„Cule în lumină”, primul program de promovare a rolului acestor construcții în dezvoltarea Olteniei
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania! Grupul CEZ in Romania lanseaza <Cule in lumina>, primul program de promovare a rolului pe care aceste constructii le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei. Constructii rezidentiale fortificate din piatra, cu doua sau trei etaje, ridicate in secolele XVIII - XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele continua sa faca parte din identitatea culturala si turistica a Olteniei, in ciuda faptului ca aproape 90% dintre acestea au disparut de-a lungul istoriei.
Proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului prezinta in format digital - pe www.culeinlumina.ro - toate informatiile disponibile cu privire la ultimele 27 de cule ramase in picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului in Oltenia. Publicul este invitat sa contribuie la imbogatirea informatiilor despre aceste monumente istorice si sa voteze primele 10 constructii ce vor fi incluse in propunerile de conservare-restaurare ale studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. In plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenesti si pentru includerea lor intr-un circuit turistic regional.
“In calitate de investitor strategic in zona Olteniei, am initiat proiectul <Cule în lumină> pentru a mobiliza oamenii sa descopere si sa fie mandri de aceasta parte importanta a patrimoniului cultural national. Initiativa reuneste atat cunostintele celor mai valorosi experti in domeniul istoric si cultural, cat si energia si entuziasmul unei generatii de studenti carora le lansam provocarea conservarii culelor oltenesti folosind tehnologii moderne”, a declarat Ondrej Safar, CEO al Grupului CEZ in Romania.
Proiectul “Cule in Lumina” este un important si original demers de cunoastere a rolului pe care aceste constructii l-au avut in istoria, cultura si arta Olteniei, care va contribui la cresterea potentialului turistic al regiunii. Acesta a fost posibil cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului, care a pus la dispozitie un valoros material informativ cu date istorice si culturale pentru documentarea elaborata a culelor oltenesti din judetele unde activeaza CEZ. „Culele aflate pe Lista Monumentelor Istorice din Romania se afla in judetele Gorj, Valcea, Arges, in partea de nord a judetelor Dolj si Mehedinti, o cula in judetul Teleorman si una in judetul Olt. In total, astazi mai exista doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt in uz, in circuit public sau privat. Numai protejandu-le si punandu-le in valoare oferim un viitor trecutului nostru", spune dr. arheolog Daniela Mihai, Director adjunct in cadrul Institutului National al Patrimoniului, coautor al lucrarilor “Culele – scurt indrumar pentru proprietarii si administratorii de cule” (2013), „Ghid de bune practici in protejarea si promovarea patrimoniului cultural rural” (2012) si coautor al volumului “Monumentele UNESCO din Romania” (2007).
Proiectul urmareste si promovarea stilului arhitectural specific al culelor din Oltenia, prin implicarea studentilor si profesorilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu. „Pentru a intelege cine suntem, avem nevoie de cunoasterea trecutului. Intr-o lume aflata in permanenta miscare si transformare, avida dupa noutate, un popas devine necesar. Studentii-arhitecti si cadrele didactice ale UAUIM, partener al proiectului, isi propun sa creeze un echilibru intre entuziasmul specific modului implicat prin care se raporteaza la fenomenul arhitectural contemporan, precum si prin necesitatea constientizata a raportarii la valorile istorice construite, prin studiu atent si aprofundat. Astfel, prin dialog, analiza aprofundata si prin capacitatea de a disemina concluzii viabile, se poate pune in lumina potentialul inestimabil al patrimoniului construit si cultural traditional. Culele oltenesti sunt un subiect de analiza inca din primii ani de studiu arhitectural. Ocazia de a fi implicati intr-un proiect ce confera perspectiva unei reabilitari necesare si firesti, trezeste in atelierele UAUIM un entuziasm efervescent. Laboratorul de idei din cadrul Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu" va naste piste creative de analiza si posibile interventii, avand ca tinta multiple scenarii de reabilitare si de integrare spatiala si functionala adecvate timpului prezent, adresate viitorului, in respectul valorilor trecutului”, a declarat Vlad Eftenie, Lector dr. arh. in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.
Evolutia proiectului poate fi urmarita pe canalele Social Media ale CEZ Romania: