(închide)

CNI reabilitează una din cele mai vechi biserici din lemn din Gorj

 

Compania Națională de Investiții (CNI) a alocat fonduri pentru un proiect amplu de restaurare a Bisericii de lemn „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Artanu, comuna Negomir. Acest proiect include atât consolidarea și restaurarea monumentului istoric, cât și lucrări suplimentare pentru modernizarea infrastructurii din jurul acestuia. Mai exact, intervențiile vizează: restaurarea structurii bisericii, care este un exemplu reprezentativ al arhitecturii tradiționale din lemn, refacerea praznicarului, modernizarea clopotniței, realizarea unei noi împrejmuiri, construirea unui grup sanitar care să asigure condiții adecvate pentru vizitatori și enoriași. Bugetul alocat pentru lucrările de reabilitare a Bisericii respective este de peste un milion de lei. 
Valoarea estimată a întregului proiect depășește suma de un milion de lei, reflectând atât complexitatea lucrărilor, cât și importanța acestora pentru conservarea patrimoniului cultural.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost construită înainte de 1760 de boierul Ioniță Urdăreanu din satul Artanu: „Din pisania bisericii reiese că a fost construită şi zugrăvită cu toată cheltuiala dumnealor coconul Ioniţă Urdăreanu şi soţia sa Dumitrana. Orientându-ne după pomelnicul Urdărenilor expus în biserica Urdari cu hramul Sf. Gheorghe, se gaseşte că Ioniţă Urdăreanu a murit în anul 1760”, scria pr. (+) Gheorghe A. Răceanu. Bisericile de lemn în general arată o strânsă legătură cu casa țărănească, le lipsește monumentalitatea celor de zic. Meșteșugul lor arată, de asemenea, transmiterea meseriei din generație în generație, dăltuitorul dădea viață lemnului, era înflăcărat de spiritual creator, iar darul său îl transmitea fiului și așa mai departe.  Valoarea și frumusețea acestor edificii trebuie prețuită, mai ales în present, când ne îndepărtăm tot mai mult de spiritualitate. Bisericile de lemn sunt creații originale, adevărate monumente de artă populară, reprezentative pentru Gorj, o bogată zestre culturală, moștenită de la înaintași!

Biserica din lemn monument istoric "Sfântul Ioan Botezătorul" din satul Artanu se numără printre cele mai valoroase lăcaşuri de cult din patrimoniul judeţului Gorj. A fost construită în jurul anului 1760, prin strădania membrilor cunoscutei familii Urdăreanu-coconul Ioniță Urdăreanu fiind ctitor.

„M-au preocupat, îndeosebi și bisericile monument istoric. Am dat autorizația de construire pentru biserica monument istoric de la Artanu, biserică din lemn, unde am demarat, foarte greu, cu avize, cu expertize, dar mă bucur că am reușit. Compania Națională de Investiții se ocupă să o reabiliteze din temelii. Am investit și în celelalte biserici de pe raza comunei Negomir și, în anii viitori, avem de lucru, pentru că mai avem încă două biserici, una, tot la fel, monument istoric din lemn, unde intervenim și acolo. Facem proiectele pentru a obține banii necesari, pentru ca aceste monumente să rămână în viață, să dăinuiască, pentru că bunicii, strămoșii noștri, au muncit. Mă gândesc la bunicul meu… se întâlneau și puneau șița, ca să nu plouă în ele… Consider că aceste biserici, până la sfârșitul mandatului, vor prinde viață așa cum îmi doresc eu, să strălucească.”, spunea Tudor Oiță, primarul comunei Negomir pentru Vertical Online

 

Galerie foto



Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste