Eleve ale Colegiului „Magheru” din Târgu-Jiu premiate la un important concurs de creație
Două eleve ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din municipiul Târgu-Jiu au obținut premiile I și III la Concursul interjudețean de Creație „Cititul dăuneză grav inculturii”. Potrivit profesorului care mereu le este alături, premiul I secțiunea Dramaturgie a fost obținut de Bianca Dur, iar premiul al III-lea la secțiunea Proză de Alexandra Tănăsescu, ambele fete fiind eleve în clasa a XI-a.
Concursul interjudețean de creație „Cititul dăunează grav inculturii”- a X-a ediție anul acesta- se desfășoară în patru secțiuni: Poezie, Proză, Dramaturgie și Secțiunea Eseu liber. Zeci de elevi participă an de an la fiecare dintre secțiunile acestui important concurs, cei ami buni dintre ei fiind premiați! anul acesta, două eleve ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu, adolescente pasionate de lectură, dar mai ales de creația literară, au câștigat premiul I și III la două dintre secțiunile acestei competiții. Cele două fete sunt elevele profesoarului dr. Maria Rocselana Verdeș, unul dintre dascălii care a pregătit, de-a lungul anilor, zeci de olimpici. „Este o mare provocare fiecare concurs la care participă elevii mei: începe așa, ca un freamăt, cu distribuirea link-ului sau a site-ului unde găsesc informațiile, vorba circulă de la unul la altul...„-Doamna, și eu vreu să particip!”, îmi răsună în urechi. Este multă muncă, eu îi încurajez pe toți elevii, dar nu toate lucrările se ridică la un nivel de concurs și doar delicatețea mea îi convinge pe elevi să continue să scrie, dar să înțeleagă că trebuie să fie foarte valoros textul. Ei trebuie să continue să scrie! Pentru, ei, pentru mine, pentru colegi... Lupta cu textele se desfășoară, de regulă în noapte și, cu toată corectura, nu întotdeauna câștigăm. Aproape...totdeauna. Elevii mei mă țin în priză, iar succesele colegilor îi ambiționează. Mulțumim juriului extern care ne-a apreciat prin premiile I și al III-lea care ne onorează, mai ales că, începând din anul acesta concursul a fost cu participare și din alte județe. Felicit toți participanții și urez un an cu penița ascuțită!”, a spus Prof.dr. Maria-Rocselana Verdeș pentru Pagina Olteniei.
„Scrisul înseamnă puterea de a schimba lumea!”
Colege de clasă și prietene, Bianca și Alexandra consideră că scrisul este puterea lor de a schimba lumea! Ambele citesc foarte mult, pasiunea fiind inspirată și de profesorul Rocselana Verdeș, care mereu își încurajează elevii să exploreze și să își depășească limitele intelectuale. Bianca Dur nu este la prima diplomă câștigată, creațiile sale literare fiind apreciate și în cadrul altor competiții. Adolescenta scrie poezii, eseuri, a creat chiar și piese de teatru. „Am participat la acest concurs din curiozitate, din dorința de a-mi vedea propria evoluție, nu m-am gândit la ce premiu voi câștiga. Mi-am scris ideile, neștiind ce va urma, am citit undeva -Păsările au aripi, oamenii au cărți - să zboare și să ajungă unde își doresc, să afle lucruri, locuri, oameni noi. Niciodată nu m-am supărat că am pierdut, din contră, m-am ambiționat și am scris mai departe. La acest concurs am participat la secțiunea Dramaturgie. Premiul I obținut, pentru mine înseamnă un fapt extraordinar, confirmând ca sunt pe drumul cel bun, pot continua călătoria. Este rodul muncii mele, sub coordonarea doamnei profesore Verdeș Maria Rocselana. Nu pot să descriu câte emoții am avut când am auzit numele meu și premiul. Scrisul pentru mine înseamnă puterea de a schimba lumea. Și asta stă doar în mâinile noastre. Prin puterea cuvintelor și a intențiilor din spatele acestora, am început să scriu. Am descoperit ca îmi place să citesc beletristică și să scriu poezii, teatru, eseuri la vârsta de 15 ani, când am câștigat primul meu concurs la care am participat. Am obținut câteva diplome care mă reprezintă. Pentru mine scrisul înseamnă a trăi. Oamenii din ziua de azi, lumea în care trăim, tot ce se întâmpla în jurul noastru mă determină să scriu sau să pictez. Orice văd, aștern pe foaie sau pe pânză”, a declarat Bianca-Maria Dur, clasa XI-a A.
Pasiunea pentru citit a dus la scris!
Alexandra Tănăsescu este elevă în clasa a XI-a A și a fost mereu pasionată de lectură. O pasiune a dus la alta, așa că acum creația sa literară a fost premiată. „Pasionându-mă cititul, am încept să scriu. Pentru mine este a doua participare la acest concurs. Nu am așteptat premiul, m-am bucurat și relaxat scriind. Nicio clipă nu m-am gândit la un posibil câștig material, deși premiile au fost generoase. Acest castig m-a motivat în plus, dar, ca să câștigi, trebuie să fii pregatit să pierzi! Literatura este importantă în viața fiecărei persoane, aceasta am simțit-o din propria experiență. Să citești nu este o pierdere de timp, cum spun unii, este o satisfacție pentru majoritatea și o schimbare doar la cei pasionați - intri într-o lume nouă, cea propusă de scriitor, descoperi idei noi, ești prins într-o lume reală, sau, din contră, cu totul altfel decât în viata reală. Suportul dat de profesorul coordonator, Rocselana Veredeș, m-a ajutat să-mi canalizez energiile și să înțeleg unde greșesc sau de ce lecturi mai am nevoie pentru a scrie la un alt nivel”, a spus Alexandra Tănăsescu.