Abația Cisterciană de la Cârța-Sibiu, locul unde timpul pare că s-a oprit! Este unica biserică de acest fel din România
V-a încercat vreodată dorul de un anumit loc pe care l-ați vizitat cu ani în urmă și care v-a rămas „prins” cu drag în minte? Am văzut Abația Cisterciană de la Cârța în urmă cu patru ani, într-o zi închisă de mai. Plouase mărunt toată dimineața și soarele morocănos nu voia să își arate nicicum fața. Ajunși la Cârța, ploaia și-a potolit asprimea și ne-a „permis” să ne bucurăm de frumosul obiectiv turistic! Biserica din satul Cârța este în județul Sibiu și a fost o magnifică mănăstire fondată de călugării cistercieni în 1200-1206, apoi reconstruită în 1250, după invazia devastatoare a tătarilor. Orice sejur plănuit în Transilvania ar trebui să cuprindă pe lista obiectivelor de vizitat și Abația Cisterciană de la Cârța! Aflați mai jos de ce…
Unica Abație Cisterciană nedistrusă din țara noastră se află la Cârța, frumoasă localitate din județul Sibiu. La nici 50 de km de municipiul Sibiu, în direcția Făgăraș-Brașov, veți vedea ruinele unei minunate abații sau mănăstiri fondate în 1200 de către călugării cistercieni. Frumusețea și măreția zidurilor ridicate în stil gotic timpuriu, impresionează și te rămân în sufletul vizitatorilor. Impresionează mai ales portalul gotic prin care se intră… Abația de la Cârța a fost înființațtă în perioada 1200-1206 de călugării din Ordinul Cistercian-originar din Franța și denumit „ordinal călugărilor țărani”, în Burgundia-Franța, acești călugări conduși de abatele Robert de Molesme au decis să „trăiască conform valorilor propriei munci: roagă-te și lucrează”, așa că au primit teren inutilizabil-mlaștini, în genere-de la regi, prinți etc iar pe acesta au reușit să construiască mănăstiri și să pună la punct agricultura și piscicultura acre le asigura traiul. Cistercienii, care erau catolici, au venit în Transilvania pe la 1200, au asanat mlaștina și pădurea sălbatică de la Cârța și au construit o basilica din lemn. Mai târziu au pus bazele construcției gotice din piatră, o biserică frumoasă.
Cistercienii trăiau auster, nu vorbeau între ei decât strictul necesar, nu mâncau carne și nu își făceau focul în camerele unde dormeau. Casa parohială care există și astăzi este una dintre cele mai vechi-dacă nu chiar cea mai veche-clădiri locuite din Transilvania. Mănăstirea cisterciană de la Cârța a trecut prin vremuri grele, a fost devastate de mai multe ori, reconstruită, distrusă de turci și tătari, dar nu a pierit! Biserica evanghelică din present a restaurant și menținut absida fostei bazilici și aici se țin slujbe. Arcele bolții magnifice se întâlnesc într-o cheie care înfățișează chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea cistercienilor (foto mai jos n.red.).
„Ruinele de la Cârța nu sunt cele ale unei biserici fortificate, ci ale cele mai estice așezări ale ordinului călugărilor Cistercieni. Impresionează prin stilul constructiv, seamănă cu bisericile burgunde din Franța. (…) Din păcate, în 1474, regale Matei Corvin a dizolvat ordinal. Începând cu acel secol, clădirile mănăstirii s-au degradat foarte mult. Zidul din est se mai păstrează de atunci. Plastica arhitecturală, precum cheia de boltă cu chipul Fecioarei, impresionează și astăzi. Astăzi, corul și transeptul îndeplinesc rolul de biserică”, se spune pe panoul de prezentare de la intrarea în complex.
UNICUL cimitir cu soldați GERMANI căzuți în septembrie 1916
La Cârța puteți vedea UNICUL cimitir (din România n.red.) cu soldați GERMANI căzuți în septembrie 1916. Acesta a fost înființațt în 1928, în ruinele fostei nave a abației. În același an a fost ridicată și statuia lui Roland Războinicul, simbol al libertății și justiției.
De ce merită vizitată Cârța?
Ruinele de la Cârța nu sunt cele ale unei biserici fortificate, ci ale cele mai estice așezări ale ordinului călugărilor Cistercieni. Este UNICA mănăstire cisterciană din România! Mănăstirea este construită de călugării cistercieni din Burgundia, Franța. În acest loc puteți vedea UNICUL cimitir cu soldați GERMANI căzuți în septembrie 1916, în Primul Război Mondial. Cârța are prima biserică ce îmbină stilul romanic cu cel gotic timpuriu. Prin fonduri europene, în 2013, Abația de la Cârța a fost renovată și oferă un traseu touristic de neuitat! Cistercienii au adus vița de vie la Cârța și rotația culturilor în agricultură. Cistercienii erau ingineri constructori cu drepturi unice și exclusive, în Transilvania, de: morărit și fierărit, construcție și sfințire de biserici și cimitire și construcții hidrografice și piscicole.
În ciuda distrugerilor monumentul şi-a păstrat arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre, console şi chiar portalul de vest din secolul XV. Astăzi biserica este frecventată de comunitatea evanghelică din localitatea Cârţa. În orice anotimp ați vizita Abația Cisterciană de la Cârța, veți fi surprinși în cel mai lăcut mod posibil de frumusețea și misterul acestui loc. Zidurile rămase din secolul XIII, frumusețea altarului, chipul Fecioarei Maria din cheia de boltă, grădina, biserica…. Fiecare are povestea sa și merită să o aflați! Când mergeți să o vizitați?