(închide)

Două studente din Gorj au nevoie de sprijin pentru a reprezenta România la „Solar Decathlon”!

 

Două studente din Gorj au nevoie de sustinerea comunității pentru a reprezenta România la Solar Decathlon, cea mai pretigioasă competiție de case solare și tehnologii integrate din lume. Medeea Uretyan și Flaviana Iuga sunt studente la arhitectură în București și și-au dedicat timpul pasiunii pentru sustenabilitate.

Medeea Uretyan este originară din municipiul Motru și a fost mentor în Tabăra Meseriașilor în anii de liceu, iar acum coordonează departamentul de Fundraising în EFdeN.
Flaviana Iuga este din Târgu-Jiu și a fost în echipa de robotica care a reprezentat Gorjul la competiția internațională BRD First Tech Challenge România în 2017. Acum, face parte din echipa de arhitectura care a proiectat și construit EFdeN VATRA.

Împreună cu alți 42 de studenți, cele două tinere participă anul acesta la competiția globală cu prototipul EFdeN VATRA, un nou model de locuință sustenabilă care facilitează formarea de comunități, inspirat chiar de vatra românească.

La două săptămâni distanță de finala celei mai prestigioase competiții de case solare și tehnologii integrate din lume, Solar Decathlon, echipa de studenți reprezentantă a României, EFdeN, nu are încă fonduri suficiente pentru plecare.

Cum poți ajuta și tu EFdeN să reprezinte România la cea mai mare competiție de case solare și tehnologii integrate?


1 km = 1 donație.

Poți susține echipa până la data de 4 iunie prin următoarele modalități:

Poți dona pe linkul efden.org/sustine


Direct în contul RO55RNCB0090137869960001 (RON) sau

RO28RNCB0090137869960002 (EUR).

Conturile sunt deschise la BCR pe numele: Asociația Solar Decatlon București.

Like sau Share, pe Instagram, Facebook, Linkedin, Whatsapp, la telefon, pe email sau în viu grai, ajută-ne să ducem vestea mai departe;

EFdeN a lansat campania „Ready, Steady, Go” pentru a strânge suma totală de 300.000 euro, reprezentând fondurile necesare transportului prototipului EFdeN VATRA până în Germania și nevoilor logistice din cadrul competiției.

Cu ajutorul partenerilor, EFdeN a strâns peste 70% din bugetul total alocat proiectului pentru prefabricarea prototipului EFdeN VATRA în România și pregătirea studenților pentru competiție. Procentul de mai putin de 30% este necesar pentru transportul casei în Wuppertal, Germania, costurile pentru logistica echipamentelor și voluntarilor - cazare, transport și masă.

Pentru a ajunge la competiție, echipa are de parcurs 2000 de kilometri cu un cost de 150 de euro pentru fiecare kilometru, care îi aduce mai aproape de destinația finală: competiția Solar Decathlon Europe.

În total, echipa va fi plecată timp de 43 de zile, timp în care studenții vor trece prin mai multe faze și probe ale competiției:
faza de asamblare a casei de 15 zile,
o perioadă de monitorizare de 7 zile,
o perioadă de prezentări către publicul larg, jurii și specialiști de 14 zile unde sunt așteptați 200.000 de vizitatori
dezasamblarea în 7 zile.

Despre EFdeN

Numele EFdeN provine de la f[N] - unde N este Natura. Natura este în centrul a tot ceea ce face echipa. EFdeN este un ONG educațional care ajută studenții și tinerii profesioniști să-și găsească o direcție profesională, printr-un proces de învățare practică, complementar celui universitar. Plecând de la participarea la Solar Decathlon, EFdeN este implicat în tot ceea ce ține de sustenabilitate în România, de la legislație și elaborarea politicilor până la educație și dezvoltarea orașelor.

Pe scurt:
10+ proiecte implementate cu peste 1000 de voluntari,
50+ premii,
Peste 300 de companii partenere implicate.

Despre EFdeN VATRA

În 2020, după două participări anterioare la competiția Solar Decathlon (SDE 2014, Versailles & SDME 2018, Dubai) echipa EFdeN a fost pregătită pentru o nouă provocare, calificarea în finala Solar Decathlon Europe 21/22 Wuppertal, Germania și construcția prototipului EFdeN VATRA. Acum, cu deja două puncte bonus obținute pe parcursul livrabilelor și un prototip pregătit pentru asamblarea în 15 zile și operarea pe situl competiției, echipa României este aproape de plecare.

Noul proiect aduce în discuție adaptarea fondului construit la noile schimbări din structurile sociale, publicul țintă fiind oamenii care locuiesc singuri. În același timp, echipa a dezvoltat o strategie eficientă și rapidă pentru densificare orașelor existente care poate fi adaptată oricărui sit, fără a pierde din caracteristicile culturale ale locului.

La acestea se mai adaugă diverse soluții tehnice de la folosirea fibrei optice pentru iluminatul natural indirect și a unui sistem de lamele automatizat pentru fațadă ce controlează lumina directă. Prototipul VATRA este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN VATRA. Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază. Ele stochează frigul pe timpul nopții și îl folosesc pentru a răci aerul cald exterior care intră în casă în timpul zilei, reducând nevoia de aer condiționat. Tehnologia joacă un rol important, dar soluțiile și materialele tradiționale nu au fost uitate: structura casei este din lemn, având o termoizolație din paie și celuloză, iar la interior, pentru răcirea casei pe timpul verii este integrat un perete de lut.

Prototipul EFdeN VATRA reprezintă o parte dintr-un ansamblu rezidențial adaptat noilor tendințe de locuire. Zona privată constă într-un modul de apartament pentru a testa o locuință minimală eficientă pentru persoanele care locuiesc singure, un trend tot mai vizibil în ziua de astăzi, și o seră pentru integrarea vegetației. În cadrul prototipului, se adaugă un spațiu comun pentru a testa modul în care oamenii interacționează și o terasă cu soluții ce promovează mobilitatea verde.

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, VATRA reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată, fiind nevoie de trei zile pentru asamblare.

Toate acestea vor fi prezentate în cadrul Solar Decathlon Europe 21/22, în Wuppertal, Germania, între 10 și 26 iunie 2022.

Despre Solar Decathlon

Într-o lume care se confruntă cu schimbări climatice, Solar Decathlon este o competiție colegială care a inspirat mii de studenți din întreaga lume să intre în forța de muncă în domeniul energiei regenerabile de la lansarea sa în 2002. Astăzi, cele 10 concursuri care stau la baza Solar Decathlon provoacă studenții să proiecteze și să construiască clădiri performante, cu emisii scăzute de carbon, care atenuează schimbările climatice și ne îmbunătățesc calitatea vieții printr-o mai mare accesibilitate, reziliență și eficiență energetică. Câștigătorii sunt acele echipe care îmbină cel mai bine arhitectura, ingineria și inovația cu sustenabilitatea.

https://www.energynomics.ro/efden-lanseaza-strangerea-de-fonduri-pentru-a-reprezenta-romania-la-solar-decathlon-21-22/

Galerie foto



Vizualizări: 1,778

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste