(închide)

La 28 de ani, actorul Iulian Marinescu are realizări cât pentru o viață! „Talentul fără muncă nu va fi niciodată validat”

 

Deseori, s-a spus despre Gorj că este un județ din care se pleacă. Că tinerii aleg să rămână în orașele unde își încheie studiile universitare sau aleg să meargă și mai departe, peste granițe. Însă, talente de excepție, precum tânărul Iulian Marinescu, actor al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu, confirmă că județul nostru se transformă, cu sârg, într-un loc în care din ce în ce mai mult se vine și nu se mai pleacă.

Și-a descoperit pasiunea pentru actorie într-o... sală de sport! Sala de sport a Liceului de Arte Constantin Brăiloiu din Târgu Jiu, unde a învățat să supună vioara până în clasa a IV-a, apoi magia artelor plastice în clasele superioare. Una dintre repetițiile clasei de teatru, pe care a surprins-o în sala de sport, l-a fermecat atât de mult încât, la nici 14 ani, a știut categoric ce va face în viață: actorie. Are numai 28 de ani și realizări cât pentru o viață! Actorul Iulian Marinescu a fost ”fabricat” în laboratoarele Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius, din Constanța, cea mai mare universitate europeană de la țărmul Mării Negre, ale cărei cursuri le-a ales, deși trecuse cu brio admiterea și în alte universități de prestigiu. „A contat mult locul în care urma să învăț”, spune Iulian, explicându-și alegerea, convins fiind pe atunci că țărmurile lui Pontus Euxinus urmau să fie la fel de primitoare precum le-au simțit grecii când le-au botezat și că acolo va găsi aceeași perfecțiune și inspirație ca Ovidiu, poetul roman desăvârșit în exilul din Tomis.

Premiile și recunoașterile ulterioare ale valorii sale pe scenă au demonstrat că absolventul artelor din Târgu Jiu nu greșise în alegerea sa. Încă din primii ani de studenție, gorjeanul Iulian Marinescu este distins cu titluri des râvnite de către cei de pe scenă: Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța – one mane show, 2017, pentru interpretarea piesei Lumina de la capătul răbdării, într-o adaptare proprie, Cel mai bun actor în rol secundar la Festivalul Național al  Școlilor de Teatru „Hyperion iese la Godot” – 2017, pentru rolul din piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia Danielei Vitcu, doctor în teatru, decanul Universității Ovidius.

Alături de colegii săi actori din cadrul facultății, printre care și Vlad Fiu, cu care joacă astăzi pe aceeași scenă, a trecut „cum laude” rigorile mai multor festivaluri naționale și internaționale de teatru,  adjudecându-și aprecierea unor jurii foarte selective.

Obișnuit, însă, cu distincțiile încă din anii de liceu – de la locul I la olimpiadele naționale de „Arta Actorului” și festivaluri de teatru, la alte multe premii de excelență, actorul gorjean, în devenire pe atunci, nu și-a lăsat niciodată răgaz să-și admire talentul. Iulian Marinescu crede în muncă mai mult decât în talent: „Mai mult sau mai puțin mult, talentul fără muncă nu va fi niciodată validat”.

Deși considerația pe care a primit-o tânărul actor gorjean pe scenele din Constanța, București, Brăila sau Galați ar fi fost de ajuns ca unul din aceste teatre să-i fure inima cu totul, rădăcinile s-au dovedit a fi mai puternice. Și, împreună cu ele, stăruința directorului Teatrului Elvira Godeanu, actorul Cosmin Brehuță, care și-a făcut un obiectiv din a aduce înapoi, acasă, tinerii actori extraordinari ai Gorjului.

Din anul 2018, încă de când era masterand și studia Arta Actorului de Music Hall, tot acasă la Ovidiu, Iulian Marinescu a devenit actor colaborator al teatrului din Târgu Jiu, făcând săptămânal naveta de la Constanța, doar ca să joace pe scenă alături de profesorii săi, cei care îl îndrumaseră în timpul liceului. Și acum consideră acest lucru un privilegiu și o mare onoare.

Doi ani mai târziu, devine actor cu drepturi depline al scenei târgujiene, unde îl regăsim și astăzi, cu multe alte împliniri și piese jucate, în care interpretează roluri dansând, recitând, cântând. Fiindcă, pe lângă actorie, Iulian iubește chitara, la care a învățat să cânte de unul singur și care-i este tovarășă de scenă, apoi poezia, desenul, culorile, sculptura. Toate cele ce pot sculpta frumusețe în sufletul omenesc!

Dar, peste toate atâtea talente, simplitatea omului Iulian Marinescu are ultimul cuvânt când actorul spune ce și-ar dori peste cinci, zece, cinsprezece ani: „Să fiu fericit! Pe scenă și-n viață! Nimic în plus pentru mine! Și o scenă mai mare la Târgu Jiu, pentru publicul din ce în ce mai larg al teatrului Elvira Godeanu!”

Iar provocarea cea mai mare, pentru viitor, ar fi rolul unui personaj negativ fiindcă omului bun îi este cel mai greu să intre în pielea celui rău. A mai avut parte cândva de o altă mare provocare, numai că de alt fel: în spectacolul Platonov, scris de Cehov, când a trebuit să-și joace rolul în cârje deoarece avea piciorul rupt. Însă talentul și munca i-au permis până acum actorului gorjean prestații de neuitat pentru fiecare personaj pe care l-a jucat, ceea ce-i îngăduie să nu aibă emoții nici pentru următoarele, mai ales că „adoră piesele grele, în care trebuie să trudești ca să construiești personajul”!

Dintre toate piesele în care joacă, cea mai dragă îi este „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, o comedie amară despre delirul societății totalitare și despre experimentul eșuat al „celei mai bune lumi posibile”, scrisă de Matei Vișniec și regizată de Slava Sambriș, piesă cu care Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu”  își deschide porțile astăzi, 13 mai 2022, la Târgu-Jiu.

Galerie foto





Vizualizări: 1,876

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste