Împlinirea a 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor”, marcată în comuna natală a sculptorului Constantin Brâncuși
Reprezentanții Liceului din comuna gorjeană Peștișani au marcat, vineri, 25.10.2024, un moment important dedicat și anume, împlinirea a 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, realizat de marele Constantin Brâncuși, cel care dă și numele liceului din localitate.
Momentul a fostul unul, cu atât mai important, deoarece recent, Ansamblul de la Târgu Jiu a fost inclus de către UNESCO în Patrimoniul Mondial al Umanității, dovadă a aprecierii deosebite care se acordă operelor lui Brâncuși.
La eveniment au participat cadrele didactice ale Liceului din Peștișani, conducerea liceului, Primarul comunei, Cosmin Pigui, Fundația ”Casa Brâncuși” de la Peștișani, prin Prof. dr. Moise Bojincă și, nu în cele din urmă, Prof. dr. Ion Mocioi, brâncușiolog și renumit pentru viața și opera sa, dedicată lui Brâncuși.
În alocuțiunea sa, Prof. dr. Ion Mocioi a ținut să scoată în evidență importanța momentului, precum și datoria pe care o avem, ca urmași și moștenitori ai operelui ”celui care a făcut piatra să cânte” de a ne aduce aminte și de a evoca, de fiecare dată, evenimentele importante din viața marelui sculptor. Afirma, domnia sa, că „acest lucru este cu atât mai important cu cât evenimentul are loc la Peștișani, localitatea de baștină a geniului artei moderne și îndemna audiența, să nu uite niciodată de Brâncuși, cel care a lăsat, iată, valori inestimabile umanității, în ansamblul ei”, transmit organizatorii.
Prof. dr. Moine Bojincă, reprezentantul Fundației ”Casa Brâncuși” de la Peștișani, a ținut să precizeze importanța Ambsamlului Monumental de la Tg. Jiu, comandat, la vremea respectivă, de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”.