(închide)

Mănăstirea Icoana din Crasna și-a serbat hramul. „Raiul pe pământ este la acest sfânt lăcaș!”

 

În fiecare an, în data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. În tradiția populară, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de „Sânzienele” sau „Drăgaica”, fiind și ziua națională și internațională a iei românești.

Mânăstirea Icoana din județul Gorj și-a prăznuit hramul prin săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor. În calitate de protos a slujit Părintele Exarh Arhim. Ioachim Pârvulescu, alături de: Pr. Protoiereu Popescu Ion, Pr. Protoieru Mărgineanu Iulian și Pr. Protoieru Mărăcine Marian. De asemenea, au slujit și alți preoți din zonă și din mănăstire. Mănăstirea Icoana este una dintre cele mai noi din Gorj, fiind înființată în 1996. Mănăstirea Icoana este aşezată în zona pitorească din nordul județului Gorj, la poalele muntelui Parâng și a fost înființată în anul 1996 la inițiativa Comitetului de binefacere „Icoana” din Bucureşti, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mănăstire de maici cu viaţă de obște. Mici troițe de lemn mărginesc și păzesc drumul spre Mănăstirea Icoana din satul Cărpiniș, al comunei Crasna. În 1996, preotul Ioan Popescu, originar din acest sat, plecat la București de zeci de ani, decide să ridice pe pământul moștenit de la ai săi un lăcaș de cult. Mănăstirea Icoana este așezată într-un cadru natural frumos, la poalele munților Parâng. Constrcuția bisericii de lemn a fost făcută în 1996, în 1997 aici venind maici care au desăvârșit lucrarea preotului. „Primul locaș de rugăciune în jurul căruia s-a adunat obștea de maici a acestei mănăstiri a fost biserica de lemn din 1996. Biserica de lemn îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul a cărui naștere o sărbătorim pe 24 iunie. La data de 5 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici de zid cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni. Arhitectura bisericii amintește de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor în față. Pictura bisericii este în stil bizantin, realizată în tehnica al fresco. În 2014 s-au finalizat lucrările de construcție și pictură a bisericii”, potrivit celor scrise într-un material de prezentare a Mănăstirii Icoana de la Cărpiniș-Crasna. 

Viaţa monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de construcție a chiliilor în vara anului 1997. Apoi a fost adusă şi biserica din lemn căreia i s-a dat hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar în anul 2008 a început ridicarea bisericii celei mari. Arhitectura bisericii amintește de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor în față. Pictura bisericii este în stil bizantin, realizată în frescă. În 2014 s-au finalizat lucrările de construcție și pictură a bisericii. Veți fi cuceriți de frumusețea acestor locuri, mai ales că maicile au o deosebită grijă de grădina și spațiile verzi ale mănăstirii, având și o mica grădină zoologică. Păunii minunați și celelalte păsări frumoase vor fi cu siguranță pe placul copiilor! „Raiul pe pământ este la acest sfânt lăcaș de cult. Grădina, felul în care a fost amenajată, păunii, florile, susurul apei, frumusețea peisajelor! Totul este sublim”, a spus o credincioasă venită la marea sărbătoare din Crasna.

Notă: Fotografii Pelerin în Gorj facebook

Galerie foto


Vizualizări: 1,024

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste