(închide)

Cule În Lumină: Între tradițional și modern, alături de Brâncuși, la Târgu-Jiu

 

Machetele 3D și panourile descriptive ale culelor finaliste, I. C. Davani, Eftimie Nicolaescu si Cioabă Chintescu, care au făcut obiectul celor 2 expoziții itinerante din Târgu Jiu și Craiova, din proiectul Cule în Lumină al Grupului CEZau fost donate pentru a face parte din expoziția permanentă a Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”.

Grupul CEZ în România a donat machetele 3D realizate de către studenții de la Universității de Arhitectură Bcurești (UAUIM) în cadrul proiectului „Cule în Lumină” către Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul din Târgu-Jiu. La Muzeul Brâncuși, Grupul CEZ în România a organizat un eveniment cu tema: „Între tradițional și modern, alături de Brâncuși”. Invitații la acest eveniment au aflat mai multe informații despre etapele proiectului Cule în Lumină și s-au putut bucura de momentele pregătite de organizatori: expoziții de grafică, reinterpretarea unor obiceiuri tradiționale, transpuneri în trecut prin povestirile istoricilor invitați la eveniment, colinde, dar și alte surprize.

„Ne bucurăm că aceste machete, parte a proiectului nostru prin care ne-am propus promovarea celor mai valoroase construcții ale Olteniei, vor putea fi vizitate în continuare în cadrul muzeului. Rămânem încrezători că și celelalte părți implicate încă de la început în proiect vor continua alături de noi misiunea de a integra drumul către cule, în circuitele turistice ale celor care bat drumurile Gorjului (...)”, a declarat Ondrej Safar, Country Manager CEZ România. „Culele au fost sursă de inspirație pentru stilul neoromânesc, caracteristic și Casei ”Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”. Această inițiativă a Grupului CEZ în România de a pune în lumină o valoroasă parte a istoriei noastre este o responsabilitate în plus, pentru noi toți, de a ne implica în salvarea patrimoniului cultural și arhitectural gorjenesc și de a include în circuitul turistic aceste obiective de o importanță majoră, mai ales pentru identitatea locală, dar și națională”, Denisa Șuță, Manager Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”.

Despre proiectul „Cule în lumină”


Grupul CEZ în România a lansat un program de recunoaștere a rolului istoric pe care culele oltenești le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul este una dintre cele mai importante inițiative civice pentru cunoașterea unei părți importante din istoria regiunii. Acesta își propune să contribuie la înțelegerea factorilor geopolitici, sociali și economici care au condus la dezvoltarea acestor construcții emblematice ale Olteniei. Cula oltenească este o construcție rezidențială fortificată din piatră, cu două sau trei etaje, asemănătoare unui turn. Construite în secolele XVIII - XIX pentru adăpost și apărare în fața invaziilor otomane, culele oltenești sunt astăzi inedite adaptări ale nevoii de apărare. Ele reprezintă o mărturie a stilului de viață, a evenimentelor istorice și politice care au determinat apariția și răspândirea acestui tip de locuință de apărare și veghe.

 https://www.paginaolteniei.ro/articol/cum-ar-putea-arata-trei-cule-din-gorj!-expozitie-a_4474.html


 

Galerie foto



Vizualizări: 584

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste