(închide)

Casa Băniei, cel mai vechi monument de arhitectură al Craiovei

 

Patrimoniul cultural și istoric al Olteniei a fost prezentat la Conferința „O nouă perspectivă asupra Patrimoniului Cultural European – Relații culturale între Bulgaria, România și Slovacia”, dedicată Anului European al Patrimoniului, 21-23 noiembrie 2018, Vratza, Bulgaria. În municipiul Craiova, capitala Olteniei, puteți admira case-monument, construcții arhitecturale deosebite care adăpostesc importante colecții de artă sau carte. Amintim Casa Băniei, care este un monument de arhitectură de interes național și cea mai veche construcție civilă din Craiova, dar și Casa Lecca sau Casa Lăceanu.

Potrivit reprezentanților Muzeului Olteniei, Anul Patrimoniului European este prilejul de a reflecta la valorile și sensurile culturii în definirea identității noastre. „Vorbind despre valorile culturale craiovene, cu greu poți face o selecție a celor mai importante, căci grandoarea, varietatea stilistică și încărcătura istorică acestora ne oferă prilejul unei îndelungi și încântătoare incursiuni în istoria culturală a municipiului, unde pitoreștile influențe balcanice se îmbină armonios cu cele ale curentelor vestice”, spun cei de la Muzeul Olteniei. Astfel, în rândurile de mai jos vă invităm să aflați mai multe despre cea mai veche construcție civilă din municipiul Craiova: Casa Băniei!

Edificiu cultural de prestigiu

Cel mai vechi monument de arhitectură al Craiovei este Casa Băniei. Boeirii Craiovești apar în istorie încă de la sfârșitul sec. al XV-lea. În 1699, voievodul Constantin Brâncoveanu, descendent al neamului Craioveștilor, a reclădit Casele Băniei din Craiova. Deși a suferit multe transformări de-a lungul timpului, spre sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX sub acoperământul acestui edificiu au funcționat diferite instituții: Tribunalul Craiova, Liceul Frații Buzești, Școala normală de învățători, Seminarul teologic, Arhivele Statului Dolj, Muzeul Olteniei iar în prezent, aici se află Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei. Astfel, în perioada 1718 - 1739, Casa Băniei devine sediul administraţiei austriece, care o fortifică pentru apărare. Pe site-ul MUZEULUI OLTENIEI  este prezentată toată istoria acestei case.

Din anul 1966, vechiul monument de arhitectură brâncovenească găzduieşte Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei. Sectia de Etnografie organizează: expoziţii pemanente şi temporare cuprinzând valori documentar-etnografice, de artă tradiţională şi contemporană din patrimoniul propriu sau aparţinând altor instituţii; lansări de carte, proiecţii de filme etnografice etc. Puteți cumpăra obiecte de arta traditionala, de la magazinul "La carul cu oale". Casa Băniei este un monument de arhitectură de interes național și se află situată în zona centrală a orașului, în imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane Sf. Dumitru și în apropierea Monumentului Frații Buzești, în partea nordică a Parcului Sf. Dumitru (Grădina Băniei, Grădina Trandafirilor sau Parcul Frații Buzești), scrie pe site-ul http://www.monumenteoltenia.ro/casa-baniei-craiova/

Ce mai puteți vizita în Craiova

Casa Lecca a fost construită de Constantin Lecca, primul pictor modern de pe meleagurile Olteniei și primul profesor de desen din acest colț de țară. De numele lui Constantin Lecca se leagă și prima tipografie din Craiova înființată în 1837,unde la 3 octombrie 1838 apare “Mozaicul”, prima revistă de cultură din Oltenia, scrisă cu alfabet de tranziţie (chirilic şi latin), spun cei de la Muzeul Olteniei.

Casa Lăceanu, construită în perioada 1870-1880 după modelul palatelor florentine este, poate, una dintre cele mai emblematice construcții în slujba culturii craiovene deoarece adăpostește prima bibliotecă publică și primul muzeu din Craiova. Datorită generozității familiei Alexandru și Aristia Aman (născută Lăceanu), care și-a donat întreaga avere pentru înființarea unui centru cultural, ne bucurăm azi de impresionantul sediu al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. 

Aflați ce puteți vizita în muncipiul Craiova, capitala Regiunii Oltenia AICI


 

Galerie foto




Vizualizări: 1,710

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste