(închide)

Vâlcea: 10 sculptori cu drujba se reunesc într-un festival inedit la Cerna

 

Sub sloganul „Satul românesc din alt punct de vedere“ av avea loc în perioada 17-24 iunie, la Pensiunea Cerna din comuna vâlceană Vaideeni cea de-a doua ediție a Festivalului Național al Sculptorilor cu Drujba. Tema Festivalului de anul acesta este „Personaje din Basmele Românești”-crearea unui loc de joaca din lemn sculptat in curtea pensiunii.

Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujba le-a venit lui Gabriel Rizea-sculptor și lui Adrian Mircea Bondoc, un „îndrăgostit” de sculptura cu drujba și proprietarul Pensiunii Cerna din satul vâlcean cu același nume. Scopul festivalului de la Cerna este să promoveze în România o nouă formă de artă și sculpturile realizate 99% cu druba, dar și să păstreze tradițiile locale. La ediția din acest an a manifestării vor participa 10 sculptori din toate colțurile țării; fiecare îşi va alege câte un buştean sau o buturugă şi vor da viată lemnului sub privirile publicului. Tema ediției 2018 este dedicată copiilor, iar sculptorii vor realiza sculpturi reprezentând personaje din poveștile românești! „Cei 10 Carveri, reuniti in aceasta formula de Gabi Rizea, participanti deja si la alte manifestari dedicate acestei arte neobisnuite, ne promit un spectacol inedit prin promovarea pe viu a unei noi forme de arta: sculptura in lemn cu drujba. Prin partenerul de nădejde, Primaria Vaideeni si a primariilor din zonă Polovragi, Horezu, APCIT, si a unui numar de sponsori veniti in sprijinul acestui eveniment cultural unic in tara, in special prin sponsorul principal, firma HUSQVARNA, va veti putea bucura si de tradiţiile locale – mâncarea si bauturile tradiţionale, meşteşuguri traditionale, muzica si dansurile populare prin participarea artistilor din cadrul vestitului Festival Invartita Dorului, din perioada 23-24 iunie, precum si a celorlalti artisti din zona!”, spun organizatorii. În zilele festivalului vor mai fi organizate expoziții produse tradiționale, mâncare și băuturi traditional românești, se vor organiza ateliere de olărit, țesut, dansuri pentru copii, pentru ca ei să aibă ocazia să învețe despre meșteșuguri tradiționale. În fiecare seară va avea loc un de foc de tabără, însoțit de multă voie bună!  și de multă voie bună.

Duminică, 24 iunie, la prânz, va avea loc festivitatea de premiere și se va inaugura locul de joacă al pensiunii. Sculptorii care participă sunt: Gabi Rizea – Dolj, Mihai Iasinovschi - Caras Severin, George Bostanica – Vrancea, Vasile Koter - Satu Mare, Ioan Ungur – Mures, Viorel Radacina – Brasov, Ionut Hodor – Maramures, Gabriel Patrasc – Ilfov, Gabriel Cernat – Prahova, Adrian Voican – Valcea.

https://www.facebook.com/events/1969928046381758/?active_tab=about

Sursa foto: https://www.facebook.com/gabirizea71

Galerie foto





Vizualizări: 1,832

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste