(închide)

Cruce de pomenire pentru Regele Mihai la Muzeul din Măceșu

 

În această perioadă, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Palatul Copiilor Târgu-Jiu organizează la Măceşu, la Muzeul Crucilor, a VII ediţie a Taberei de pictură religioasă „Lumină din lumină”.

La ediţia din acest an a taberei „Lumină din lumină” au participat profesorii Pompiliu Ciolacu, Cristina Ciolacu, Georgiana Brandt şi Florin Berculescu. Aceștia, alături de șase elevi talentați, care urmează cursurile Palatului Copiilor din municipiul Târgu-Jiu vor picta 20 de cruci noi de pomenire pentru mari artiști ai României, morți de curând. Potrivit profesorului Pompiliu Ciolacu, elevii vor realiza o cruce de pomenire și pentru Regele Mihai I al României. Tabăra „Lumină din lumină” are ca scop, pe lângă realizarea de picturi şi sculpturi cu subiect religios, și restaurarea crucilor din muzeu. „Pictăm 20 de cruci de pomenire ca omagiu adus unor mari personalități ale vieții culturale din România. Regele Mihai va avea o cruce de pomenire la Muzeul din Măceșu. De asemenea, și academicianul Gheorghe Mecu, trecut în neființă de curând. Suntem aii patru profesori de la Palatul Copiilor și șase elevi. Elevii sunt: Nasturel Iustin, Murariu Emilia, Stana Elisa Mihaela, Selaru Alexandra Elena, Branzan Milena Alexandra, Ghinea Valentina Irina. Vom face cruci pentru Ion Besoiu, Olga Tudorache, Cristina Stamate, Marina Scrupa, Stela Popescu etc”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Pompiliu Ciolacu. 

La acest muzeu unic în România pot fi observate cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

Un muzeu unic în România

Muzeul Crucilor de la Măceșu a fost inaugurat în septembrie 2012, aici putând fi admirate zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului. Cel mai vechi exponat este o cruce tip troiță, veche de mai bine de 130 de ani, adusă din Vladimir. „Este un muzeu care merită vizitat! Fiecare cruce din muzeu are propria semnificaţie. Crucile de căpătăi se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarera păcatelor persoanei decedate. Pe unele sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi. Prin aceste cruci, cei decedaţi sunt pomeniţi şi nu sunt uitaţi niciodată. Crucile de pomenire sunt realizate de copiii talentaţi care participă în fiecare an la tabăra de pictură religioasă 《Lumină din lumină》“, a spus Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.

Galerie foto







Vizualizări: 936

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste