(închide)

Campaniile gratuite de ridicare a deșeurilor voluminoase din Craiova nu sunt de fapt gratuite. O poveste cu buget local și fără sponsori

 

Periodic, în municipiul Craiova se anunță campanii gratuite de ridicare a gunoiului. Primăria dă zvon în urbe, pe de o parte, Iridex dă pe altă parte. Fiecare dă pe paginile de socializare. De fapt, acele „campanii gratuite” sunt finanțate din buzunarul nostru, al locuitorilor, sub forma taxelor și impozitelor locale. Așadar, ceea se dorește a părea că este o favoare pentru craioveni (v-ați gândit poate că cineva sponsorizează astfel de acțiuni), este mai degrabă o „recompensă” pentru banii pe care i-am plătit deja la „Taxe și impozite”.

Cum ar veni, Primăria Craiova, în loc să își ascundă banii în vreo teacă misterioasă sau să-i investească în mai știu eu ce proiecte futuriste, decide să folosească o parte din bugetul local pentru a ridica deșeurile voluminoase, de vreo trei ori pe an, și brazii de Crăciun. Cei uscați, evident, rezultați după perioada sărbătorilor.

Pentru a lămuri situația acestor gratuități promovate de autoritățile locale, am solicitat informații atât operatorului Iridex Group, cât și Primăriei Craiova.

De exemplu, în perioada 01 ianuarie 2024-31 ianuarie 2025, au fost derulate patru „campanii gratuite” de ridicare a deșeurilor, o spun ambele părți contractuale.

Între Primăria Craiova și Iridex a fost încheiat un contract subsecvent, în data de 24 august 2021 „care are ca obiect prestarea serviciilor de colectare separată și transport separat al fluxurilor speciale de deșeuri, inclusiv derularea campaniilor pentru colectarea separată și transportul deșeurilor voluminoase”, spun reprezentanții Iridex.

Astfel de acțiuni, potrivit acestui contract, se fac doar la solicitarea beneficiarului, adică atunci când Primăria Craiova le cere. Există în acest sens un tarif în vigoare, aprobat de Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ.

În perioada 01 ianuarie 2024-31 ianuarie 2025, în Craiova au avut loc patru campanii de acest fel, respectiv: 15 aprilie-15 mai 2024; 2-30 septembrie 2024; 9 decembrie-31 decembrie 2014 și 8 ianuarie-31 ianuarie 2025.

Pentru fiecare dintre aceste acțiuni, Primăria Craiova a plătit cu fonduri din bugetul local.

Campania aprilie-mai 2024 a costat 134.435 de lei, TVA inclus; septembrie 2024 a costat 139.279 de lei, TVA inclus; decembrie 2024 a costat 91.368 de lei, TVA inclus, iar ianuarie 2025 a costat 30.076 de lei, TVA inclus.

Reprezententanții Primăriei Craiovei spun că anumite sume de bani, din buget, sunt gestionate astfel încât să fie suportate și activități de acest fel. De acord, ar spune cetățeanul. Dar tot el se poate întreba: dacă eu plătesc taxe, impozite, nu cumva suport și aceste costuri? Nu cumva ceea ce îmi spui că este gratuit…în realitate nu este? Ar fi gratuit dacă ar exista sponsori, de exemplu, pentru aceste acțiuni.

Iridex spune că nu a susținut nicio astfel de campanie. A emis facturi pentru fiecare dintre cele patru derulate într-un an.

Așadar, într-o eră a marilor sponsorizări și a „reclamelor” pe toate platformele, companiile nu se înghesuie să dea o mână de ajutor cu aceste deșeuri. Să suporte cheltuielile, zic. De ce? Probabil că nu există vreun avantaj fiscal care să merite investiția.

Dacă ar fi să ne gândim la un „sponsor” real, am putea să îl numim „Bugetul local al Craiovei”, adică banii noștri, care sunt direcționați într-un mod destul de special. Așadar, să nu ne mai facem iluzii. Nu există nimic „gratuit” în toată povestea asta. Campania de ridicare a gunoiului din Craiova este doar o formă de a ne aminti că plătim pentru curățenie... și că, uneori, „gratis” nu înseamnă chiar „fără costuri”.

Pe de altă parte, deși autoritățile locale încă nu au reușit să implementeze proiectul de instalare a camerelor video în zonele sensibile ale orașului, un proiect despre care s-a discutat deja în anii anteriori, se tot revine la soluția deja cunoscută: organizarea acestor campanii. În contextul în care platformele de gunoi continuă să fie folosite pentru a depozita mobilier vechi, vase de WC, chiuvete, calorifere sau feronerie, obiecte care oricum erau ridicate de operatorii de salubrizare, autoritățile au decis să continue cu acest artificiu. În paralel, proiectul de supraveghere video a zonelor cu probleme rămâne, din păcate, o promisiune nerealizată până acum. Sau dacă există, acele măsuri promise nu sunt luate.

Ne mai spune Primăria Craiova că și pentru anul acesta a prevăzut buget pentru susținerea „campaniilor gratuite”. Conform declarațiilor oficiale, autoritățile locale au estimat că vor fi necesari aproximativ 350 de mii de lei pentru a acoperi costurile acestor acțiuni. 

Concluzia?! Campaniile gratuite de ridicare a deșeurilor voluminoase din Craiova nu sunt, în realitate, gratuite, ci sunt finanțate din banii publici, iar cetățenii sunt cei care suportă indirect aceste cheltuieli.

 

 

 

 

Vizualizări: 351

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste