(închide)

Vor sărbători 120 de ani de la înființarea Bibliotecii Novaci! „În oraș, căsuțele de lectură, pline de cărți, sunt foarte apreciate!”

 

Novăcenii au iubit mereu cultura, tradițiile și România. Anul acesta, la Novaci vor fi organizate numeroase evenimente cultural-artistice, primul de luna aceasta fiind celebrarea celor 120 de ani de la înființarea Bibliotecii Novaci. Dovadă că novăcenii nu au lăsat să se piardă dragostea de cărți și cultură este și faptul că minunatele biblioteci stradale sunt la mare căutare! „Eficiența căsuțelor de lectură postate în punctele Spitalul Orășenesc Novaci și stația de microbuze din Zona Pieței este foarte apreciată de consumatorii de lectură. Oamenii răsfoiesc o carte, citesc, discută și ne contactează deseori”, spune Elena Basarabă de la Casa de Cultură Novaci. 

Novăceanul Dumitru Brezulescu a fost una dintre personalitățile Gorjului, care prin activitatea sa a schimbat destinele a mii de persoane. În anul II de facultate, Dumitru Brezulescu a înfiinţat Banca „Gilortul“, deoarece fost impresionat de situaţia grea a ţăranilor care erau nevoiţi să se împrumute la cămătari chiar şi cu dobânzi de 120%, pentru a-şi putea lucra pământul. „Dorința lui Brezulescu era să facă din Novaci o localitate model”, scrie Constantin Dârvăreanu în Monografia Orașului Novaci. Pe 10 mai 2022, zi memorabilă in viața localității NOVACI!!! Se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Novaci! Se număra printre puținele biblioteci din Oltenia acelei perioade și înființarea sa se leagă tot de numele lui D. Brezulescu. 
„Înființată la inițiativa tânărului Dimitrie Brezulescu, la 10 mai 1 902, în ziua când novăcenii au sărbătorit 25 de ani de la Războiul de Independență (1877), in cadrul unei manifestări culturale de amploare, a fost inaugurată biblioteca din Novaci, una dintre puținele biblioteci care exista la acea vreme în Oltenia, fiind numită "Biblioteca Novăceană Carol cel Mare al României". Inaugurarea a coincis cu Ziua Regelui.
Au trecut 120 de ani de la acea memorabilă zi din viața comunității noastre iar trecutul și faptele înaintașilor ne onorează”, a afirmat profesorul Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Pentru a celebra împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Novaci, Primăria si Consiliul Local al Orașului Novaci prin Biblioteca Orășenească Novaci și Casa de Cultură Novaci, în colaborare cu Liceul Teoretic Novaci, Scoala Gimnazială Novaci și Scoala Populară de Artă "C-tin Brâncusi" din Tg Jiu, secția externă - "Cursul de chitară" organizează pe 10 mai, la ora 12.30 la Casa de Cultură Novaci un minunat eveniment.

„Marți, 10.05.2022, ora 12.30, la Casa de Cultură Novaci va avea loc Colocviul "Biblioteca novăceană la 120 de ani de activitate", eveniment organizat de Primăria si Consiliul Local al Orașului Novaci prin Biblioteca Orășenească Novaci și Casa de Cultură Novaci. Organizatorii și-au propus să aducă fată în față bibliotecarii de ieri si de azi, iubitorii de lectură pentru care biblioteca novăceană a reprezentat un punct de reper in dezvoltarea propriei personalități. Cu această ocazie va fi sărbătorită înscrierea BIBLIOTECII STRADALE din Novaci pe harta lumii, acțiune inițiată de comunitatea românilor din statul ILINOIS, SUA, în colaborare cu Casa de Cultură Novaci pe bază de proiect colaborativ. Vor fi în atenția participanților trecutul, prezentul și viitorul bibliotecii novăcene cu convingerea că, așa cum spunea Henry Ward Beecher "O bibliotecă nu este un lux ci o necesitate.", spun organizatorii.

Iubitori de lectură

„BIBLIOTECA STRADALĂ" din Novaci a fost recent înscrisă pe harta lumii alături de alte asemenea biblioteci din tări de pe toate continentele, destinate cititorilor care le folosesc pentru a-și petrece timpul petrecut în spitale, calătorii sau locuri de muncă permisive! S-a reusit înscrierea Bibliotecii stradale din Novaci pe o asemenea hartă datorită unui proiect si dezvoltat cu sprijinil Comunitătii românilor din statul Ilinois, S.U.A.. La Novaci, bibliotecile stradale au fost aprovizionate, zilele trecute, cu cărți donate de persoane care apreciază cărțile și le salvează de la coșul de gunoi. „Eficiența căsuțelor de lectură postate în punctele Spitalul Orășenesc Novaci și statia de microbuze din Zona Pieței este foarte apreciată de consumatorii de lectură. Oamenii răsfoiesc o carte, citesc, discuta și ne contacteaza deseori. Pentru că foarte multe cărti se aruncă din diverse motive, pentru că accesul omului de rând la o carte este dificil, pentru că o carte deschide calea spre cunoastere, liniște și cultură, VĂ AȘTEPTĂM ALĂTURI DE NOI PRIN DONAȚII DE CARTE! Aveti carti pe care nu vi le doriți în casă? La noi sunt bine-venite și apreciate. MULȚUMIM penttu sprijin actualilor donatori de carte, av. Mihaela Bondoc și prof. Liliana Oniga! Tot respectul pentru cititorii care respectă indicatiile afișate pe căsuțele de lectură! Dragi prieteni, căsuțele de lectură vă așteaptă! Un om "citit" este o valoare a comunității!!!”, spune Elena Basarabă.

Galerie foto




Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste