(închide)

Ansamblul Folcloric "Nedeia"din Novaci la Festivalul Internațional de Folclor "Carpatica Deva"

 

Festivalul Internațional de Folclor "Carpatica Deva" a fost o extraordinară reușită a Palatului Copiilor Deva, dar și un eveniment în cadrul căruia, Ansamblul Folcloric "Nedeia"din Novaci, prin dans, cântec, port și cuvânt a promovat cu succes  Zona turistică Novaci - Rânca - Transalpina.

Acest mod de promovare reprezintă obiectivul principal al activității Ansamblului Folcloric "Nedeia" din Novaci.  Participarea la festivalurile naționale și internaționale de folclor, conferințele de presă care urmează de obicei acestor festivaluri, întâlnirile cu autoritățile din țari sau județe diferite, activitățile de socializare dintre artiștii diverselor ansambluri, colaborarea instructorilor și coordonatorilor de ansambluri sunt doar câteva dintre ocaziile cu care, în peregrinările sale, ansamblul folcloric novăcean promovează cu succes această mirifică zonă, cu dorința expresă de a contribui la dezvoltarea turismului cultural.

 Acest ansamblu cu un trecut remarcabil pentru cultura novăceană este ambasadorul tradițiilor culturale păstorești din nordul Olteniei și Munții Lotrului. Ansamblul "Nedeia" este susținut de Primăria și Consiliul Local al Orașului Novaci, de novăcenii care iubesc tradițiile și înțeleg fenomenul "POMOVARE", atât de actual și esențial pentru dezvoltarea zonei, de către părinții extraordinari ai acestor tineri, cunoscători ai diferențelor dintre un festival urban și unul folcloric, dornici de a păstra cât mai nealterată frumusețea și puritatea omului de la munte, de a oferi copiilor o educație în afara școlii de cea mai bună calitate, sub coodonarea unei echipe  care să ajungă la sufletul tinerilor, păstrând trecutul și pășind în viitor cu discernământ.
Festivalul Internațional de Folclor "Carpatica Deva" - "Noi, dansatorii de la "Nedeia" oriunde mergem, în țară sau în străinătate, vorbim despre ținuturile novăcene în multiple feluri: pe pași de dans, prin cântec, prin port popular și mai ales prin felul nostru de a fi!", a spus Giada Lupu, membră a Ansamblului Nedeia.

"Tinerii dansatori novăceni -sunt purtători ai unui profund sentiment de dragoste și respect față de tradițiile locale, față de zona în care trăiesc!!  Pentru ei zona Novaci -Rânca - Transalpina este raiul pe pământ și vorbesc totdeauna cu mândrie despre locurile natale. Sunt foarte tineri, iubesc muzica, acceptă genuri muzicale actuale, preferate de adolescenți, respectiv muzica urbană gen Costinești, dar nu suficient de mult, încât să renunțe la folclor. De fiecare dată intrarea lor în scenă este emoționantă. Acordă o atenție deosebită ținutei vestimentare, care nu poate fi decât ca la Novaci, cât și modului în care se mișcă pe scenă, totdeauna cu capul sus, privirea demnă, asemeni imaginilor cu  novăceni ai timpurilor demult trecute", a spus Elena Basarabă, dir. Casei de Cultură Novaci.

Galerie foto



Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste