(închide)

Hristos a Înviat! Învierea lui Hristos, sărbătoarea sărbătorilor

 

Paștile sau Învierea lui Hristos sunt pentru creștinii ortodocși „sărbătoarea sărbătorilor”. Paștile sunt o explozie de bucurie, care perpetuează explozia de bucurie a ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus înviat. De aceea, scria părintele Dumitru Stăniloae, credincioșii se salută cu vestea unei bucurii de necomparat cu nicio altă bucurie: „Hristos a înviat!”- „Adevărat a înviat!”, până la Înălțarea Domnului, de când se salută cu „Hristos s-a înălțat!”, până la Cincizecime. Sfânta sărbătoare a Învierii este despre bucurie, iertare, solidaritate, dragoste de semeni și înțelepciune, aceea de a fi mai buni!

Sărbătoarea Învierii Domnului (Sfintele Paşti) semnifică trecerea de la moarte la viaţă prin jertfa Mântuitorului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care a primit moartea de bunăvoie, pătimind şi fiind răstignit pe cruce. Iisus Hristos este pentru creştini "Paştile nostru care S-a jertfit pentru noi", aşa cum arată Sfântul Apostol Pavel (I Cor, 5,7). "El este mai înainte decât toate şi toate prin El sunt aşezate. Şi El este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate", spune Sfântul Apostol Pavel (ep. Col. 1, 18). Cu Învierea Lui Iisus Hristos pentru omenire începe o nouă eră, pentru prima dată puterea lui Dumnezeu se arată învingătoare asupra morţii. Lumina Învierii este, și ea, foarte importantă pentru credincioși. Anul acesta, credincioșii nu vor mai putea participa la slujba Învierii și unii dintre ei nu vor primi Lumină de la biserică, dar preoții îi sftătuiesc să aprindă acasă o candela sau o lumânare și să spună Hristos a înviat! "Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci şi consolare, o încurajare. Hristos, care ne-a trimis Lumina Învierii Sale, doreşte să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viaţa noastră, să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufleteşte şi trupeşte. De aceea, noi mulţumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru această binecuvântare şi această consolare şi mângâiere", a spus Patriarhul Daniel, la primirea Luminii Sfinte la Catedrala Patriarhală.

Tradiții și obiceiuri din Gorj

De veacuri s-au transmis din generație în generație anumite tradiții și obiceiuri și povestiri despre semnificația Paștilor, a oului roșu, a mielului sacrificat pentru masa de Paște. Pentru zona Gorjului, sociologul Alexandru Doru Șerban este cel mai reprezentativ autor. În volumul „Credințe, datini și obiceiuri din Gorj”, acesta scria: „Învierea e cea mai mare dintre sărbători. Spre a arăta solemnitatea Învierii, fiecare are o lumină aprinsă de la biserică spre casă are grijă ca ea să nu se stingă. Acasă lumânarea se stingea de grindă și se păstra la loc ferit și se aprindea atunci când omul se afla în pericol, când era furtună etc. „Anafura numită Paști și primită în noaptea Învierii de la preot, în biserică, se putea consuma 3 zile-zilele Paștelui și se punea și în sarea sau hrana vitelor ca să fie sănătoase. Oul se zice că reprezintă pe Hristos, iar spargerea lui, ca și tăiatul mielului, reprezintă simbolul jertfei și al divinității care moare și reînvie. (…) În noaptea Învierii, gorjenii se pregătesc și se aranjează și merg cu mic cu mare la biserică, la slujbă. În dimineața Învierii se apală pe mâini ș față cu apă curate în care puneau un ou roșu și un ban de argint, ca să fie rumeni la față și bogați. La Aninoasa era obiceiul să iei la tine la slujbă sare, apoi o dădeai de mâncare la animalele din gospodărie. La Broșteni, se mergea la biserică cu 3 ouă roșii: unul I se dădea preotului, cu altul luai Paștele, iar pe celălalt îl mâncai după ce luai Paște. În unele zone, după ce iei Paștele trebuie să mănânci leuștean și pește, ca să fii sănătos. În majoritatea satelor din Gorj, gospodarii puneau brazed cu iarbă la intrarea în locuințe și când se întorceau de la slujba Învierii, călcau pe iarbă aceasta. Înainte să se ospăteze de Paște, trebuia să dea de pomană din bucate”, scria Al. Doru Șerban.

Hristos a înviat! Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi gânduri curate și bune!

Vizualizări: 401

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste