Medicină de supraviețuire sau chiar zero în spitalele mici din Dolj. Stații de tranzit și direcția UPU Craiova
Este suficient să petreci câteva ore între pacienții care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Craiova pentru a realiza că spitalele din orașele județului Dolj se află într-o situație critică, reflectând probleme adânc înrădăcinate în sistemul medical românesc.
Din păcate, la UPU din cadrul SCJU Craiova ajung cazuri care cu siguranță, cu un strop de bunăvoință și responsabilitate ar putea fi rezolvate la Filiași, Dăbuleni sau Calafat, de exemplu. Nu se vrea sau nu se poate. Și este grav!
Lipsa acută de personal calificat, comportamentul neadecvat al unor cadre medicale și acuzațiile de nepotism și incompetență managerială au contribuit dintotdeauna la un tablou sumbru al serviciilor medicale din regiune.
Să le luăm pe rând. Un obstacol major este poate imposibilitatea de a atrage medici calificați în spitalele din orașele mici. Nimeni nu pare interest să caute cauza și să rupă răul din rădăcini. Da, veți spune să nu generalizăm. Păi nu, nu generalizăm, dar degeaba ai în spital o mână de oameni responsabili, dacă restul este dezastru în relația cu propria profesie. Ori dacă profesional ești varză, nu are sens să mai vorbim despre a fi responsabil în relația cu pacientul. Da, a fi varză este o expresie! Să îi spui pacientului că la UPU Craiova au variante mai moderne de a pune perfuzii, în condițiile în care și tu, spital din Filiași, Dăbuleni sau Calafat dispui de un Compartiment de Primiri Urgențe, bine sau chiar foarte bine echipat și dotat…păi…medicule, dragă,…chiar ai vrut să scapi de acel om. Nu ai fost asumat! Ține de bun simț, în primul rând! Nu înveți omul să sune la salvare și să îl aducă la UPU Craiova!
Trebuie să recunoaștem că s-a ajuns aici și că problemele sunt amplificate de suspiciunile de nepotism și corupție la nivelul instituțiilor. Exemplele de angajări preferențiale sau management defectuos pun sub semnul întrebării prioritizarea nevoilor pacienților. Ori, reformarea sistemului medical din Dolj, și din România în general, necesită măsuri ferme care să pornească de la implementarea unor mecanisme stricte de verificare a competenței și eticii profesionale. Altfel ne ducem dracului! Îi sufocăm pe cei din marile spitale, aducându-le cazuri care ar putea fi rezolvate în compartimentele de primiri urgențe, iar ceilalți se bucură de efectul situațiilor în care „merge și așa”. Nu, să nu credeți că nu știu și bubele celor de la UPU din cadrul SCJU Craiova. Sunt și aici multe de discutat și tot timpul am adus în atenție situațiile problemă sau comportamentul neadecvat al cadrelor medicale. Poate că alta ar fi situația, întrucât și la UPU Craiova lucrează oameni, nu roboți, dacă medicii din spitalele mai mici s-ar trezi la realitate și și-ar respecta profesia. Dacă! Și dacă și-ar respecta colegii. Acesta este un alt dacă!
Da, știu, situația actuală nu poate fi schimbată peste noapte, dar pași hotărâți spre schimbări ar putea readuce încrederea pacienților și ar asigura servicii medicale mai bune în toate colțurile județului Dolj. Repet, să nu pui tu o perfuzie la un compartiment de urgență, pentru o cădere de calciu, este mai mult decât rușinos. Demisionează, doctore! Alege altă meserie și fii împăcat că faci ceva bun cu viața ta!