Așa mamă, așa fiică! Angelica și Niculina Stoican, unele dintre cele mai iubite soliste de muzică populară din România
Niculina Stoican este una dintre interpretele de muzică populară apreciate ale generaţiei sale, fără îndoială! Și-a construit cariera prin multă muncă, a învățat de la mama sa tainele cântecului și, la rândul său, a îndrumat alți tineri interpreți pe acest drum. Niculina Stoican a crescut în sunetul muzicii mamei sale, Angelica Stoican, aceasta fiind ființa care i-a cântat încă de când viitoarea stea a muzicii populare era în leagăn.
Niculina Stoican a moştenit talentul şi vocea de la mama ei şi s-a apropiat de muzică de când era copil, fiind remarcată încă din timpul școlii. Acum cântă mai rar cu mama sa pe scenă, dar, când se întâmplă acest lucru, bucuria este imensă. Niculina Stoican este un artist emblematic pentru Mehedinți, Gorj, dar și pentru Dolj, căci se ocupă de Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova. ESte cântăreață de succes și om de afaceri în devenire, prin lansarea pe piață a apei minerale Linna, o femeie împlinită, mamă fericită și soție iubită. Succesul de astăzi vine însă după o muncă de zeci de ani. Spune cu mândrie că este fiica marii artiste Angelica Stoican, de la care a aveut și are de învățat: "Am iubit cântecul popular dintotdeauna şi am primit cea mai aleasă educaţie în sensul acesta de la bunici şi de la mama mea, Angelica Stoican. Mama pentru Mehedinți este o emblemă, cum este Maria Lătărețu pentru Gorj. Peste ea nu cred că va mai fi nimeni!", mărturiseşte Niculina pe contul său de Facebook, niculina.stoican. Tot de la mama ei a învăţat "disciplina şi respectul pentru scenă, pentru acurateţea repertoriului şi păstrarea portului popular".
A devenit solist profesionist de muzică populară în 1996, când, după un examen drastic, a fost angajată în cadrul Ansamblului artistic profesionist "Doina Gorjului" din Târgu Jiu, unde a activat 13 ani şi a desfăşurat o bogată activitate artistică ce a ajutat-o să evolueze profesional. Din 2008 activează ca solist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric "Maria Tănase" din Craiova, iar din octombrie 2016 este manager al acestei instituţii culturale a Olteniei. De asemenea, din 2011, este directorul Festivalului internaţional "Ponoare, ponoare" şi preşedintele juriului, scrie Agerpres (documentare/2019). Niculina Stoican este câştigătoare a festivalului "Moştenitorii" organizat de TVR; laureată a festivalului "Maria Tănase" (1989); laureată a festivalului "Maria Lătăreţu" (1989); laureată a primei ediţii a festivalului de folclor Mamaia 2001" etc.
Mama, cea mai mare artistă a Mehedințiului
Angelica Stoican a fost învăţătoare şapte ani în sate din judeţul Mehedinţi şi instructor metodist şi solist al Casei de Cultură Drobeta Turnu-Severin timp de zece ani. În 1983, a plecat prin transfer la Ansamblul profesionist "Ciocârlia" din Bucureşti, scrie Agerpres. De-a lungul anilor a obținut numeroase premii importante: trofeul "Floarea din grădină" al concursului de folclor organizat de TVR, Premiul Uniunii Compozitorilor la Festivalul Naţional de Folclor "Maria Tănase" - Craiova, premiul "Pe plaiurile Mioriţei", Premiul I la Festivalul "Mugurel de cântec românesc", Premiul I la Festivalul "Cântec nou în Mehedinţi", Locul I Superlativele anului Top Studenţesc 1986, Premiul Ethnos pentru activitate artistică şi repertoriu autentic, Premiul de Excelenţă acordat de Televiziunea Română la sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei. Are înregistrări din spectacolele TVR pe 13 discuri, având în repertoriu peste 300 de cântece şi balade. În 1992 a apărut primul CD în România, fiind editat în Belgia, în timpul unui turneu cu grupul folcloric "Ciobănaşul", conform paginii de facebook a artistei, www.facebook.com/AngelicaStoicanOfficial/.
Una dintre recentele apariţii pe scenă ale Angelicăi şi Niculinei Stoican a fost în august 2018, pe scena "Festivalului Familiei Româneşti" de la Motru. Spectacolul s-a numit "Aşa mamă, aşa fiică", iar publicul le-a primit cu repetate ropote de aplauze! De asemenea, Angelica, Niculina și Adriana Stoican au cântat împreună, tot anul trecut, în cadrul emisiunii „O dată în viață” de la TVR1.
Apa Linna, bine primită
Niculina Stoican a pus pe picioare la Isverna, în Mehedinți, a fabrică de îmbuteliere a apei minerale. Apa Linna a ajuns cunoscută pe piața din Târgu Jiu și nu numai. “Este o afacere pentru bătrânețile mele, pentru că o să vină vremea când o să trebuiască să cobor de pe scenă. Este făcută pe fonduri europene. Mă bucur că gorjenii au primit bine acest produs (...). Este un produs care nu este tratat chimic, apa vine din peștera de la Isverna, nu o maltratăm cu filtrarea. Nu îmi doresc să devin magnat, ci să ofer un produs pentru care oamenii să îmi zâmbească”, a spus Niculina Stoican la o emisiune de la postul local N-Sat.