Dr. Firu Opri, oncolog român la cel mai mare spital din Germania: „Prima regulă e să fii om și abia apoi medic”
De Ziua Națională a României, Pro Tv a prezentat zeci de povești impresionante ale unor români care au adus cinste țării prin faptele lor, oameni care sunt modele pentru alții, români care nu au uitat o clipă de unde au plecat și de la care avem atâtea de învățat! Una dintre poveștile prezentate de jurnaliștii de la Pro Tv a fost cea a unui doctor originar din județul Dolj și care trăiește și profesează în Germania de zeci de ani. De trei sau patru ori pe an, dr Firu Opri vine în fiecare an în România, satul natal, nu a uitat că de aici a plecat, ajută mereu pacienții români diagnosticați oncologic, dacă vreunul îi cere ajutorul. A fost profesor universitar, șef de clinică în cel mai important centru universitar din Germania și acum, chiar și după pensionare, specialiștii de acolo au nevoie de expertiza lui.
Profesorul doctor Firu Opri e oltean, vine de la țară, de la Bârca, și spune că fiecare pacient care luptă cu cea mai cruntă maladie trebuie considerat ca un frate sau ca un părinte de către cei care preiau cazul său. E principiul după care el și-a ghidat toată activitatea și consideră că empatia și valorile sănătoase, primite în familie, l-au ajutat să aibă succes în domeniul cancerului, scrie ProTv -https://stirileprotv.ro/stiri.
Dr. Firu Opri a predat la facultatea de medicină din Berlin peste 30 de ani și este primul medic român care a obţinut la Berlin titlul de profesor universitar fără a avea cetăţenia germană. Are 86 de ani și susține că este la curent cu studiile clinice din centrul berlinez în materie de studiu al cancerului pentru că asta l-a interesat toată viața. Primeşte lunar și paciente din România, care ajung la el după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân şi alte tipuri de cancere ginecologice.
Profesorul dr. Firu Opri vorbeşte despre un principiu după care și-a făcut meseria toată viața, vis a vis de relația cu bolnavii aflați în lupta cu cancerul. „Pacientul să vadă ca şi cum ar fi fratele tău şi invers. Altfel nu merge! În medicină altfel nu merge. Pentru mine asta a fost o lege. Îl ajuţi şi ştii că e om ca şi tine şi fratele şi mama ta şi tatăl tău. Fiecare caz trebuie să fie un caz special pentru tine. Şi de aşa natură să îi faci rezolvarea maximă! Bucuria cea mai mare e când ai pus un diagnostic corect şi omul este salvat! Omul de rând şi simptomele lui, astea sunt importante, nu vârsta!”
S-a născut la țară, în comună Bârca, în judeţul Dolj, într-o familie modestă cu alți 6 frați. Elev eminent, visa din copilărie să devină medic și a făcut liceul sanitar la Sibiu. Dorința i s-a aprins și mai tare când, după liceu, nu i s-a permis să meargă la facultate, ci a fost trimis să muncească 2 ani în minele din Valea Jiului, la Vulcan și Aninoasa.
Spune că a dat startul medicilor în familie. Are în prezent mai mulți nepoți medici la Craoiva, București și Timișoara, dar și cei 3 copii ai săi sunt la rândul lor medici în Germania, luându-i exemplul. Revine anual la Bârca, acolo unde ține contactul cu cei din comunitate, dar este dezamăgit de calitatea medicinei primare de la noi, în special în zonele rurale. Îl mâhnește exodul medicilor și asistenţilor din ultimele 3 decenii.
Prof Dr Firu Opri: „Mă doare mult de tot faptul că România rămâne fără medici. La Bârca, unde se găseau 3 medici permanent, actualmente nu mai e niciunul. Te doare pur şi simplu când vezi că omul de rând, de la ţară, de acolo, care a tras cât a tras nu are niciun fel de ajutor medical la sfârşitul vieţii. E de necrezut. Probleme de vaccinare preventivă la copii, sunt multe care se adună. Un sistem în care omul este pierdut. De fiecare dată când merg acolo se face o listă care intră şi care nu intră să discute cu mine în probleme de medicină, se face coadă, e ceva de nedescris, mă bucură.”
A devenit model în familie și în societate. Într-un domeniu în care nu există garanții, profesorul doctor Firu Opri spune că prima regulă e să fii om și abia apoi medic.
Întreaga poveste a medicului Firu Opri o puteți citi/vedea pe https://stirileprotv.ro/stiri/1-decembrie/povestea-medicului-roman-oncolog-la-cel-mai-mare-spital-din-germania-zprima-regula-e-sa-fii-om-si-abia-apoi-medic.html