(închide)

Cea mai mare biserică fortificată din Sud-Estul Europei este în România! Face parte din patrimoniul UNESCO

 

O călătorie în Transilvania bisericilor fortificate-fie ea și virtuală, prin intermediul unui articol-este o mare bucurie pentru suflet și ochi! În centrul vechilor așezări din Transilvania găsești biserici magnifice, multe întărite cu ziduri de apărare care serveau în secolul XII și mai târziu, ca loc de refugiu în caz de primejdie. Fenomenul arhitectural este tipic satelor de colonizare săsească din Transilvania. În aproximativ 150 de sate din Alba, Sibiu, Brașov, Mureș etc se păstrează asemenea bijuterii arhitecturale, iar șapte dintre ele au fost incluse pe Lista Patrmoniului Mondial UNESCO. Biserica fortificată de la Prejmer, județul Brașov, este cea mai mare din Sud-Estul Europei și cea mai bine păstrată cetate din această zonă, primind 3 stele de la cel mai important ghid turistic din lume-Michelin.

Bisericile fortificate din Transilvania seamănă cu, de poveste, cetăți! Șapte dintre cele peste 150 existente fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO: Bisericile de la Biertan, Viscri, Prejmer, Câlnic, Dârjiu, Valea Viilor și Saschiz. Mi-a ajutat Dumnezeu și am reușit, alături de soțul meu, să vizităm câteva dintre ele, iar după ce va trece această perioadă de criză, le vom vizita și pe celelalte. Vizitarea acestor bijuterii arhitecturale ale neamului nostru, comori ale istoriei și civilizației transilvănene, este un adevărat balsam pentru suflet și minte, lumea în care te transpui vizitându-le fiind una a unor timpuri pe care noi doar ni le imaginăm, a poveștilor despre dragostea de neam, patrie, viață, semeni. De ani de zile bisericile fortificate din România atrag zeci de mii de turiști. Una dintre cele mai apreciate este Biserica fortificată de la Prejmer din județul Brașov. Biserica evanghelică din localitatea Prejmer sau Tartlau are legătură cu ordinul Cistercian de la Cârța, o altă minunăție de lăcaș de cult. Monumentul de la Prejmer, impozant prin mărimea sa, atrăgător prin frumusețea lucrărturilor arhitecturale, este pe lista UNESCO din 1999. Biserica a fost construită între 1241-1250 în stil gotic timpuriu, de inspirație cisterciană (ordinal Cistercian este un ordin călugăresc catholic n.red.) și a suferit transformări în perioada 1512-1515. Este cea mai mare biserică fortificată din Sud-Estul Europei. „Bisericile cu incintă fortificată, tipice pentru zona plată a Ţării Bârsei, au instalaţiile defensive dispuse aproape exclusiv pe incintă, biserica fiind puţin sau deloc fortificată. Cea mai autentică imagine a acestui tip de fortificare este oferită de biserica cu incintă fortificată din Prejmer”, spun specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului.

Zidurile sale de împrejmuire au 12 metri înălțime și 5 metri grosime, iar altarul poliptic (oliptic se numește o pictură executată pe mai multe panouri, de regulă articulate, care cuprind, fiecare, câte o scenă a compoziției de ansamblu. Aceeași denumire o poartă și un altar alcătuit din mai multe panouri pictate cu imagini autonome-Wikipedia) datează din 1450, fiind cel mai vechi din Transilvania. Specialiștii spun că în incinta fortificației de la Prejmer, fiecare familie din sat avea o camera rezervată în caz de atac. Camerele se moșteneau din generație în generație, iar pe vreme de pace erau folosite ca spații de depozitare pentru alimente. Peste 270 de camere există și parte din ele pot fi vizitate, în unele fiind diverse colecții muzeale. După 1993, la Prejmer au început să fie amenjate expoziții muzeale permanente apreciate de turiști.

La Prejmer a existat „Orga morții”, o modalitate de apărare-era construită din mai multe arme care erau trase simultan. Cei de la Prejmer era singurii sași care aveau astfel de sistem de apărare, pe lângă zidurile foarte groase.

Vizitând-o, specialiștii de la cel mai important ghid turistic din lume-Michelin-i-au acordat 3 stele! De asemenea, i-au mai acordat și titlul de cea mai bine păstrată cetate din Estul Europei. Bisericile fortificate sunt locuri unde te întorci rapid în timp! Nu uitați să le treceți pe lista obiectivelor de vizitat în următoarea vacanță!

Galerie foto







Vizualizări: 4,915

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste