Cheile Sohodolului, adevărat colț de rai pentru turiști! Aici s-au filmat scene din „Trandafirul Galben”
Situată la doar 16 kilometri de municipiul Târgu-Jiu, comuna Runcu poate deveni destinaţia perfectă pentru un sfârşit de săptămână în mediul rural. Bogăţiile naturale şi culturale fac din Runcu o destinaţie a amatorilor de turism montan şi de aventură, dar și cultural. Odată ajunși aici, trebuie să mergeți pe Cheile Sohodolului, locul unde râul Sohodol formează minunății ale naturii: un tunel natural al Nărilor, o peşteră formată din două galerii de 70 metri lungime fiecare, cu secţiuni circulare şi triunghiulare de o perfectă armonie, Inelul Doamnei sau „poarta stelară” din Gorj etc. De asemenea, în acest colț de rai se află cea mai mare biodiversitate din România! Cheile Sohodolului sunt considerate de către alpinişti o adevărată provocare, pentru că înălţimile lor ajung la 200 de metri faţă de vale!
Principala atracție a comunei Runcu este Valea Sohodolului, un loc special din Oltenia. Odată ajunși aici veți înțelege de ce! Cheile Sohodolului se află la limita nordică a judeţului Gorj cu judeţul Hunedoara, în Munţii Vâlcan, în partea nordică a satului Runcu, la aproximativ 20 de kilometri distanţă de municipiul Târgu-Jiu. Arie naturală protejată prin lege, este o zonă de chei săpate în stâncă de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifice Meridionalilor. Specialiștii spun că aici se întâlnesc peste 300 de specii de plante: garofița de stâncă, sămânța soarelui, spânzul purpuriu, struțișor, dar și castani seculari. Turiștii apreciază în mod deosebit formațiunile carstice denumite Nările, Fusteica, Inelul Doamnei, dar și Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii și peisajele care îți taie respirația. Pe Cheile Sohodolului încep să vină turiști de îndată ce apar primele fire de iarbă, căci se pot relaxa aici, profitând de aerul curat și de frumusețea naturii. Trebuie amintit faptul că intrarea cu mașina pe Cheile Sohodolului este contracost-aproximativ 10 lei/autovehicul. Complexul Cheile Runcului, care cuprinde trei „chei”, se desfăşoară pe o lungime de 12 kilometri, între comuna Runcu şi Poiana Contului. Râul Sohodol formează un fenomen rar, un tunel natural al Nărilor, o peşteră formată din două galerii de 70 metri lungime fiecare, cu secţiuni circulare şi triunghiulare de o perfectă armonie.
Cheile Sohodolului sunt considerate de către alpinişti o adevărată provocare, pentru că înălţimile lor ajung la 200 de metri faţă de vale. Vara, mai ales, mii de turiști din toată țara, dar și din străinătate vin aici. Unii se cazează la pensiunile din zonă, alții dorm în corturi. Se pot practica alpinismul și alte sporturi de aventură; au loc tabere și nenumărate acțiuni și activități pentru cei pasionați de această latură a sportului în aer liber.
Un amănunt care nu trebuie uitat este acela că pe Cheile Sohodolului s-au turnat secvenţe din două filme celebre cu Florin Piersic, „Trandafirul Galben” şi „Drumul Oaselor”!
Runcu este o perlă ascunsă a vacanţelor!
La Runcu, în satul cu acelaşi nume, vizitatorii pot admira o privelişte ruptă din poveşti. În curtea uneia dintre familiile de aici se află Izbucul Jaleşului, locul de unde izvorăşte râul Jaleş. De o frumuseţe aparte, apa cu reflexe verzui şi populată de peşti vioi, atrage numeroşi turişti care au auzit de izbuc. Izbucul Jaleşului este un loc de vis: ai impresia că liniştea lui Dumnezeu te împresoară, apa curată, de munte, se prelinge veselă printre pietrele mari te fac să te simți norocos! Piscicultura, vânătoarea, plimbările în aer liber, picnicurile la marginea pădurilor de conifere sau pe Cheile Sohodolului, drumeţiile prin pădurile Runcului, vizitarea peşterilor de pe teritoriul comunei sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le puteţi face, odată ajunşi aici. Zona mai este renumită pentru traseele de drumeţie: puteți face mountain-biking, vă puteți aventura pe spectaculoase trasee offroad etc. Ca atracţii culturale, menţionăm existenţa unor biserici vechi, a unor monumente ale eroilor, tradiţiile străvechi care sunt bine păstrate, casa memorială „Maria Apostol”. Mâncarea tradiţională este unul dintre lucrurile cu care se mândresc ţăranii din Runcu. Trebuie să știți că în zonă găsiți foarte multe pensiuni la care vă puteți caza, tarifele sunt accesibile și mâncarea foarte lăudată! „Pentru ca un turist să vadă mare parte din potenţialul turistic pe care comunitatea noastră îl oferă, cred că ai nevoie de minimum patru zile! Veți pleca de aici relaxați, mai veseli, plini de amintiri frumoase și veți reveni și la anul, vă asigur!”, spune Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.