(închide)

Casa Bunicului, veche de 150 de ani, transformată în pensiune! Este locul perfect pentru a ne întoarce la origini

 

Casa Bunicului este o frumoasă pensiune din comuna Baia de Fier, atracție a zonei, căci, cazîndu-te aici, te întorci în trecut: cergile sunt vechi de zeci de ani, obiectele care decorează camerele au fiecare povestea sa, geamurile și ușile, mobilierul vechi sculptat de meșteri care nu mai sunt pe pământ, sunt minunate! Familii din toată țara vin să se cazeze la Casa Bunicului pentru a le arăta celor mici cum se trăia pe vremea bunicilor!

„Casa bunicului" este o proprietate de demult, dar restaurată, îngrijită-soarta sa trebuia să fie alta, însă Dumnezeu a vrut să dăinuiască! Viața familiei Delia și Ion Panduru s-a schimbat după ce au restaurat casa bătrânească, făcută de bunicul bărbatului, în vatra satului Baia de Fier din județul Gorj. „Casa Bunicului” este o pensiune atrăgătoare, căutată de turiști tocmai pentru că a fost amenjată într-o casă veche de mai bine de 150 de ani! Încăperile sunt mobilate cu strictul necesar, obiecte vechi, care vorbesc despre tradițiile locului, cergi, covoare, paturi din lemn, vechea mașină de cusut a bunicilor, fierul de călcat cu cărbuni și multe alte obiecte care te cuceresc! Majoritatea obiectelor sunt vechi, spun proprietarii. Capacitate de cazare 4-5 familii, 7-8 persoane minim, plus copii. Este ferita de privirile trecatorilor si se bucura de o gradina generoasa ce se intinde de-a lungul muntelui din apropriere, fiind destinația perfectă pe vreme de pandemie!

„Te poti simti cu adevarat "acasa" intr-un weekend petrecut la o casa modesta de la munte. Este ferita de privirile trecatorilor si se bucura de o gradina generoasa ce se intinde de-a lungul muntelui din apropriere. Drumul la Baia de Fier este pitoresc strabatand zone impadurite si muntoase cum ar fii Cheile Bistritei, Cheile Cernei, Cheile Oltetului, Pestera Polovragi si Manastirea Polovragi asezarile monahale Horezu, Bistrita si Arnota precum si Culele de la Maldaresti, drumul continua cu Cheile Galbenului, Pestera Muierilor si traseul montan ce duce spre Transalpina prin Novaci-Ranca.In Baia de Fier se pregatesc mancaruri traditionale zonei cum ar fi: tocan de oaie la ceaun, tocan de porc la ceaun, sarmale etc”, a spus Delia Panduru, proprietara pensiunii din Baia de Fier. 

 Într-un interviu la Antena 1-https://observatornews.ro/-Delia Panduru a povestit despre începuturile afacerii de familie. Casa bătrânească era cât pe ce să fie demolată, însă meșterul din Baia de Fier care fusese chemat să o dărâme, i-a sfătuit pe soții Panduru să o păstreze, să o renoveze, să îi redea străulcirea și să o transforme în pensiune. „Pentru generaţia care vine este foarte bine să viziteze casa, este bine și pentru noi, să nu uităm fiecare de unde am plecat. La un momente dat, fiecare a avut strămoși la țară. Ne-am întors în Baia de Fier de la Bucureşti, în anul 2000 şi am început să renovăm căsuţa bătrânească a bunicilor lui şi de aici a pornit toată povestea. În 2009 a fost gata şi de atunci am pus-o în funcţiune, cu rol turistic. (...) Toate lucruşoarele dinăuntru sunt de pe vremea bunicilor soţului, nu avem nimic adus din altă parte, decât ce am găsit în casă. Noi am adus condiţii de oraş ca utilităţi, dar casa a rămas aceeaşi, cu duşumele din lemn, geamuri de lemn, uşile la fel; pături din lână, cum erau pe vremuri...”, a spus Delia Panduru. 

Chiar și în această vară, turiștii au venit la Baia de Fier și au ales Casa Bunicului. Le plac locurile de aici, comuna fiind foarte atractivă, dar vin și pentru mâncarea tradițională pregătită de gazde și pentru ospitalitatea de care au parte!O noapte în căsuța minunată costă 100 de lei. Veniți la „Casa Bunicului” să vă aduceți aminte de copilăria petrecută la țară!

Îi găsiți pe https://www.facebook.com/pg/Casa-Bunicului și http://www.casa-bunicului.ro/desprenoi.html!

Galerie foto




Vizualizări: 4,828

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste