„Băile Apollo” din Stațiunea Herculane, un muzeu inedit!
În urmă cu multă vreme, Stațiunea Herculane era supranumită perla Banatului Montan. Situată pe Valea Cernei, Herculane este cunoscută de mai bine de două milenii, mai precis din anul 102 d. Hr., de pe vremea Împăratului Traian. Aici puteți vizita un muzeu privat inedit: Băile Apollo!
Băile Apollo din Stațiunea Herculane au fost transformate într-un muzeu privat care este amenajat pentru vizitare, inițiativa aparținând administratorului pavilionului, Iancu Dumitru. Sălile au fost redenumite in funcție de personalitățile care au fost aici pentru tratament.
Locul are o istorie de aprope 2000 de ani - și au o suprafață de aproape 1000 mp. Este un loc fabulos, încărcat de o istorie magnifică, Templul lui Hercules sau Băile Apollo a fost construit sub conducerea Împăratului Traian, după cucerirea Daciei, în 106 D. Hr. Acest loc era folosit datorită proprietăților curative ale apei termale, de care romanii aflaseră. Romanii au folosit aceste ape termale vreme de multe secole, căci tratau diverse afecțiuni.
După retragerea romanilor, aceste băi au fost folosite de localnici; după conflictul austro-turc, încheiat prin pacea din 1718, Stațiunea Herculane a trecut sub stăpânirea Imperiului Habsburgic și a cunoscut o nouă înflorire. Băile Apollo au fost refăcute de austrieci în așa fel încât să fie cât mai asemănătoare cu cele autentice, din perioada romană. Aceste băi erau alimentate de trei izvoare cu apă termală care conținea sulf și iod, folosite în mare pentru tratarea afecțiunilor sistemului locomotor, pentru buna circulație a sângelui și pentru tratarea afecțiunilor sistemului nervos.
„Având magazinul de suveniruri aici, în apropiere, am realizat că aici este ceva inedit. Am găsit la un moment dat niște tineri din America, care intraseră aici, fără să le dea cineva voie și mi-au spus că este fantastic. Există un proprietar aici, am discutat cu dumnealui; am pus totul în regulă. (...) Istoria fabuloasă a acestor locuri atrage mulți turiști! Am citit foarte multe cărți despre istoria acestor locuri; am primit ajutor de la mai mulți oameni importanți. Încet încet le-am deschis. Cea mai mare satisfacție este mulțumirea oamenilor care vin aici și vizitează. Avem și exponate; construcția este fabuloasă, avem 28 de băi mici făcute de austrieci și de români, băile făcute de romani, băile erau de tratament. Băile sunt pentru vizitare!”, spunea antreprenorul Iancu Dumitru, care a deschis Muzeul Băile Apollo la Radio Reșița
Turiștii care ajung în stațiune se declară încântați de muzeul Băile Apollo. „Este un lucru foarte bun că au fost puse în circuitul turistic! Mi-a plăcut Baia Maria, Apollo, totul este extraordinar de frumos! Este bine că sunt puse în evidență”, a spus o turistă. „Se vede o schimbare în bine în stațiune. Nu am mai fost de câțiva ani aici la Herculane, dar este o bucurie să vezi că se încearcă să se pună în valoare aceste obiective fantastic de interesante”, a spus un turist din Vrancea. „Este o parte din istoria noastră și este frumos!”, a spus altul.
Muzeul Băile Apollo poate fi vizitat de luni până duminică, în perioada de vară, în intervalul orar 09:00 - 21:00 și se află în centrul stațiunii, la 50 metri după Statuia lui Hercules.