(închide)

Medeea Uretyan din Motru, mentor junior în Tabăra Țara lui Andrei: „Am înțeles cât efort e necesar pentru ca lucrurile să iasă perfect!”

 

59 de viitori electricieni din școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj au construit prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, sub îndrumarea inițiatorilor proiectului EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, mentorii seriei. E-lectron, stația permite încărcarea dispozitivelor electrice de transport și a rămas la dispoziția publicului din Brașov, în parcarea Coresi Shopping Resort, pentru a fi folosită gratuit de către localnici și turiști. 10 elevi au fost selectați de OMV Petrom din seria electricienilor, pentru a primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei pe lună, pe parcursul anului școlar 2018-2019.

La Brașov, în perioada 19-25 august, 59 de elevi din Gorj au participat la cea de-a treia săptămână a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei și au construit E-lectron, prima stație smart de mobilitate electrică pentru mijloace de transport eco din Brașov – trotinete, biciclete sau alte dispozitive electrice. Tinerii meseriași – elevi în clasele a X-a și a XI-a din județul Gorj, care urmează specializările electric, electronică și automatizări, respectiv electromecanică – au continuat seria proiectelor lucrate #DeMeserieNuDeMântuială, coordonați de mentorii seriei, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN. Denumită E-lectron, stația este dotată cu panouri fotovoltaice, 8 poziții pentru încărcarea dispozitivelor și un pupitru de DJ și a fost amplasată în parcarea Coresi Shopping Resort, unde va rămâne la dispoziția publicului și va putea fi folosită gratuit.

O elevă din Motru, mentor junior

Echipei de mentori EFdeN i s-au alăturat doi tineri gorjeni care au participat la ediția 2016 a Taberei Meseriașilor ca elevi meseriași. În 2018, aceștia au revenit în calitate de mentori juniori: Antonia Medeea Uretyan, elevă a Colegiului Tehnic Motru, s-a implicat în activitățile de comunicare, promovare pe social media și implementare, iar Mihai Anescu, student la Politehnica Timișoara și absolvent al Liceului Energetic din Târgu Jiu, a coordonat instruirea pentru sănătate și securitate în muncă. „Atât din perspectiva de elev, cât și din cea de mentor junior, experiența trăită în Ţara lui Andrei a fost unică și neașteptată. Cand am ajuns în tabără prima dată eram o persoană timidă și emotivă, dar până la plecare reușisem să mă redescopăr și câștigasem încredere în mine. M-am bucurat să revin în Tabără, de data aceasta cu un alt rol, din care am văzut lucrurile dintr-o nouă perspectivă, cea de mentor, din care am înțeles cât efort e necesar pentru ca lucrurile să iasă perfect. Asta m-a ambiționat foarte mult, iar acum știu că o sa reușesc să ajung unde îmi doresc – e nevoie doar de muncă!”, a spus Antonia Medeea Uretyan, mentor junior. Antonia Medeea este pasionată de poezie și desen și își dorește să studieze Arhitectura. Medeea este elevă la Colegiul Tehnic Motru, la profilul Tehnician Operator Tehnică de Calcul. „Desenul pentru mine reprezintă un mod de exprimare, de descărcare, de relaxare, ceva ce nu pot să exprim în cuvinte. După ce termin liceul aș vrea să urmez o facultate și după să vad ce opțiuni o sa am. Aș vrea să urmez Facultatea de Arhitectura, după care poate să îmi deschid propria afacere”, a spus Medeea Uretyan.

 Burse pentru cei mai buni meseriași

Ca în fiecare săptămână de Tabără, la final au fost selectaţi cei mai pricepuți 10 viitori meseriași ai seriei, care vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Totodată, cei 10 profesori prezenți în seria dedicată electricienilor au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect. Au învățat astfel cum să își îmbunătățească propunerile de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional și au beneficiat de cursuri pentru dezvoltarea profesională. În luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2018 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro. Tabăra Meseriașilor continuă săptămâna aceasta cu ultima serie (26 august – 1 septembrie), dedicată viitorilor bucătari și ospătari. Elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu și trainerii de la Cool Academy Brașov. 

Anul acesta, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei sunt pregătiți aproape 240 de elevi din 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj. Domeniile vizate sunt: mecanică, electric, electronică și automatizări, electromecanică, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice.

Galerie foto





Vizualizări: 3,092

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste