: activități de conștientizare socială, educație pentru incluziune. Am căutat mereu ca fiecare proiect să atingă într-un mod constructive persoana cu dizabilități neinstituționalizată, care, consider eu, duce foarte mare lipsă de oportunități de dezvoltare personală. Am vrut mereu să îi ajut să se integreze mai ușor în societate.
În centrul meu de interes a stat mereu voluntariatul, am fost voluntar atât în cadrul UCB, dar și în alte proiecte și campanii sociale, la București, în Gorj.
Pe parcursul existenței mele am dus propria politică, adică politica persoanelor cu dizabilități”, a spus Nicoleta Soilică.
De-a lungul anilor, Nicoleta a desfășurat mai multe proiecte menite să schimbe viața persoanelor cu dizabilități. Locuind cea mai parte a vieții în Târgu-Jiu, tânăra știe prea bine care sunt problemele orașului. „Una dintre problemele municipiului Târgu-Jiu este lipsa locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, nici măcar în instituțiile publice, care ar trebui să fie deschise nevoilor persoanelor cu dizabilități. Mi-aș dori pentru cei ca mine o mai bună adaptare a turismului gorjean pentru persoanele cu dizabilități. Consideră că persoana cu dizabilități are aceleași aspirații, vise, dorințe ca și ceilalți, doar că are o altă condiție de sănătate! Haideți să fim pro accesibilizare sub toate aspectele vieții comunitare, să luăm atitudine față de tot ceea ce nu este în ordine și să fim activi pentru comunitate, pentru toți cei care sunt în nevoie! Să fim mereu pro egalitate de șanse!”, a afirmat Nicoleta Soilică.