Gânduri despre socrii „toxici”-coșmarul oricărui cuplu
Uneori, socrii „toxici” profită la maximum de privilegiul de a fi „al 3-lea” membru din cuplu, pentru a încălca sistematic regula de amabilitate și respect pe care o impun relațiile civilizate, cu scopul de a măcina loialitatea partenerului față de tine. Aceștia folosesc vârsta sau autoritatea pentru a-și controla copilul și, în cel mai rău caz, pentru a submina relația adultă, independentă, dintre tine și perechea ta.
Poate unii dintre voi ați fost în situația în care socrii fățarnici și-au arătat adevărata față: se purtau frumos cu tine, dar te denigrau când tu lipseai. În plus, poate nu ai găsit întotdeauna în partener un aliat în fața acestor situații care te afectează psihic și emotional. Partenerul s-ar putea să consume cantități semnificative de timp și energie pentru a scuza comportamentul lor sau a te „ajuta” să îți recunoști defectele care-ți sunt imputate.
Socrii pot deveni coşmarul unui cuplu, dar cu toate că există suficiente metode prin care putem să le corectăm excesele, uneori nu ai sorți de izbândă. Totul este ca, atunci când este necesar, să colaborăm pentru a ne proteja relaţia de intruziunea socrilor. Prin căsătorie se formează o nouă familie. Nu ai voie să lași pe alții să ți-o destrame.
După căsătorie, relația cu părinții suferă unele schimbări, iar dacă acestea nu au loc, relația cu partenerul se poate deteriora. În cadrul căsniciei, una dintre principalele îndatoriri ale partenerilor este aceea de a învăța să gândească la plural. Crearea sentimentului de solidaritate cu partenerul conjugal poate însemna îndepărtarea sau separarea, într-o oarecare măsură, de familia în care ați crescut. Și nu este un lucru rău. Din păcate, sunt întâlnite și situații, când socrii pun stăpânire pe copilul tău, nepotul lor și nu îți permit să îl vezi.
Pentru binele copiiilor, părinții care au divorțat trebuie să găsească o cale să îi crească împreună pe cei mici, de dragul lor, spre binele lor (al copiilor). Potrivit specialiștilor, dacă refuză să îl lase pe celălalt părinte să își vadă copilul, îi fac rău celui mic. Tot ce face un părinte ar trebui să facă mereu cu gândul doar la binele copilului său!
Dacă tu și partenerul tău aveți neînțelegeri din cauza unei situații legate de socrii, străduiți-vă să rezolvați lucrurile cooperând. Ideea de bază nu este ceea ce simți față de părinții tăi, ci ceea ce simți față de partener, față de cel sau cea căruia/căreia i-ai jurat iubire. Orice ați face gândiți-vă la binele copiilor voștri.
Toate cuplurile au nevoie de reguli proprii de funcționare, este foarte adevărat. Orice intruziune venită din partea altor persoane, chiar și apropiate, cum sunt părinții, socrii sau frații, vă pot strica echilibrul. Nu permiteți altcuiva să vă facă asta! Disconfortul pe care îl resimțiți este normal pentru că doar voi știți care este cea mai bună variantă pentru cuplul vostru. În plus, independența față de restul familiei este o condiție importantă pentru supraviețuirea oricărei relații.
Poate că de multe ori, socrii nu își dau seama că, dând prea multe sfaturi și interesându-se prea mult de orice, ajung să pună presiune în plus asupra relației voastre. Singurii care pot corecta această atitudine a socrilor sunteți chiar voi.
Aveți grijă să le transmiteți mesajul clar că sunteți un cuplu care funcționează după propriile reguli și că, în acest context, implicarea lor este uneori agresivă și negativă.