(închide)

Gabriel, fost consumator de substanțe interzise: „Pușcăria mi-a salvat viața! Să nu vă lăsați vreodată pradă drogurilor!”

 

La Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”  din Târgu-Jiu a avut loc astăzi, 30 mai 2024,  o activitate informativ-preventivă, pe linia consumului de droguri, la care au participat un deținut și doi tineri membri ai  organizației Teen Challenge. Cei trei sunt foști consumatori de droguri. Inițiatorii activității sunt polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj și reprezentanți ai ISJ Gorj.

Epidemia secolului 21 este consumul de droguri! Voluntarii de la Teen Challenge (n.red. organizația Teen Challenge  își dedică timpul pentru reabilitarea consumatorilor de substanțe psihoactive) spun că droguri se găsesc peste tot, de la colțul străzii, la școli și așa mai departe, fiind foarte accesibile tinerilor și, tocmai de aceea este foarte important ca autoritățile să se implice activ în acțiuni de prevenire a consumului de droguri. Pornind de la această realitate, reprezentanții IPJ Gorj -BIROULUI DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII au decis să organizeze activități care au avut ca scop conștientizarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanțe psihoactive.

Elevii au ascultat astăzi povestea lui Gabriel, actualmente deținut în Penitenciarul Târgu-Jiu. „Sunt Gabriel, am 22 de ani și execut o pedeapsă de 4 ani în Penitenciarul Târgu-Jiu și am vrut să vin ca să transmit un mesaj: feriți-vă de consumul de droguri! Am venit aici pentru a transmite un mesaj liceenilor: să se ferească de consumul de droguri! Drogurile sunt foarte periculoase și sper ca tinerii să realizeze acest lucru, căci drogurile distrug generații, îmi doresc ca tinerii să înțeleagă acest lucru. Un dependent de droguri trebuie să ceară sprijin familiei și specialiștilor. Închisoarea (pușcăria) mi-a salvat viața. Nu am mai consumat droguri. (...) Am realizat după trei zile de arest ce lucru grav am făcut. Victima a supraviețuit și vreau să îmi cer scuze și iertare pentru ce i-am făcut”, a spus Gabriel.

Acesta are o poveste de viață cutremurătoare: a început să consume droguri (etnobotanice) la vârsta de 14 ani, apoi marijuana și a ajuns dependent. „Am fost crescut doar de mama de la 6 ani, ea era mereu la muncă, iar eu am căzut pradă drogurilor. Am consumat majoritatea medicamentelor psihotrope, am încercat cam toate drogurile, de la etnobotanice la marijuana și altele de risc mare și am devenit dependent. Din cauza dependenței nu mai puteam face nimic. La 17 ani am fugit de acasă. După 6 ani de consum intens am avut prima psihoză și am stat câteva zile la Psihiatrie. Am fost legumă 6 luni. Mi-era frică și de umbra mea, nu puteam dormi singur. După cele 6 luni de tratament, am început iar să fumez marijuana, credeam că e de la Dumnezeu. Dar nu e așa! Am plecat la Cluj. După 6 luni de consum de marijuana, începusem din nou să fiu DJ la party-uri, doar că depresia, anxietatea și-au spus cuvântul, îmi pierdeam timpul cu fel și fel de drogați. Am făcut a doua psihoză și am fost foarte violent. Am bătut un prieten, un vecin, am distrus mașini. Iarăși am ajuns la Psihiatrie, am fost internat. Am refuzat să iau tratamentul după ce m-am externat. Psihoza era tot acolo. Pe data de 3 aprilie am intrat într-un bar și am înjunghiat-o pe patroana barului. I-am aplicat 7 lovituri de cuțit. Mi-am dat seama ce am făcut după trei zile, când eram în arest. M-am interesat zilnic de starea victimei mele. Pușcăria mi-a salvat viața. Am putut să reiau conexiunea cu familia. Nu mai consum și vă spun și vouă să nu vă lăsați pradă vreodată drogurilor. Te distrug”, a spus Gabriel.

Mesaj cu puternic impact

„Activitatea de la CNTV a fost o continuare a activităților informativ-preventive ale Biroului de Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Gorj. Am găsit sprijin la Teen Challenge. Am luat legătura și cu Penitenciarul Târgu-Jiu, care ne-a sprijinit, iar o persoană privată de libertate a venit și le-a povestit elevilor experiența sa. Impactul mesajului va fi mult mai intens, deoarece este venit din partea unor persoane care au trecut prin coșmarul consumului de droguri”, a spus Ionuț Pigui, comisar șef al BIROULUI DE ANALIZĂ ȘI PREVENIRE A CRIMINALITĂȚII din cadrul IPJ Gorj.

Galerie foto






Vizualizări: 528

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste