Creșterea siguranței rutiere prin conștientizare și schimbare comportamentală
Siguranţa rutieră continuă să fie o problemă majoră a societăţii noastre. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, în primele 9 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 3130 de accidente, în urma cărora 1.086 de persoane și-au pierdut viața iar 2.411 au fost grav rănite. În aceeaşi perioadă, 11.447 de persoane au fost surprinse în trafic fără a deţine permis de conducere și alți 26.000 de conducători auto au fost depistați sub influența alcoolului.
Având în vedere, atât procentul ridicat al infracțiunilor la regimul rutier, cât și gradul de pericol social al acestora, Serviciul de Probaţiune Gorj desfășoară periodic programe de reintegrare socială adresate persoanelor ce intră în evidență. De la începutul anului 2024 şi până în prezent, au fost înregistrate 198 astfel de cazuri, din totalul de 384.
În acest context, în perioada 04.09.2024 – 11.10.2024, consilierii de probaţiune au derulat noi sesiuni ale programelor de reintegrare socială de grup „Drink & Drive!” și „În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, la care au participat 68 de persoane condamnate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Gorj.
„Drink & Drive!” este un program specific în cadrul căruia persoanele condamnate aprofundează informații referitoare la cadrul legislativ privind infracțiunile la regimul rutier comise sub influența alcoolului, conștientizează consecințele consumului de alcool la volan și riscurile la care se expun. Totodată, acestea învață cum să dezvolte strategii personale pentru prevenirea repetării comportamentului infracţional.
Programul „În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, realizat în colaborare cu Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, își propune dezvoltarea unor atitudini favorabile respectării legislației rutiere. Participanții la program sunt sprijiniți, prin intermediul exercițiilor interactive, să conștientizeze cauzele și riscurile asociate comportamentului neadecvat la volan și mai ales, responsabilitatea pe care o au, în calitate de conducători auto, față de siguranța rutieră a comunității.
Prin intermediul acestor programe, alături de activitățile de monitorizare, control și asistare a persoanelor condamnate, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Gorj continuă eforturile în direcția prevenirii reiterării comportamentului infracțional și a creșterii gradului de siguranță socială în comunitatea locală.