CEO va putea produce energie nepoluantă! Soluția inventatorului Horneț
Profesorul și inventatorul Iulian Horneț a participat joi la Consiliul Județean Gorj la o întâlnire cu autoritățile locale și județene pe tema implementării de tehnologii nepoluante în zonele miniere. Au participat și reprezentanți din Complexul Energetic Oltenia. Iulian Horneț susține că prin procesul de piroliză a carbunelui se pot obține combustibili mai curați. Discuțiile au fost moderate de către președintele Consiliului județean Gorj, Cosmin Popescu. Au fost prezenți și senatorii de Gorj Ion Iordache și Cristinel Rujan.
Iulian Horneț, cel mai mare inventator al țării în viața, a venit joi, 28 ianuarie, la Târgu Jiu, pentru a participa la o întâlnire cu autoritățile județene în vederea prezentării invențiilor sale, pentru a reduce poluarea cărbunelui în vederea funcționării termocentralelor în condițiile respectării condițiilor de mediu cerute de Uniunea Europeană. Horneț este inventatorul pirolizei care poate transforma cărbunele într-un produs nepoluant și energia pe lignit poate deveni una ecologică. La discuțiile care au avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Gorj au participat parlamentari, președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, și reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia, care ar putea să fie beneficiar al descoperirilor Iulian Horneț. Piroliza este un procedeu de transformare sau de descompunere termică a compușilor sau a substanțelor chimice organice în condiții de temperaturi înalte și fără aer.
„La invitația Consiliului Județean Gorj am venit să prezint mai multe invenții. Este vorba de cinci invenții pe care le am, care pot ridica un județ. Cu privire la piroliză am găsit soluția de a desulfura prin acest procedeu de a-l face mai nepoluant și bun de foc. Piroliza îl duce la umiditate zero, îi crește foarte mult puterea și tot ce înseamnă noxe pe care Turceni și ceilalți le plătesc nu mai există. Ele se recuperează din gaz sau din uleiul de piroliză. Îi transformăm în trei produse: ulei de piroliză, gaz de piroliză și cărbune sau bio ceară pentru că el poate fi dus și în sol, pentru că este poate cel mai bun produs hidroscopic care atrage apa și ieșit din piroliză. Putem să mergem, astfel mai departe cu termocentralele, așa cum merge Germania sau Polonia. De ce trebuie să închidem termocentralele. (...) Nu este costisitor nimic din ceea ce își aduce independență energetică. Pe lângă această soluție, România trebuie să treacă pe surse regenerabile de energie. Avem soare, avem vânt, avem apă și cea mai abundentă bogăție a acestei țări este biomasă“, a explicat inventatorul.
De asemenea, acesta a mai adus în discuție producerea de energie electrică din deșeuri: „Prin peletizarea deșeurilor menajere, fiecare tonă de deșeuri menajere încorporează circa patru Megawați energie și noi le ducem la groapă. România are circa cinci milioane de tone de deșeuri menajer, după selecția de doi bani care se face. Din ele se poate face trei milioane de tone de combustibil care înseamnă peste 12 milioane de Megawați. Deșeul poate să fie prima etapă și cea mai ieftină este peletizarea și nu costă mai mult de 75 milioane pentru toată România. Sunt 365.000 de prese de peleți, iar o presă de peleți de o tonă/ oră costă cât amenda pe o zi pe care o plătește România prin infringement de 200.000 de euro”, a spus Iulian Horneț.