(închide)

Colecția de costume tradiționale a Marioarei Băbu, expusă la Casa de Cultură Novaci: „Ele vorbesc despre sufletul, gândirea și comportamentul ciobanilor din zonă!”

 

 Costumele tradițioanle specifice zonei Novaciului, dincolo de aspectul etnografic,  vorbesc întotdeauna despre sufletul, gândirea și comportamentul ciobanilor din zonă. Pe data de 13 mai 2022, a avut loc vernisajul expoziției etnografice „În alb și negru”, realizator și organizator, profesor Elena Basarabă de la Casa de Cultură Novaci. Expozitia aduce în fața publicului COSTUMUL POPULAR CIOBĂNESC din Zona folclorică NOVACI, dovadă a identității naționale comune a comunității novăcene cu cele din Mărginimea Sibiului. Expozitia poate fi vizitată în fiecare zi până e 19 mai 2022.


Exponatele aparțin colecției Marioara Băbu, băcița de la Stâna Ștefanu, de pe Transalpina. Costumele populare expuse apartin novăcenilor din zona Novacii Străini, adică acea zona recunoscută și sub denumirea de UNGURENI, locuită de urmașii localnicilor veniti în zonă din Mărginimea Sibiului, pentru care creșterea animalelor încă mai reprezintă o preocupare. Am ales acest generic de prezentare datorita faptului că aceste costume, dincolo de aspectul etnografic vorbesc despre sufletul, gândirea și comportamentul ciobanilor din zonele amintite: hotărâți, greu de manevrat, pentru care viata este ori prea frumoasa, ori foarte grea. Aceste costume sunt hainele care vorbesc despre viata ciobanilor care înfruntă atât greutătile vieții cât și vitregiile naturii. Fondul alb reprezintă curătenia, spatiul pe care se "plimbă" românii cu costume in zeci de culori, munteanului din munții nostri plăcându-i simplitatea și eleganța rafinată.Fiecare obiect expus are o poveste a motivelor cusute cu dibacie în casă si pot fi modele de succes pentru realizatorii de costume populare din lumea modernă cu sugestia de a renunta la tot ce ține de kitsh și improvizații etnografice. Povestea lor tine si de anii în care au fost create, de cum si cu ce ocazii s-au purtat. Vizitatorii au aflat CUM se îmbracă un costum ciobănesc din această zonă, la zi de sărbătoare sau cu oile la munte. Este de știut faptul că novăceanul la zi de sărbătoare a purtat totdeauna haine noi cu cizma, gheta sau pantof negru. Opinca aste simbolul trudei si novăcenii au purtat opinci doar cu oile pe coastă. Apare aici contrastul dintre viată traită la petreceri in sat și cea trăită la munte cu ioțele la păscut. De aceea novăcenii din perioada interbelică au mers la horă sau la petrecere fără opinci, cu ghete și cizme, scopul expozitiei fiind acela de a - i determina pe novăceni să păstreze nealterată frumusețea costumelor populare ciobănesti, de a demonstra că unitatea etnografică a comunitătilor de pe cei doi versanți ai Carpaților Meridionali există, că Zona folclorică Novaci reprezintă cuibul mărginenilor din nordul Gorjului. Exponatele datează din anii 1900 și până astăzi. Sunt autentice 100% si dau valoare zonei folclorice în care trăim, unde costumul popular in alb și negru este elemente de reper pe harta etnografică a României. Realizator și organizator, prof. Elena Basarabă, legată de tradiții prin sforile unei vieți petrecute printre păstori.
„Exponatele aparțin colecției Marioara Băbu, pe care o felicit din suflet in calitate de colecționar si pentru eforturile depuse pentru a sprijini organizarea unei expoziții de acest gen. Expozitia poate fi vizitată în fiecare zi până e 19 mai 2022. Dacă doriți să verificațî veridicitatea celor spuse mai sus, veniti la Novaci duminică 15 mai 2022, ora 10.00, priviți exponatele din foaierul Casei de Cultură Novaci, apoi ieșiți în stradă și verificati faptic dacă novăcenii păstrează autenticitatea costumului popular local. Pănă atunci priviți imaginile care vorbesc despre comorile in ALB ȘI NEGRU”, a transmis profesorul Elena Basarabă, directorul Casei de Cutlură Novaci.

 Nu uitați! Ca în fiecare an, a 3-a Duminica din luna Mai, oierii din Novaci şi-au sărbătorit ziua, cu dansuri şi cântece populare si cu un tocan de oaie. Localnicii îşi descriu localitatea ca fiind „pământul făgăduinţei, oază de lumină şi frumuseţe, zămislită la poalele Munţilor Parâng, pe malurile bătrânului Gilort“. La Novaci, orasul de sub munte, se pastreaza traditia din tata in fiu .... Sunteți asteptați la Novaci, Duminică, 15 Mai 2022.

Galerie foto





Vizualizări: 338

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste