Le Charme sau povestea mobilei care reînvie: „Fiecare piesă în parte este unică, este o provocare!”
Nu degeaba se spune că pasiunea arde în suflet și ne schimbă! Când o vei întâlni pe minunata doamnă din spatele afacerii „Le Charme”, îți vei da seama de acest lucru! În ochii ei vezi cum arde pasiunea, ca o flacără care așteptase de multă vreme o scânteie și care promite să nu se stingă prea curând! Pasiunea pentru recondiționarea mobilei vechi a descoperit-o acum câțiva ani și de atunci simte că este un alt om. „Sprijinul familiei a fost definitoriu. M-au încurajat fiicele mele foarte mult și am pornit cu încredere pe acest drum! Fiecare piesă pe care o recondiționez este unică. Reinterpretând piesele de mobilier vechi, salvăm pădurile!”, spune maestra „Le Charme” din Târgu-Jiu.
În fiecare casă există obiecte de mobilier vechi, care și-au pierdut strălucirea, există piese care au trecut prin mâinile a două generații și pe care mulți le-ar arunca. Aceste obiecte pot fi readuse la viață prin procesul minuțios al recondiționării, iar „reînvierea” lor este ceea ce face foarte bine antreprenoarea din spatele „Le Charme”. Proprietara afacerii de familie „Le Charme” are atelierul în municipiul Târgu-Jiu, dar primește comenzi din toată țara. De-a lungul ultimilor trei ani au căutat-o clienți din Pitești, Ploiești, Brașov, București, din județele Moldovei etc. Povestea „Le Charme” a început în 2018, a evoluat o dată cu trecerea lunilor, antreprenoarea fiind autodidactă, pasionată și ambițioasă. Tot ce știe astăzi a învățat singură, a experimentat, a mai și distrus parțial piese mici de mobilier, dar a făcut totul cu pasiune și dragoste pentru mobila veche, iar astăzi piesele recondiționate de ea sunt extraordinar de frumoase și foarte apreciate de cei care le văd sau de cei care le comandă! „În viață apar momente în care ești nevoit să te regăsești. Pentru mine acel moment a fost 2018 prin activitatea de recondiționare a mobilei. A fost o provocare; mereu am cochetat cu lucrul făcut de mână, hand-made cum spun americanii; iubesc obiectele unicat și nu prea suport obiectele de serie, poate și de aceea m-a atras domeniul”, spune antreprenoarea.
Susținută necondiționat de familia sa, a început să lucreze din ce în ce mai mult și s-a documentat temeinic luni la rândul. Spune că mereu are câte ceva de învățat și acest lucru este fascinant. „Am început cu un scaun mai mic, deteriorat, pe care am reușit să îl readuc la viață! Prima piesă o voi păstra mereu ca amintire. Am învățat și stricând parțial piese, dar se pot reinterpreta. Este un proces întreg de învățare, redescoperire a sinelui, căci atunci când lucrez, mă relaxez total. Cea mai mare provocare de până acum a fost un scaun distrus de ploaie, scorojit, care acum ocupă un loc în casa clientului și un taburet din lemn care era folosit la tăierea cărnii de Crăciun. Au o nouă viață înainte!”, spune maestra „Le Charme”.
Procesul de recondiționare a unei piese de mobilier nu este unul simplu, cum pare la prima vedere! Chiar deloc! Presupune multă muncă, atenție, imaginație. Dar, aducerea la viață a unui obiect la care mulți ar renunța, este motivația cea mai mare pentru antreprenoare! În acest domeniu, este foarte importantă calitatea manoperei, obţinută „prin foarte multă muncă, răbdare şi experienţă“, căci curăţarea corectă a lemnului este baza pentru o recondiționare excelentă. Dacă sari peste această etapă, aspectul finisajului lasă de dorit. „Trebuie înțeles procesul de recondiționare. Este minuțios, are mai multe etape, pornind de la degresarea mobilei, șlefuirea dacă este cazul, aplicarea vopselei eco, pe bază de apă și cretă, care este destul de scumpă. Vopseaua se aplică în două straturi, este nevoie de pauză între ele, ca să se usuce bine. Pauza înseamnă o zi întreagă. La final, se sigilează aplicând ceară pe bază de ceară de albine, iar apoi se antichizează piesele cu ceară aurie sau neagră. Piesele care au defecte sunt chituite, reparate, le schimb feroneria, stabilesc dacă pot aplica detalii de dantelărie din lemn etc. Fiecare piesă în parte este o provocare, este unică. Când văd o piesă de mobilier vechi, îmi și imaginez ce culoare va avea, ce inserții îi pot aplica. Îmi sclipesc ochii când le văd! Este adevărat! Îmi place foarte mult ceea ce fac. Fiecare culoare spune o poveste din punctul meu de vedere. Iubesc verdele, cred că nuanțele de verde și burgundy transmit eleganță”, afirmă „Le Charme”.
Clienții au început să apară la scurt timp de la lansarea site-ului „Le Charme”. Sunt oameni care vizualizează lucrările deja finalizate ale antreprenoarei, persoane care apreciază lucrurile unicat și munca depusă. „Am clienți din mai multe regiuni ale țării. Am avut clienți la care am lucrat acolo, în casa dumnealor. Am recondiționat uși din lemn, foarte frumoase, dar, de cele mai multe ori, dumnealor aduc piesele la atelierul meu din Târgu-Jiu. Am fost mereu pasionată de filmele clasice, viața nobiliară, perioadele din istorie în care eleganța și bunul gust erau cuvintele care defineau societatea. Am învățat să combin vechiul cu noul, iar clienții sunt mulțumiți. Mobila recondiționată este mai pretențioasă decât cea din comerț, cea de serie căci se curăță doar cu o cârpă și apă, fără soluții. Aceste lucruri le spun clienților mei ca să știe cum să aibă grijă în continuare de mobilă. Prețul se stabilește în funcție de fiecare piesă în parte. Sunt de părere că detaliile fac mereu diferența și o mobilă unicat va aduce un farmec aparte oricărei case! Nu cred că pot face două piese la fel, acesta este farmecul recondiționării. Fiecare pisă este unică!”, mai spune antreprenoarea.
Acolo unde este pasiune, lucrurile devin mai ușoare, mai clare! „În viață trebuie să visezi, altfel ești un nimeni! Și dorințele se vor îndeplini, trebuie să ai curajul să visezi!”, spune maestra „Le Charme”. Piesele de moblier recondiționate de „Le Charme” le găsiți pe pagina de Facebook (link activ Le-Charme) Vă vor cuceri! Și tot aici puteți discuta cu antreprenoarea dacă aveți mobilă veche căreia doriți să îi oferiți șansa la o nouă viață!