(închide)

Meșterul popular Liliana Arapu, premiul I pentru cele mai bune sarmale la „Festivalul sarmalelor și răciturilor” Peștișani

 

Cel mai important concurs gastronomic din județul Gorj a avut loc duminică, 29 septembrie 2024, la Peștișani. Acesta a fost al treilea an când a fost organizat minunatul „Festival al sarmalelor și răciturilor in memoriam Radu Ciobanu”. Meșterul popular Liliana Arapu din comuna Arcani a pregătit cele mai bune sarmale, iar reprezentanții  Liceului Tehnologic „C. Brâncuși„ Peștișani au obținut premiul I la Secțiunea Piftie. 

Festivalul piftiilor și sarmalelor de la Peștișani a devenit un alt eveniment cunoscut la nivel național, care atrage turiști în județul Gorj, totul datorându-se celor implicați în buna organizare! Vremea mofturoasă nu a împiedicat buna organizare a acestui important festival gastronomic, promotor al tradițiilor culinare din Gorj și al portului tradițional, în aceeași măsură. Organizatorii spun că a început ca un festival al răciturilor (piftii cum spun gorjenii), pentru ca mai apoi să fie  extins la  sarmalele, tocmai datorită obiceiului zonei de a se consuma la masă sarmale fierbinți cu piftii reci, obicei care se găsește în foarte puține zone din România. Membrii juriului au dat note și sarmalelor și piftiilor, iar competiția a fost  foarte grea! 

Juriul a fost format din Maria Stoichin, gospodină a locului, Raul Ungureanu-chef la Pensiunea La Moară Peștișani (câștigător a 3 premii la edițiile precedente, inclusiv premiul special al juriului pentru Piftia de Caracatiță), Nicolae Davițoiu-Complexul Jaleșul Arcani și președinte Constantin (Dodo) Lătărețu.
Premiile au fost sponsorizate de Obștea Peștișani și au constat în vouchere Mertecom-produse de curățenie și igienă.
Meșterul popular Arapu Liliana, din comuna Arcani, a câștigat -Premiul I la Secțiunea Sarmale, iar Liceul Tehnologic „C. Brâncuși„ Peștișani-premiul I la Secțiunea Piftie. 
Iată și lista celorlalți câștigători: Pensiunea Casa Brâncuși-Premiul II Sarmale
Centrul Școlar pt. Educație incluzivă Gorj-Premiul II Piftie
Bunicii Comunității Peștișani-Premiul III Sarmale
Asociația Fiii Satului Frâncești din Gorj-Premiul III Piftie
Kovacs Polina-Mențiune
Ciungu Gabriela-Mențiune
Casa Mitu-Mențiune
Terasa Nelu Cora-Mențiune
Școala primară și Învățământul primar Boroșteni-Premiul Special pt Cel mai frumos Stand+Premiul special acordat personal de președintele juriului, dl. Constantin(Dodo) Lătărețu.

Pentru prima dată au participat la concursul gastronomic zeci de copii din localitate. În ”spatele” lor s-au aflat evident mămicile și cadrele didactice care și-au dat concursul pentru a convinge juriul să le dea notele cele mai mari. Rezultatele vorbesc, munca tuturor fiind răsplătită prin premiile câștigate. Bunicii Comunității Peștișani -cei 20 de seniori ai comunei au pregătit preparate special pentru acest festival.

Sursa fotografii și informații - Discover Peștișani

Cine este Liliana Arapu?

Meșterul popular Liliana Arapu iubește tradițiile populare și este o gospodină foarte pricepută! Originară din comuna Arcani, Liliana Arapu este unul dintre cei mai apreciați meșteri populari din Gorj; a dezvoltat în curtea sa un extraordinar atelier de creație, unde zilnic vin copiii din comună să învețe să țeasă, să coase, să împletească, să creeze obiecte de decor și să ducă mai departe tradițiile populare! Liliana Arapu a învățat să țeasă în vremea copilăriei, „furând” meșteșugul de la bunica și mama sa. Dragostea pentru acest meșteșug tradițional nu a uitat nicio clipă, chiar dacă de-a lungul anilor a practicat și alte meserii. Acum, Liliana Arapu este instructor al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu și are atelier la Arcani. Acolo le predă atât copiilor, cât și adulților care vor să uite de grijile cotidiene și să se relaxeze.

În atelierul de la Stroiești, Liliana Arapu are și un mic muzeu, dacă se poate spune așa: o colecție de costume populare, foarte multe covoare, macaturi, preșuri țesute de ea. Covoarele realizate de Liliana Arapu au ajuns în străinătate, în casele unor oameni care știu să aprecieze cu adevărat arta populară și munca depusă de meșter.

 

Galerie foto





Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste