(închide)

Gorj: Concert în Peștera Muierilor și târg de turism rural

 

Comuna gorjeană Baia de Fier găzduiește pe 9 decembrie cel mai important eveniment al momentului din regiunea Oltenia de Sub Munte.

La Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” vor participa aproape 150 din copii talentați ai Gorjului, meșteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți, proprietari de pensiuni, producători locali de produse lactate sau din carne, dulcețuri sau siropuri, artiști plastici, două mari ansambluri folclorice „Maria Lătărețu” și „Doina Gorjului”, cât și mulți artiști de renume. Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor” are ca scop promovarea valorilor artistice, încurajarea copiilor și tinerilor să promoveze valorile neamului românesc și să cultive tradițiile.

Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” este  un moment artistic în premieră pentru viața culturală a județului Gorj. Pentru prima dată, în Peștera Muierilor va avea loc un recital de colinde, nai și acordeon al elevilor de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” în paralel cu o expoziție de pictură a elevilor secției de arte plastice.

Concertul va avea loc pe 9 decembrie, la ora 12.15 în Peștera Muierilor (recitalul va începe la 12.30). Intrarea va fi gratuită, incluzând și vizitarea peșterii pentru doritori. Totodată, copiii vor avea parte de ateliere de creație speciale-singurul meșter popular din România, sculptor în sare le va preda copiilor tainele meșteșugului său. Este vorba despre Nicolae Istratie care vine special de la Vâlcea. Alături îi va fi fiica, Alexandra, care are doar 11 ani, este meșter popular atestat și va preda copiilor arta țesutului în gherghef. Atelierul de sculptură în sare va fi gratuit.

De asemenea, tot pentru copii va fi organizat un atelier de artizanat. De cei mici se vor ocupa surorile Daniela și Marcela Șerbănescu și îi vor îndruma cum să își confecționeze propria păpușă sau propria figurină cu chip de pisicuță sau iepuraș. În plus, copiii din Baia de Fier vor ajuta la decorarea brazilor de Crăciun, care, după festival vor fi donați celor 5 biserici din Baia de Fier.

Meșteri populari din 5 județe-Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți


Gorjul va fi reprezentat cu cinste de meșterii populari ai Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

De aici vor veni: Maria Dinoiu cu țesături, Ion Roșu cu împletituri, Daniel Preduț-arta lemnului, Alina Coconu și Tiberiu Ecovescu cu icoane, Mirabela Petrache, meșter popular care a dus ia românească până la Beijing și Shanghai-China, Doha-Qatar, Sydney-Australia.
Asta numai în ultimele 3 luni. Vor mai veni de la Vâlcea meșteri populari olari, meșteri populari cu împletituri, de la Olt sculptură în lemn.

Expoziție gastronomică cu degustare


Peste 20 de producători locali și pensiuni din comuna Baia de Fier vor întâmpina publicul cu produse culinare specifice zonei-de la produse lactate sau din carne, dulcețuri, zacuscă, murături sau siropuri de casă.

„Veți găsi la festival și siropurile naturale presate la rece din plante medicinale și fructe de pădure- „Din Eden” precum și uleiurile presate la rece ale celor de la „Izvorul lui Zamolxe”.

Proprietarii de pensiuni vă vor prezenta ofertele lor de cazare în locațiile din Baia de Fier. Programul artistic va începe la ora 12.00 pe scena amplasată în parcarea de la intrarea în Peștera Muierilor.

Vor urca pe scenă:

Grupul vocal folcloric Nedeia-Novaci, secție externă a Școlii Populare de Arte care activează la Casa de Cultura din Novaci, profesor coordonator Elena Bălan;
Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna secție externă a Școlii Populare de Arte, prof. coordonator Elena Balan;
Ansamblul „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși”;
Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu;
Grupul de Suflători „Ion Lianu” al Casei de Cultură Novaci, instructor prof. Ion Lianu, secție externă a Școlii Populare de Arte;
Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu, secție externă a Școlii Populare de Arte, care funcționează în cadrul Casei de Cultură Novaci, coordonator Elena Basarabă;
Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu, coordonator, prof. Elena Basarabă;
Corpul de balet al Doinei Gorjului condus de Valeriu Saraolu.
recital al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”

Vizualizări: 1,628

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste