(închide)

Mănăstirea Târgu-Logrești, lăcașul de cult înconjurat de păduri de salcâmi. Liniștea de aici salvează suflete

 

În comuna Logrești se află una dintre frumoasele mănăstiri din județul Gorj, lăcaș de cult mai puțin cunoscut. Mănăstirea Târgu-Logrești are începuturile la 1769 sau mai devreme, are mai mulți ctitori, pe care Dumnezeu i-a îndemnat să ridice peste râul Amaradia un schit, ca mulțumire. Viața călugărească a funcționat la Târgu-Logrești cu întrerupere, dar din 1992, lucrurile s-au schimbat în bine, aici viețuind în prezent zeci de măicuțe care se gospodăresc singure.

Mănăstire de maici, lăcașul de cult de la Târgu-Logrești este așezat în dreapta râului Amaradia, drumul până aici nefiind unul ușor. Cine vrea să ne găsească, o face-spun, zâmbind, măicuțele, care ne primesc binevoitoare. Se pare că mănăstirea ar fi fost construită la începutul anilor 1700. În sinodicul lăcașului se spune că în 1769 biserica-schit era zidită, având ca ctitori mai multe persoane: „Această sfântă și dumnezeaiască biserică ce se numește Schitul Logrești (..) s-a isprăvit cu osteneala acestor ctitori: Costache Pandia, cocoana Ileana Obedeanca, soția lui, cocoana Păuna, Constantin Otetelișanu, fiul dumnealor, cocoana Zmaranda, soția sa, Nicolae și Gheorghe și Savastița-fiii dumnealor, Popa Ion Tandalescu, călugărul, soția sa Hrisava, fiii lor (…) logofătul Alisandru Tandalescu”. De-a lungul anilor, viața călugărească a întâmpinat opriri, fiind întreruptă adesea. Între 1911-1914biserica a fost restaurată, s-a construit și un paraclis, care a dispărut. Primul război mondial a adus cu sine alte problem, iar abia în 1932 s-a putut restaura din nou lăcașul de cult. În 1940, schitul a fost sfințit de ÎPS Mitropolitul Nifon Criveanu. După două decenii, din schit, biserica devine filială a parohiei Târgu-Logrești, iar instaurarea regimului communist a pus capăt vieții monahale de la Logrești. În 1992,  reîncepe viața monahală de aici!

Loc liniștit, cu verdeață și … albine!

Mănăstirea Târgu-Logrești este situată la aproximativ 60 km de municipiul Târgu-Jiu și este înconjurată de păduri de salcâm și tei, care la vremea înfloririi, lasă impresia că ai ajuns în Rai. Liniștea acestor locuri te cuprinde de cum cobori din mașină și începi să uiți ce te apasă. De la poarta complexului mănăstiresc și până la intrarea în curtea bisericii, mergi pe o aleea umbrită de meri, iar primavera printre florile lor rozalii se plimbă vesele și vrednice albinele de care măicuțele de aici au mare grijă. Cele 15 maici de la Mănăstirea Târgu-Logrești se autogospodăresc, au animale, cultivă pământul și au stupi pe care îi prețuiesc. Biserica mănăstirii este din cărămidă, construită în stil brâncovenesc de meșteri necunoscuți. Fațadele au un brâu median înconjurător simplu, dar și firide nepictate, mari. La exterior, mănăstirea nu are decât trei picturi mari, pe frontispiciu: cele trei hramuri reprezentate în icoane frumoase și reprezentările Iadului și Raiului de la intrarea în lăcaș. În lăcaș există o icoană veche, care datează din 1812 și în care este reprezentată Maica Domnului.

Drumul de acces spre Mănăstirea Târgu-Logrești este destul de greu de parcurs, mai ales dacă ajungeți în sezonul ploios, dar nu imposibil și așa cum spun măicuțele, poate fi parcurs de cei care vor să fie aproape de Dumnezeu!

Galerie foto





Vizualizări: 11,789

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste