Excursie gratuită pentru 40 de elevi ai unei școli din Rovinari! Inițiator, profesorul de religie: „Copiii s-au remarcat în acest an școlar și merită răsplata!”
40 de elevi premianți ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 din orașul Rovinari vor merge într-o excursie gratuită, la inițiativa profesorului de religie, Adrian Popescu, dascălul care aproape în fiecare na de când predă aici și-a răsplătit elevii merituoși! Proiectul de anul acesta poartă denumirea ,,Să ne cunoaștem țara - excursia premianților”, iar elevii vor avea parte de multă distracţie şi nenumărate surprize. „Am luat inițiativa organizării unei excursii gratuite, cu caracter tematic, dar și recreativ, în perioada 13-14-15 iulie 2023, pentru elevii cu rezultate foarte bune la învățătură din școala unde activez ca profesor”, a spus profesorul Adrian Popescu, cel care predă religia la Școala Gimnazială Nr. 3 Rovinari.
Vreme de trei zile, elevii se vor relaxa într-o excursie gratuită oferită de profesorul de Religie de la Școala Gimnazială Nr.3 Rovinari. Ajutat de oameni cu suflet mare, dar și de colegii săi, dascălul a făcut o misiune din a răsplăti în fiecare an elevii merituoși din școala în care predă. Aproape în fiecare an de când este dascăl la aceată școală, profesorul Adrian Popescu a obținut sponsorizări prin care și-a răsplătit elevii, organizând excusii și tabere gratuite, vizite la azilele și orfelinatele și mânăstirile din județ, acordând chiar și premii în bani elevilor nevoiași, dar mai ales acelora care s-au remarcat prin rezultate excepționale la învățătură.
Elevii vor fi însoțiți în excursie de Adrian Popescu și de alte șase cadre didactice ale școlii. La fel ca și în anii trecuți, cazarea, masa și deplasarea vor fi gratuite pentru elevi.
Potrivit profesorului de religie Adrian Popescu, proiectul a pornit de la ideea de a fi încurajați copiii buni ai școlii. Încet-încet, ideea s-a transformat într-un parteneriat conceput în vederea găsirii celor mai eficiente modalităţi de stimulare a interesului elevilor pentru școală, de dezvoltare a gustului pentru frumos şi tradiții, precum şi pentru tot ceea ce înseamnă valoare artistică, spirituală, civică şi morală.
„Este o bucurie să reușesc an de an să mergem în excursie! Nu aș fi putut fără oamenii care mă ajută mereu! Pentru a-mi duce la bun sfârșit proiectul, inițial am apelat la doamna Cristina Lia, președinta ”Asociației Glasul Sufletului” din orașul Rovinari, asociație cu care școala noastră are un parteneriat în baza căruia desfășurăm foarte multe proiecte în folosul copiilor. Prin această asociație, am reușit șă obțin fondurile necesare desfășurării proiectului. Tot în cadrul acestui proiect au fost implicate și Parohiile I și II Rovinari, împreună cu care, de asemenea, școala noastră are încheiate parteneriate și desfășoară în fiecare an nenumărate activități. Amintesc aici grija și implicarea preoților Foanene Daniel, Țintă Robert și Drăghici Ștefan. De asemenea, o mare contribuție în obținerea fondurilor necesare pentru finalizarea acestui proiect a avut-o domnul profesor de istorie, Perețeanu Daniel, care ca de fiecare dată a sprijinit inițiativa. Pornind de la premisa că excursia tematică este activitatea extra-școlară cea mai îndrăgită de elevi, iar conținutul didactic al acesteia este mult mai flexibil și mai variat decât al activităților desfășurate în sala de clasă,copiii participând cu multă bucurie și entuziasm, am luat inițiativa organizării unei excursii gratuite, cu caracter tematic, dar și recreativ, în perioada 13-14-15 iulie 2023, pentru elevii cu rezultate foarte bune la învățătură din școala unde activez ca profesor. Excursiile cu conţinut religios efectuate la obiective de cult: biserici vechi şi mănăstiri, locuri istorice şi muzee au o importanţă şi valoare instructiv-educativă foarte mare. Acţiunea aceasta contribuie la dezvoltarea simţului de observaţie al elevilor, a interesului pentru studiul teologic. Excursia contribuie la lărgirea cunoştinţelor teoretice, întregeşte efectul instructiv - educativ al activităţii didactice, realizând - în acest mod, legătura dintre teorie şi practică. Lecţiile-excursie asigură stimularea curiozităţii de a descoperi noi fenomene şi elemente de credinţă ortodoxă, dezvoltându-se dorinţa de călătorie în scopul cunoaşterii istoricului creştinismului ortodox din ţara noastră. Prin excursiile cu elevii, pe plan afectiv, se trezesc sentimente de preţuire şi ataşament faţă frumuseţile naturale ale ţării noastre, dar şi faţă de realizările unor obiective de cult construite de-a lungul anilor în ţara noastră. Apoi, excursia şcolară dezvoltă, la elevi, spiritul de prietenie, de voinţă, disciplină şi credinţă în Dumnezeu”, a spus profesorul Adrian Popescu.
Dascălul este omul care îi inspiră și pe cei din jurul său să facă fapte bune, să se implice și să ajute mereu. Astfel, de data aceasta a primit ajutor și de la o fostă elevă a sa, acum tânără mămică. „Acum 10 - 12 ani, când era în liceu, a mers cu mine prin toate excursiile, atunci luam cu noi în excursie și copii de la orfelinat iar ea era printre cei mai implicați elevi în a mă ajuta. Denisa m-a contactat și ne-a ajutat financiar! Un gest foarte frumos, care mi-a adus multă bucurie! Îi mulțumesc”, a mai adăugat profesorul.
Itinerariul excursiei va fi următorul:
Ziua 1:
Rovinari-M.Bistrița-Rm-Vîlcea-Curtea de Argeș-Barajul Vidraru –Călimănești (cazare)
Ziua 2:
Mânăstirea Cozia-Sibiu-Alba Iulia-Timișoara- (cazare)
Ziua 3:
Timișoara-Deva-Hunedoara-Tg-Jiu-Rovinari
Parteneri implicați în proiect: Școala Gimnazială Nr. 3 Rovinari, director prof.Cincă Mihaela; Biserica ”Sfîntul Ioan Botezătorul (Parohia Rovinari II), Pr.Paroh Foanene Daniel; Biserica Sfinții Împărați „Constantin și Elena” Rovinari (Parohia Rovinari I)Preot Paroh Țintă Robert și Asociația ”Glasul sufletului”- președinte Lia Cristina.
Echipa de proiect: -profesor de istorie Daniel Perețeanu, care prin implicarea sa a contribuit decisiv la realizarea acestui proiect, director Cincă Mihaela Emilia, profesor Lb. Engleză Olaru Roxana, prof.Matematică Mihăilescu Delia, Profesor fizică/chimie Ioniță Delia, prof.înv.primar Bolborea Mihaela, prof. Adam Delia, prof.Lb.Engleză Cheană Anca, inițiator -profesor Religie Adrian Popescu.
Dascălul a mai organizat astfel de excursii: 2015- excursie gratuită de 3 zile, și în vară și în iarnă; 2016-la fel; 2017-excursie gratuită pentru elevi în iarnă și tabără gratuită în vară; 2018-excursie gratuită de 3 zile la Alba Iulia cu ocazia Centenarului, excursie gratuită de Crăciun, tabără gratuită de 4 zile la Călimănești; 2019-excursie gratuită de Crăciun,tabără de 4 zile gratuită la Călimănești; 2020-excursie de 3 zile gratuită la Bușteni, elevii premiați la crucea Caraiman; 2021-excursie gratuită de Crăciun; 2022-la fel.