(închide)

Rodica și Viorel Dîlganu, meșterii care îi oferă lemnului o nouă viață! Mobila lor pictată a ajuns în toate colțurile lumii!

 

Sunt împreună de două decenii și i-a unit mereu dragostea și respectul reciproc, dar și pasiunea pentru artă și frumos. Rodica și Viorel Dîlganu sunt meșterii populari care dau lemnului o nouă viață, prin talentul lor. Piesele de mobilier create de cei doi doljeni au ajuns, de-a lungul anilor, în diverse colțuri ale lumii, fiind foarte apreciate. „Modele pictate sunt în primul rând florale: maci, trandafiri, spice de grâu și clopoței, flori întâlnite în țesături și cusături ne-am creeat un stil recunoscut și apreciat, dar avem și motive geometrice tradiționale sau florale săsești. Obiectele din lemn sunt din lemn de pin dar și de fag sau stejar, cu imbinare lemn în lemn, sunt multe cu model unicat”, a spus Rodica Dîlganu pentru Pagina Olteniei. 

Rodica Dîlganu este profesor de limba engleză și de când afacerea familiei a prins „aripi”, ea și soțul său Viorel au dorit să lase job-urile pe plan secundar. De 3 ani de zile, Rodica Dîlganu predă engleza în sistem privat la un after school. Iubește copiii, iubește și arta și în acest fel a reușit să le îmbine cu succes pe ambele. „Soțul este meșterul tâmplar, pasiune și meșteșug moștenite de la bunicul său de la care încă mai are rindeaua pe care și azi o mai folosește. Soțul este economist de profesie cu diplome și în dreptul antreprenorial. Eu am pasiunea pentru pictură din copilărie și a fost moștenită de la mama. De 4 ani joburile noastre au devenit part time cumva, pentru ca pe primul loc este atelierul nostru de mobilier pictat și comenzile ce trebuie realizate. Atelierul nostru de mobilier, în care soțul realizează obiectele de mobilier pictat de la schiță după dimensiunile dorite de client și modelul dorit este lângă locuința noastră din Pielesti, Dolj. Soțul realizează tâmplăria și vopsirea obiectelor eu vin cu pictura peste și urmează lacuirea, atât vopselurile cât și lacul sunt pe bază de apa. Modele pictate sunt în primul rând florale: maci, trandafiri, spice de grâu și clopoței, flori întâlnite în țesături și cusături ne-am creeat un stil recunoscut și apreciat, dar avem și motive geometrice tradiționale sau florale săsești. Obiectele din lemn sunt din lemn de pin dar și de fag sau stejar, cu imbinare lemn în lemn, sunt multe cu model unicat”, a spus Rodica Dîlganu pentru Pagina Olteniei.

 

Fiecare obiect creat are povestea lui

Picturile realizate de Rodica pe măsuțele, scaunele, rafturile create de soțul său înnobilează aceste obiecte, le aduc un plus valoare. Motive tradițioanle românești, frumoase flori de mac, roșii ca sângele, româncuțe cu păr bălai sau negru precum cărbunele, munții României și câmpiile pline de grâne sunt doar câteva dintre frumoasele imagini care apar pe obiectele de mobilier create de soții Dîlganu! Obiectele de mobilier pictat realizate în atelierul #dindragostepentrulemnpictat cum ar fi tăvi, boluri, casete, cuiere, măsuțe, băncuțe au ajuns în Europa în : Belgia, Olanda, Germania, Franța, Polonia, Italia și Anglia dar avem obiecte ce au ajuns în Statele Unite, Israel, Australia. „Toate obiectele au o poveste specială și în fiecare punem o parte din sufletul nostru care ajunge astfel în orice colt de țară sau peste meleaguri, aceasta este și cea mai mare satisfacție și bucurie sa poți sa aduci o parte din sufletul tău în casa oamenilor prin obiectele ce vor rămâne poate și peste generații - cum spunea o clienta "ăsta este de la bunica și asta este de la Rodica". Primele obiecte au fost făcute pentru prieteni care ne-au încurajat sa deschidem un atelier în urmă cu 5 ani și să - i bucuram și pe alții cu obiectele de mobilier pictat. Prima comandă mare care putem spune ca este de suflet a fost pentru pensiunea Castania din Polovragi, Gorj, a cărei proprietară ne era și bună prietena în 2016 am mobilat întreaga Cămara bună de la această pensiune, cămară care a găzduit și emisiuni la Agro TV și TVR”, a mai spus Rodica Dîlganu.

Cei doi doljeni foarte talentați au buni prieteni în Gorj, în Polovragi, dar și la Tismana pe meșterul Ciuncanu Gheorghe, la Vâlcea, la Horezu cu „meșterii olari Pietraru, Palosi, Mihai Biscu, doamna Neamțu Maria cu covoare oltenești și la Olt la Vadastra, Cezieni unde sunt meșterii Cococi Ion bun prieten, și doamna Olga Filip ce realizează ii,ca să enumerăm câțiva dintre oamenii dragi buni prieteni și colegi, meșteri de excepție”. Ca fiecare dintre meșterii enumerați mai sus, și soții Dîlganu speră să transmită mai departe, generațiilor viitoare, dragostea pentru meșteșuguri și patrie. „Sunt mulți tineri interesați de pictură, mai puțin de tâmplărie pe care o considera grea, am avut și familii cu copii ce vin la târgurile de meșteri care erau interesate sa învețe sa realizeze obiecte de mobilier și să picteze, în fiecare an am observat o deschidere /un interes tot mai mare fata de tradiții și de lucrurile meșteșugite”, a spus, în încheiere, Rodica Dîlganu.

Minunatele dumnealor creații le găsiți http://www.mobilier-pictat.ro/ si https://www.facebook.com/rodica.dilganu

Galerie foto




Vizualizări: 2,508

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste