(închide)

10.000 de participanți la unul dintre cele mai frumoase Festivaluri din țară: RomânIA Autentică Hobița 2023!

 

Ziua Internațională a Iei a fost motiv de sărbătoare în comuna natală a lui Constantin Brâncuși, acolo unde 10.000 de persoane au participat la Festivalul RomânIA Autentică Hobița! Mii de turiști au venit din toate colțurile României ca să participe la cel mai mare eveniment dedicat celebrării iei.  40 de meșteri populari extrem de talentați au expus frumoasele lor obiecte care au fost achiziționate de vizitatorii care apreciază lucrurile făcute cu dragoste pentru tradiții. „Primăria și Consiliul Local Peștișani aduce mulțumiri tuturor meșterilor populari și artiștilor plastici care au venit la eveniment din Gorj, Argeș, Mehedinți sau Vâlcea”, au transmis autoritățile locale.

Școala Populară de Artă Constantin Brâncuși reprezentată prin meșterii-Florin Tantan-costume populare, Filomela Tiștere și Claudia Drăghescu-covoare oltenești, Văcariu Mihaela-țesături, Miuțe Valerica-icoane pe sticlă, Ion Coneru-roata olarului.
De la Vâlcea au venit Alexandru Ilinca-meșter opincar, Puietu Ion-olar autentic.
Din Mehedinți au venit Sevastița Mudava, Seimeanu Victoria, Fântână Constanța cu bijuterii și decorațiuni hand made.
De la Argeș au venit-Elena Nencov-costume populare, țesături și păpuși tradiționale și Trufeanu Aurel- meșter popular turtă dulce.
De la Gorj- Florin și Iliana Gheorghiu-iconari, Gheorghe Ciuncanu-costume populare autentice, Ion Rătezeanu-olărit, Ionel Traian-miniaturi de lemn, Loredana Gavriliu și Povestea Păpușilor de macrame, Oana Păunescu-tablouri pe lemn-artist plastic, Polina Kovacs-covoare oltenești, Paula Poenaru-decorațiuni hand made, Cristina Bujor și Adriana Toropu-bijuterii și decorațiuni hand made, Petrache Mirabela-Ia de sub Munte Tismana-costume populare autentice, Clay 4 All-produse din ceramică, Le Charme-produse handmade, mobilier pictat, Marius Nărban-lavandă și decorațiuni florale din lavandă, Viorel Surdilă-miere de Frâncești, Marin Preduț-tocătoare de lemn, Ghițoaică Ana Maria-lavandă, Nicolcioiu Ion-pălării, Pupăzan Liliana, Marin Niculae costume populare/ii, Țârvulea Aurelia-gablonțuri, Lavanda Eli-produse din lavandă, săpunuri naturale, Radu Sorin bijuterii hand made.
De asemenea, și-au dat concursul Universitatea "Constantin Brâncuşi"-Facultatea de Ingineria și Management în Alimentație Publică și Agroturism, Liceul Tehnologic Constantin Brancusi Pestisani-cu expoziții de obiecte tradiționale vechi și produse rezultate din activitatea practică aferentă proiectelor de diplomă, Bunicii Comunitatii Pestisani cu o expoziție de costume populare tradiționale aparținând Mariei Stoichin, beneficiar, stand de obiecte confecționate de bunicii din Peștișani, și o scurtă clacă tradițională.
Biblioteca Județeană "Christian Tell" Gorj a realizat o documentare excepțională vizavi de povestea costumului popular oltenesc, aducând la Hobița 11 planșe din colecția donată de Iosif Keber. Expoziția a fost foarte apreciată atât de public cât și de țesătorii de costume populare care au găsit modele încă nedescoperite de ei încă.
De buna dispoziție a copiilor s-au ocupat la atelierele de creație Biblioteca Județeană Christian Tell, Asociația Fii Satului Frâncești din Gorj, After School Micul Artist Peștișani și Asociația Be TeeN împreună cu L'atelier d'Amina.

 Vizitatorii au asistat cu bucurie la recitalurile folclorice susținute de tarafuri consacrate din Gorj, de Doina Gorjului și soliștii săi. Publicul a reacționat pe măsură și i-a susținut cu ropote de aplauze pe AURORA și SĂNDEL MIHAI, CORNELIA și LUPU REDNIC, IONUȚ DOLĂNESCU sau pe maestrul GRIGORE LEȘE care, încântat de prezența numeroasă a oamenilor și-a prelungit special pentru public recitalul susținut.
Festivalul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii în aplauzele tuturor.

Sursa articolului: https://www.facebook.com/DiscoverPestisani/posts/pfbid0yaW4ppd2Ydg5adVs33zUfXUbAuQZGdJU2CesMx8T3BEm7JqQ1wNih6TuginiUkDAl

Galerie foto




Vizualizări: 491

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste