(închide)

Metoda „spoofing” a făcut victime și în Dolj

 

De la începutul anului 2025 și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, au fost primite două sesizari privind săvârșirea infracţiunii de înșelăciune și o sesizare de tentativă la înșelăciune, prin folosirea metodei spoofing.

În fapt, potrivit IPJ Dolj, polițiștii Secției 5 Poliție Craiova au fost sesizați la data de 08 ianuarie, de un bărbat de 35 de ani, din Craiova cu privire la faptul că ar fi fost indus în eroare de către o persoană ce s-a recomandat a fi reprezentant al unei bănci, care i-ar fi relatat telefonic că o altă persoană necunoscută s-ar fi folosit de datele sale personale și ar fi solicitat un credit bancar.

Persoana în cauză l-ar fi derminat să depună la un ATM, destinat cumpărării de criptomone, amplasat în incinta unui centru comercial din Craiova, suma de 15.000 de lei, pentru stoparea tranzacției.

De asemenea, la data de 15 ianuarie, polițiștii au fost sesizați de un alt bărbat de 43  de ani, din Lupeni, județul Hunedoara, cu privire la faptul că ar fi fost înșelat prin aceeași metodă, fiind derminat să depună la un ATM, destinat cumpărării de criptomone, amplasat în incinta unui centru comercial din Craiova, suma de 22.250 de lei, pentru stoparea tranzacției.

„În cauză polițistii au întocmit dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaea Sadoveanu. 

De asemenea, în cursul aceleiași zile, polițiștii au fost sesizați de către o femeie, de 41 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi încercat să o înșele, folosind același mod de operare, însă femeia nu a dat curs solicitărilor.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea identificarii persoanelor care au comis fapta, recuperarării prejudiciului și luării măsurilor care se impun.
  
La finalizarea cercetărilor va fi propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă.

„Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înșelăciune prin metoda spoofing, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj  recomandă: nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani; verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate; nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte; dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.)”, a conchis Sadoveanu. 

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste