(închide)

Busturile lui Gheorghe și Arethia Tătărescu au fost reașezate la loc de onoare

 

Duminică, 28 iulie, în Parcul Arethia Tătărescu, situat lângă Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și în imediata apropiere a Căii Eroilor, au fost dezvelite busturile celor două mari personalități gorjene, Gheorghe și Arethia Tătărescu.
Evenimentul a făcut parte din seria de momente festive dedicate includerii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anunțul oficial a fost făcut tot ieri, de către Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, întrunit la New Delhi, în India. 
La dezvelirea celor două busturi au participat reprezentanți ai Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliului Local și Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, alături de care s-au aflat Universitatea „Constantin Brâncuși” prin Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, Direcția Județeană a Arhivelor Gorj, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, precum și un public numeros.
De jur împrejurul spațiului unde au fost amplasate soclurile cu cele două busturi, pe șevalete, au fost expuse documente și fotografii ilustrând viața și activitatea celor două importante personalități, atât de legate de istoria modernă a județului nostru.
Momentul a fost deschis de managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Adrian Bândea, care a arătat că reamplasarea celor două busturi, cu o poveste destul de sinuoasă, a durat destul de mult, făcându-se doar după obținerea tuturor avizelor legale. Inițial busturile au fost realizate de regretatul sculptor Paul Popescu, cele amplasate acum fiind remodelate în atelierul fiului acestuia, Andrei Popescu.
Dr. Sorin Lory Buliga, cercetător al vieții și operei lui Constantin Brâncuși, a vorbit despre contribuția extraordinar de importantă pe care Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României a avut-o la amplasarea operelor brâncușiene în orașul nostru. Prin poziția deținută, în anii 1936-1938 a putut aproba o serie de fonduri pentru amenajarea Căii Eroilor, trasată după proiectul lui Constantin Brâncuși, prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice: s-a prelungit strada G. Săftoiu spre est și vest, au fost realizate trotuarele, au fost amenajate cele două parcuri (Grădina Publică și Parcul Coloanei), au fost executate diverse lucrări de electrificare.
Despre rolul decisiv al Arethiei Tătărescu în aducerea lui Brâncuși la Târgu Jiu, a vorbit președinta de onoare a Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. Gabriela Popescu, profesoară pensionară, dar și a pasionată cunoscătoare a vieții acestei Mari Doamne a Gorjului, a amintit celor prezenți că „Arehtia Tătărescu a avut de ales între o viață mondenă de soție de prim-ministru şi o viață de dăruire pentru ceea ce credea că trebuie să facă pentru semenii săi. A avut o contribuție benefică la modernizarea covorului oltenesc. A înființat centre sătești de lucru, școli de gospodărie la Rovinari şi renumitul atelier de țesătorie din Târgu Jiu, asigurând sute de locuri de muncă pentru fetele din oraș. Covoarele au fost premiate la diverse expoziții din străinătate”. În anul 1926 a înființat Muzeul Gorjului în Cula de pe Digul Jiului, a susținut reluarea unor cercetări arheologice în județ, a avut o importantă activitate de înființare a unor lăcașuri de cult sau repararea altora, cum a fost și cazul Bisericii Eroilor de pe Calea Eroilor, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Lista activităților sale cu caracter religios, cultural și social poate continua, însă cea mai mare realizare a sa va rămâne, fără îndoială, „aducerea lui Brâncuşi pe meleagurile natale şi sprijinirea sculptorului pentru a ridica la Târgu Jiu un monument închinat eroilor căzuți în războiul de întregire a Patriei”. În octombrie 1937, Liga Femeilor Gorjene, a cărei președintă este Arethia Tătărescu, donează orașului Târgu Jiu operele realizate de Brâncuşi, municipalitatea mulțumindu-i pentru ajutorul acordat şi pentru toate acțiunile săvârșite cu un rar patriotism şi cu devotament exemplar. La eveniment a participat și vicepreședinta Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, Carmen Corina Văcăroiu.
Și iată că aceste opere au primit recunoașterea mondială oficială, prin includerea lor în  Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel de situri sunt obiective de importanță pentru patrimonial cultural sau natural, așa cum este descris în Convenția Patrimoniului Mondial, semnată în anul 1972. 
Dosarele au fost întocmite de echipe multidisciplinare, coordonate de Institutul Național al Patrimoniului (INP). Misiunea tehnică a ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) la Târgu Jiu, organizată de INP, a fost aceea de a evalua, pe teren, ansamblul brâncușian, în colaborare cu autoritățile locale. S-a urmărit, mai ales, modul în care ansamblul îndeplinește condițiile de autenticitate și de integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunității locale în protejarea și punerea în valoare a acestuia și atitudinea ei față de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. În urma vizitei lor la Târgu Jiu, din anul 2023, reprezentanții UNESCO au prezentat concluzii favorabile înscrierii pe listă a ansamblului brâncușian.
Ca urmare a acestei reușite, capodopera brâncușiană obține recunoașterea în plan mondial a valorii sale, conservarea în cele mai bune condiții a pieselor sale sculpturale, implementarea unor programe de protecție, restaurare și valorificare, realizate de profesioniști în domeniul conservării patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului și, implicit, a economiei locale.
Dezvelirea busturilor lui Gheorghe și Arethia Tătărescu a făcut parte din programul „One Step to Infinity. Brâncuși – UNESCO 2024”.
Credite foto: Corina și Dan Văcăroiu

Galerie foto



Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste