(închide)

Dulceața de trandafiri din Tismana, pe lista produselor montane acreditate! Ce alte delicatese poți mânca aici

 

În ultimele luni, gorjenii care își doresc să aibă afaceri de succes în domeniul turistic au primit mai multe vești bune: de la primirea statutului de stațiuni de interes local la Baia de Fier, Polovragi și Novaci, la posibilitatea accesării mai facile a fondurilor europene și de dezvoltare etc. Ultima veste bună este legată de orașul Tismana și antreprenorii de aici, căci, acum câteva zile cinci produse ale tismănenilor au primit statutul de „produse montane” atestate de Registrul Naţional al Produselor Montane. Dulceța de mure, trandafiri sau afine sunt trei dintre ele, dar la Tismana puteți degusta o muțime de alte bunătățuri!

Excelenta veste era așteptată de mai mulți ani, căci autoritatea din domeniu a depus cererea cu mult timp în urmă. Zilele trecute, Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Gorj, a declarat că cinci produse din Tismana au primit statuul de „produs montan”. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare. „Am primit o veste excelentă la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Gorj. Este vorba de acreditarea produselor montane, sunt cinci produse montane acreditate. Am făcut demersurile în urma cu mai mult timp ca judeţul nostru să intre în posesia acestor produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane. Prin decizia nr. 24 a fost acordat dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă de produs montan. Este vorba de producători din localitatea Tismana. La numărul 70 este siropul de trandafir, la 71 este dulceaţa de afine, la 72 dulceaţa de cireşe amare, la 73 dulceaţa de mure, iar la numărul 74 dulceaţa de trandafir“, a afirmat directorul Tănăsescu. Menţiunea de „produs montan” se va regăsi pe toate produsele alimentare care provin din zonele de munte: produse din carne, brânzeturi si lactate, miere, siropuri sau plante.  

Dulceaţa de trandafiri făcută la Tismana de familia Duicu

O familie din localitatea Tismana este singurul producător autorizat de dulceață din trandafiri, din județul Gorj de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor. Delicatesa este vândută pe internet, dar se găsește și în locul destinat comercianților de lângă Mănăstirea Tismana. De acum înainte, pe borcanele de dulceață și pe sticlele de sirop ale familiei Duicu va sta scris și „produs montan”! Afacerea a prins contur în urmă cu trei ani ani, merge bine și produsele sunt foarte appreciate de cumpărători. Soții Duicu au cultivat în grădina casei butaşi de trandafiri, iar prima producţie de dulceaţă de trandafiri a fost testată pe prieteni, care au fost încântaţi de gustul acesteia. La scurt timp, familia Duicu a pus la poarta casei un anunț despre dulceață și încet-încet turiștii au început să oprească pentru a cumpăra dulceață de trandafiri, făcută după o rețetă veche de o sută de ani! Familia Duicu mai prepară dulceață din afine, mure, cireșe amare, piersici, oțet de trandafiri etc.
Puteți cumpăra dulceață și online https://dulceatatismana.ro/shop/

Delicatese de la Tismana! Să nu le ratați!

Gospodinele din Tismana cunosc vechi rețete și încă le prepară. La unele pensiuni din zonă le puteți cere bucătarilor să vă facă păstrăv afumat, sarmale de păsat, burtucale sau fel și fel de plăcinte. Edilul Marian Slivilescu de la Tismana, gourmand de fel,știe să prepare un păstrăv afumat foarte gustos: „Păstrăvul este un pește foarte bun! Pentru afumare este cel mai bun păstrăvul mai mare, care se spală, se taie pe burtă și se curăță bine. Apoi se sărează bine și se lasă așa, în zeama lui, să stea cam o zi și o noapte. Se spală iar și se lasă să se usuce, chiar afară, în aer liber. Apoi e gata pentru afumătoare. Știu că bătrânii apreciau foarte mult lemnul uscat de nuc pentru afumat, cel care probabil datorită iodului pe care îl conținea, dădea o aromă deosebită păstrăvului. Acum folosesc lemnul de fag, uscat bine, care dă un fum potrivit acestei operațiuni. Unii știu să îl afume și în coajă de brad. Fiecare păstrăvar are secretele lui și nu trebuie dezvăluite”.

Burtucalele se prepară mai rar, căci se fac din mațe și stomac de la miel sau oaie. Și această rețetă este veche și nu multe gospodine știu să o prepare: mațele se curăță bine, se fierb în apă cu sare, se strecoară, apoi se taie bucăți ca și dimensiune și se pun la prăjit, iar când prind altă culoare, se adaugă ceapă, roșii, ardei gras tocate, piper, foi de dafin. La final se adăugă pătrunjel proaspăt din belșug!

Trebuie doar să veniți în Gorj, la Tismana pentru a degusta parte din aceste bunătățuri! Să nu ratați cozonacii copți în cuptorul de cărămidă sau pâinea aburindă și brânza din zonă! Aici puteți și trebuie să vizitați Mănăstirea Tismana, bastion al credinței, în muzeul de aici se afla cea mai veche cusatura din Romania, o bedernita care a apartinut mitropolitului Antim Critopol (1381). Tot aici a fost scrisa cea mai veche carte romaneasca, un Tetraevangheliar, care are la sfarsit cateva randuri lasate chiar de Sfantul Nicodim insusi. Volumul se află la Muzeul de Istorie al Romaniei. 

Galerie foto








Vizualizări: 4,544

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste