Un severinean implementează turismul „caselor bătrâne“. Ajută-l și tu!
Mehedințenii își pot aduce aportul pentru realizarea unui proiect inedit, inițiat de un severinean stabilit în București, Ionică Pîrvu, dar care nu și-a uitat originile. Acesta a înscris proiectul său „Gazde bune în case bătrâne“ pe site-ul bursabinelui.ro dorind să atragă fonduri pentru reabilitarea unor gospodării tradiționale din Mehedinți, care să intre apoi în circuitul turistic. Proiectul a fost deja implementat în comuna Isverna din Mehedinți, unde au fost reabilitate două case. Ionică Pîrvu speră să aibă mai mult sprijin din partea autorităților, dar și din partea cetățenilor, care pot deveni voluntari.
Ionică Pîrvu este din Severin, trăiește în București, și face parte din Asociația Sinaptica. Acesta a înscris pe bursabinelui.ro, o platformă de susținere a ideilor, proiectul său „Gazde bune în case bătrâne“. „Eu sunt severinean, dar locuiesc în București. ceea ce vrem să facem anul acesta este o continuare a unui demers început cu 4 ani în urmă în Sălaj. Acolo am reabilitat 4 case, iar acum Sălajul are trasee turistice ale caselor tradiționale, proiectul fiind preluat și extins de localnici, sprijiniți sau nu de autorități locale“, a explicat Ionică Pîrvu.
Acesta este program de dezvoltare locală prin patrimoniu cultural pentru crearea unei rețele de găzduire in cadrul gospodăriilor tradiționale.
Inițiatorul are nevoie de 20.000 lei pentru reabilitarea a unor case tradiționale din Mehedinți, Alba si Hunedoara și pentru crearea unei rețele de găzduire in cadrul gospodăriilor tradiționale cu cel puțin șase dintre acestea. Casele provin din comunele Isverna, Podeni si Ponoarele din județul Mehedinți, Blajeni din județul Hunedoara și Ciuruleasa din județul Alba. Campania de strângere de fonduri se termină pe 19 februarie. Activitățile în teren vor începe în iulie și nu vor depăși finalul lunii august. „Intenția noastră este să găsim interes și resurse pentru a continua acest demers și a-l extinde până în 2020-2021. Dacă reușim să fim prezenți câțiva ani, atunci cred că modelul nostru are șanse să devină regulă“. Banii strânși vor fi folosiți pentru cumpărarea materialelor necesare refacerii caselor: lemn, var, țiglă, paie, vopsea etc.
Două case sunt deja în program
Casele au fost identificate deja de membrii asociației, lipsindu-le acum doar banii. „Anul trecut, în Mehedinți, am căutat și identificat mai multe case, dar am ales pe cele două (foto) asupra cărora am intervenit pentru că se aflau într-o stare de conservare bună, astfel încât să putem să le reparăm cu forța de muncă existentă și în timpul disponibil. Pentru anul acesta, avem, deja, mai multe case, atât în Mehedinți, cât și în Alba și Hunedoara (dorim să extindem proiectul și în alte zone puțin cunoscute și care se confruntă cu probleme)“, a declarat reprezentantul Asociației SINAPTICA. Sunt alese case mai vechi de 80 de ani, asupra căreia nu au fost făcute intervenții constructive moderne (recompartimentări sau adăugiri de volume, parchet laminat, gips-carton, termopan și altele asemenea), iar proprietarul are disponibilitate pentru efectuarea reparațiilor și își asumă nemodificarea pentru o durata ulterioara de cel puțin 5 ani si păstrarea construcțiilor pentru accesul turiștilor. În 2017, asociația a refăcut in Isverna casa babei Măriuța și casa lui nea Gheorghe. „Ceea ce facem noi este să inițiem un proces. După ce terminăm treaba, fiecare proprietar semnează un acord prin care se angajează ca, pentru cel puțin 5 ani, casa lui să fie deschisă turiștilor. Cum o va exploata ulterior, nu ne mai privește. Tot ceea ce contează este ca în acel interval de 5 ani să nu realizeze modificări asupra casei (termopan, parchet laminat sau orice altă modificarea agresivă sau mutilantă)“, a declarat Ionică Pîrvu.
Mai mult sprijin de la autorități
Ionică Pîrvu, reprezentantul Asociației SINAPTICA, cea care implementează proiectul susține că proiectul nu prea are sprijinul administrației locale și județene. „Așa cum spuneam, cu diferite prilejuri, în Mehedinți există o infrastructură rutieră de o calitate decentă, chiar bună, iar asta este meritul Consiliului Județean. Ei bine, noi încercăm să creăm destinații pentru aceste drumuri. Sigur, împreună cu alte organizații mai mari sau mai mici, putem să creăm un program generos, dar durează mai mult decât ar dura dacă și autoritățile publice s-ar implica. De altfel, chiar și în Mehedinți avem un exemplu perfect despre dezastrul pe care un turism haotic îl poate produce: Clisura Dunării“. „Acest produs turistic extrem de vandabil și de vândut, practic, nu mai există. Tot ceea ce se promovează este distrus sau pe punctul dispariției. Peisajul dunărean este invizibil de pe șosea, iar vilele și pensiunile cu o arhitectură absolut dementă se cațără și pe versanți. Noi am dori să prevenim o astfel de finalitate pentru zona montană a județului Mehedinți“, a mai spus Ionică Pîrvu.
ASOCIAȚIE
Asociatia SINAPTICA a fost înfiintață in 2015, la initiativa unui grup de experti din domeniile culturii, educatiei si formarii profesionale, al dezvoltarii si impementarii de proiecte finantate din fonduri nerambursabile si al managementului organizational.
DONAȚI
Pentru a deveni voluntar sau pentru a dona bani intrați AICI