(închide)

Investiții importante au avut loc de-a lungul anilor în Parohia Sisești din Mehedinți

 

Multe lucruri bune s-au intamplat in Parohia Sisesti, Protoieria baia de Arama, judetul Mehedinti  incepand cu anul 2000.

  Parohia are in administrare doua biserici , una la Sisestii de jos cu hramul Sfantul Grigore Decapolitul si una in Sisestii de sus cu hramul Sfantul Nicolae si doua cimitire, cate unul in fiecare sat, Sisetii de jos si Sisestii de sus.

Dintre activitatile administrative amintim: s-au cumparat sfinte evanghelii si carti de slujba, s-a construit soba de teracota in biserica din Sisestii de jos, s-au achizitionat sfintele vase, s-au reparat de mai multe ori peretii exteriori ai bisericilor si s-au varuit ori vopsit cu lavabila, s-a pus mocheta in biserica din Sisestii de jos, s-au pus covoare in biserica Sisestii de sus, s-a achizitionat soba la biserica Sisestii de sus, s-au cumparat vesminte liturgice, s-a vopsit tabla de mai multe ori la biserica din Sisestii de sus, s-a schimbat o parte din tabla de la biserica din Sisetii de jos, s-a construit gardul din plasa sudata la biserica din Sisestii de jos, s-a construit o magazie la biserica din Sisestii de jos, s-au construit garduri la ambele cimitire ale parohiei, s-a contruit gard la biserica din Sisestii de sus, s-a reparat aleea la biserica din Sisestii de sus, s-a refacut pictura la exteriorul ambelor biserici si unde a fost nevoie in interior, s-a facut cadastru la cele doua biserici dar si la unele terenuri apartinand bisericii, s-au cumparat butoaie prntru apa sfintita, s-au cumparat scaune si mese in biserica, s-a facut curatenie in cimitire si in curtile bisericilor, precum si in biserici permanent, s-au cumparat iconostase in biserica precum si icoane diverse, s-au cumparat extinctoare si s-au schimbat becurile din biserica, s-au montat lampi de iluminat la cele doua biserici, s-au montat doua reflectoare la biserica din Sisestii de jos, s-au construit hote pentru lumanari la cele doua biserici, s-au construit porti la curtea  bisericilor dar si la cele doua cimitire, s-au asigurat mereu lemnele necesare incalzirii bisericilor, s-a tras in curtea bisericii de la Sisestii de jos apa de la reteaua publica si s-a montat robinet, s-au construit banci in curtea bisericii din Sisestii de jos etc.

In ceea ce priveste relatia cu organismele parohiale, am convocat Adunarea Parohiala, la fiecare inceput de an, conform Statutului de functionare si organizare al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru raportul de activitate al anului precedent dar si pentru aprobarea directiilor generale de urmat in anul respectiv. Am convocat Consiliul Parohial, ori de cate ori a fost nevoie, pentru ducerea la indeplinire a celor hotarate de Adunarea Parohiala. Încă de la începutul activității mele în parohie, am fost preocupat cu precădere de atragerea de noi membri în cadrul Consiliului Parohial, capabili și interesați, pe care i-am încurajat sa se implice cu devotament, dragoste de biserica si onestitate in toate treburile administrativ-gospodaresti ale parohiei. In cadrul Comitetului Parohial au fost atrase persoane din fiecare sat al parohiei, dornice si interesate sa intretina în stare cat se poate de buna a bisericilor si cimitirelor parohiei, dar si implicate in activitati culturale si sociale, desfasurate in biserici si scoala.

Am căutat să mențin o relație corectă cu cântărețul bisericesc, pe care l-am supravegheat  și coordonat în îndeplinirea întocmai a atribuțiunilor sale bisericești.

În ceea ce privește Oficiul parohial, m-am preocupat ca arhiva parohiei să fie în rânduială, documentele fiind legate si asezate in dosare, pe ani, in ordine cronologica. Registrele mitricale la Cununii, Botezuri și Înmormantari sunt completate la zi, cu toate slujbele săvârșite înregistrate. Asemenea, Registrul de corespondenta.

Vesmintele preotesti, Sfintele Vase, celelalte obiecte de cult, cartile de slujba sunt pastrate in ordine și curatenie si le acord toata atentia cuvenita celor sfinte.

Sectorul economic:

Parohia vinde anual un numar de aproximativ100 kg lumanari, achitand la timp facturile de lumanari, neavand niciodata datorii la Protoierie.

Tot de la Protoierie am procurat  obiecte bisericesti pentru pangar: carbune, tamaie, vin bisericesc,icoane, etc. care au fost platite la timp.

De asemenea, mentionez ca am achitat in termenele optime subventiile si contributiile datorate de catre parohie si ca salarizarea este la zi.

Sectorul pastoral liturgic

Programul liturgic din zilele de duminică și de sărbătoare include Utrenia si Sfanta Liturghie, pe care o săvârșesc, pe rând, în fiecare din bisericile parohiei, după un program prestabilit și cunoscut de enoriași . De asemenea , in parohie se savarseste slujba actistului iar in posturile mari se savarseste slujba sfantului maslu.

Sectorul cultural -misionar:

Parohia deține o biblioteca care cuprinde carti si reviste teologice , care se afla in buna randuiala, asezata in biserica parohiala si de care credinciosii parohiei pot beneficia ori de cate ori este nevoie.

Am încheiat parteneriate cu scoala din cuprinsul parohiei, în cadrul cărora am desfășurat activități menite a-i apropia pe copii de Biserică.

Tot in cadrul parohiei au fost sustinute cateheze atat cu elevii de la scoala  din Sisesti cat si cu enoriasii care au avut placerea de a participa la aceste activitati culturale.

Am fost mereu prezent in mijlocul elevilor avand si ore la scoala ,savarsind slujba de Te Deum la fiecare inceput de an scolar, vizitand bisericile parohiei, dar si cu alte prilejuri(serbarea anuala organizata de elevii scolii, vizita cu craciunul si boboteaza etc.).

Sectorul social-filantropic :

Parohia s-a implicat in cadrul programului ,,Cosul de Pasti,, ajutand astfel cu alimente cateva familii nevoiase.

La inceputul anului scolar parohia a donat ghiozdane si rechizite unor copii saraci.

Cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului  parohia a dat cate un cadou fiecarei persoane prezente la slujba de Craciun.

De asemenea, la sfarsitul fiecarei slujbe din duminici si sarbatori fiecare persoana prezenta la slujba primeste cate o paine.

Parohia organizeaza colecta pentru fondul central misionar la inceputul postului  Pastelui dar si la alte actiuni derulate de Sfanta Episcopie.

Ca preot al Bisericii noastre ortodoxe stramosesti am cautat mereu sa fiu un exemplu bun pentru enoriasi si mi-am impus întotdeauna o tinuta decenta la inaltimea misiunii pe care mi-am ales-o, pentru ca enoriasii parohiei si nu numai, sa vada în mine pastorul care-i conduce pe calea mantuirii.

Preot Aldescu Ion Claudiu

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste