Județul celor 2.000 de peșteri și grote, destinaţia perfectă pentru sporturile de aventură
Județul Gorj are în patrimoniul său aproximativ 2.000 de peşteri și grote/avene de diferite dimensiuni, unele dintre ele fiind declarate monumente ale naturii protejate de lege, altele neexplorate de turiști. Cele mai cunoscute sunt Peştera Muierilor de la Baia de Fier, Peştera Polovragi, Peștera Gura Plaiului, Fușteica, Peştera Cloşani, Peştera de la Mănăstirea Tismana, Peștera din Cioaca Brebenilor din Cloșani, Peştera Ciorii de la Peştişani. Potrivit profesorului gorjean Petru Rădulea, „peşterile sunt cavităţi subterane de dimensiuni mari care comunică cu suprafaţa prin una sau mai multe deschideri, numite guri. Ele au un sistem complex de galerii şi chiar mai multe etaje care comunică între ele”.
În această vară caniculară, cu siguranță sunteți în căutarea unor destinații unde să vă puteți relaxa și să vă bucurați de patina răcoare! Vă sugerăm să veniți în Gorj, căci acest judeţ deţine unul dintre cele mai mari potenţiale turistice speologice ale ţării, cu peste 2.000 de peşteri, avene, grote, fascinante Chei, trasee montane de diverse dificultăți, numai bune pentru sporturi extreme și plimbări. Potrivit lui Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, foarte atractive sunt avenele care se întâlnesc cu adâncimi între minus 10 şi minus 150 de metri şi cu galerii orizontale de sute de metri. Senzaţia explorării subteranului cu propria lanternă, târâşul, parcurgerea sectoarelor înguste - totul pentru a descoperi o minunată lume subterană care se deschide acum celor dornici de autodepăşire permanent! Defileul Olteţului este unul dintre cele mai căutate din Gorj: în partea superioară are un aspect mai larg cu umeri de terasă la 110 m faţă de albia Olteţului. În apropierea acestui nivel întâlnim un şirag de peşteri (Peştera Roşia, Peştera Postelnicului, Peştera Săbăreanu), creaţie a unor deviaţii ale Olteţului, pe când, în partea inferioară aspectul defileului se schimbă total.
Minunatele Chei din Gorj și ce puteți face aici
În Gorj puteți practica alpinismul şi escalada, pe Cheile Olteţului, Cheile Galbenului şi Cheile Sohodolului. Aici, traseele de alpinism au până la 10-12 lungimi de coardă şi grad de dificultate maxim 5 B şi trasee de escaladă de până la gradul 8. „Potenţialul zonei este însă imens, există foarte multe zone care permit amenajarea de noi trasee, atât pentru sportul de agrement, cât şi pentru cel de performanţă. Mountain-bike-ul, off-road-ul şi enduro sunt activităţi care aici au găsit condiţii excepţionale de desfăşurare”, a afirmat Sabin Cornoiu. Cheile Olteţului, cu o lungime de 2.000 m, sunt sălbatice și spectaculoase: pereții de stâncă, prin îngustimea lor – distantați la 3-4 m în partea inferioară (cea mai îngustă porţiune dintre două masive muntoase din Europa) și la 10-20 m la nivelul drumului forestier; prin verticalitatea şi înălţimea ameţitoare – ajungand la peste 300 m rivalizează cu vestitele Chei ale Bicazului. Rezervația include ambii versanți ai sectorului de chei ale râului Oltet din nordul satului Polovragi. Puteți merge și la Peştera Izverna din localitatea cu acelaşi nume, situată în Munţii Mehedinţi, care oferă printre cele mai bune condiţii pentru scufundările speologice, sifoane de până la minus 35 de metri, salba de lacuri subterane şi claritatea deosebită a apei făcând ca această peşteră să fie printre cele mai căutate din Europa.
Judeţul Gorj, destinaţia perfectă
Judeţul Gorj a fost binecuvântat cu munţi, văi, dealuri, peşteri, râuri repezi şi păduri. Unul dintre cele mai iubite sporturi de aventură care se pot practica în judeţul Gorj este canyoningul, care se poate practica în mai multe locuri, cele mai atractive fiind Cheile Olteţului, din masivul Parâng, şi Cheile Corcoaiei, din masivul Mehedinţi, care sunt deosebit de atractive şi spectaculoase, dar fără ruperi mari de nivel. Potrivit specialiştilor în domeniu, cel mai atractiv şi accesibil circuit, poate chiar din România, rămâne Valea Şipotului din munţii Vâlcan, care oferă nu numai un acces auto uşor, ci şi o minunată înlănţuire de şase cascade între 7 şi 35 de metri, verticale, oblice şi un traseu acvatic excepţional cu tobogane, marmite, obstacole naturale şi o piscină de circa 40 de metri pătraţi şi 4-5 metri adâncime, unde se pot face sărituri şi de la 10 metri înălţime. Raftingul, poate cel mai cunoscut sport de aventură din judeţul Gorj, este practicat pe râul Jiu.
Sperăm că v-am convins să veniți în Gorj, căci oferta turistică a acestui județ este variată și nu veți regreta! Pe lângă Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu-care nu trebuie ratat-în Gorj puteți vizita mănăstiri pline de istorie, zona de sub munte cu localitățile sale pitorești, Cheile Sohodolului, ale Oltețului, peșteri, Transalpina etc și găsiți și unități de cazare cu servicii dintre cele mai bune și accesibile!